Η Αριστερά
100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ: Πηγή έμπνευσης

Βόλος

Την Παρασκευή 2 Μάρτη το ΣΕΚ στο Βόλο οργάνωσε την συζήτηση για τα εκατό χρόνια από το ΣΕΚΕ με ομιλητή τον Π. Κωνσταντίνου δημοτικό σύμβουλο με την Ανταρσία στις γειτονιές τις Αθήνας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν άτομα απ' όλες τις ηλικίες. 

Η συζήτηση για το ΣΕΚΕ σήμερα είναι πολύτιμη. Αρχικά γιατί η περίοδος εκείνη και ειδικά για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα είναι σβησμένη. Αλλά κυρίως γιατί είναι μια συζήτηση που απαντά στην ερώτηση του τί οργάνωση χρειαζόμαστε σήμερα για να παλέψουμε τα μνημόνια, τον ρατσισμό, τους φασίστες και τις απειλές πολέμων γύρω μας. 

Στην κουβέντα που έγινε αμέσως μετά μπήκαν τα ερωτήματα τί έφταιξε και δεν κερδίσαμε το '36, τι χρειάζεται να κάνουμε σήμερα; Αυτή την έμπνευση έδωσε το ΣΕΚΕ εκείνη την περίοδο και αυτή την οργάνωση, και ακόμα δυνατότερη, χτίζουμε σήμερα στο ΣΕΚ. Απ' αυτή την άποψη, μετά τη συζήτηση οργανώθηκαν δύο νέα μέλη στον πυρήνα μας, ένας μαθητής και ένας φοιτητής.

Γιάννης Σουμπάσης


 

Ηράκλειο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από τη ίδρυση του ΣΕΚΕ, που οργάνωσαν οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ. Εισηγητής ήταν ο Κώστας Βλασσόπουλος, πανεπιστημιακός από το Ρέθυμνο.
Η εισήγησή επικεντρώθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς συνθήκες με κύριους σταθμούς τη ρώσικη επανάσταση του 1917, τη γερμανική επανάσταση τις μέρες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΕΚΕ, στη σύνδεση ΣΕΚΕ-ΓΣΕΕ, στη διεθνιστική δράση των μελών του ΣΕΚΕ, είτε στο μικρασιατικό μέτωπο, είτε στην περίπτωση του μικρασιατικού μετώπου, είτε στην περίπτωση του Μακεδονικού, αλλά και ενιαιομετωπική δράση του ΣΕΚΕ και της ΓΣΕΕ με κομμάτια όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τη σύνδεση ΣΕΚΕ-ΓΣΕΕ, για τη μετατροπή του ΣΕΚΕ σε ΚΚΕ και το πέρασμα στην τρίτη Διεθνή, αλλά και για τους Αρχειομαρξιστές. Στις τοποθετήσεις κυρίαρχα ζητήματα ήταν ο διεθνισμός σήμερα, με αφορμή και το Μακεδονικό και η απάντηση που θα δώσουμε στις 17 Μάρτη, η μάχη των ιδεών τότε και σήμερα, αλλά και η ποσοτική και ποιοτική αλλαγή στην εργατική τάξη.
 
Γιάννης Βαλαής

Θεσσαλονίκη

Πάνω από τριάντα άτομα παρακολούθησαν το Σάββατο που μας πέρασε την εκδήλωση του ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, στο νέο και πολύ φιλόξενο χώρο πολιτισμού του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος στάθηκε στην επικαιρότητα των ιδεών του μαρξισμού που φέρουν την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης, 170 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, το οποίο όπως σημείωσε εκδόθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στα ελληνικά από το Τμήμα Νεολαίων του ΣΕΚΕ. Έδωσε εικόνες από την κατάσταση στην πόλη 100 χρόνια πριν, όταν ιδρυόταν το ΣΕΚΕ και είχε μόλις ιδρυθεί το ΕΚΘ. 

Στη συνέχεια, ο Λέανδρος Μπόλαρης έβαλε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε το ΣΕΚΕ και τόνισε τον επαναστατικό του χαρακτήρα και την παρέμβασή του στις εργατικές μάχες και το αντιπολεμικό κίνημα, που δημιούργησε έναν διακριτό πόλο στα πολιτικά πράγματα της εποχής. Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν οι συνδέσεις με τη σημερινή συγκυρία στην οποία οι οικονομικές μάχες ενάντια στα μνημόνια συνδυάζονται με τις πολιτικές μάχες ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και την απειλή του φασισμού, την ίδια στιγμή που οι πολιτικές του ρεφορμισμού χρεοκοπούν στα μάτια χιλιάδων αγωνιστών. 

Σε αυτές τις συνθήκες η ύπαρξη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούν σημαντικές κατακτήσεις που βοηθούν τους αγώνες και στα κρίσιμα σταυροδρόμια ανοίγουν με καλύτερους όρους την επαναστατική προοπτική.

Eυκλείδης Μακρόγλου