Εργατικό κίνημα
ΕΥΔΑΠ: Νίκη των υδρονομέων

Η προοπτική της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της νίκης του αγώνα που δίνουν χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι όλο το τελευταίο διάστημα, δεν είναι ούτε υπεραισιόδοξο σενάριο, ούτε ουτοπικό.

Αυτό έρχεται να υπογραμμίσει το παράδειγμα των 23 υδρονομέων στην ΕΥΔΑΠ. Μετά από πολυετή αγώνα κι ενώ για μεγάλο διάστημα βρίσκονταν υπό απόλυση, κέρδισαν τελικά πριν λίγες μέρες τη μονιμοποίησή τους, καθώς η ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την προσφυγή εναντίον τους.

“Να σημειώσουμε την, μέχρι τέλους, ενότητα των 23 υδρονομέων και την μαζική υποστήριξη του δίκαιου αγώνα τους από τους συναδέλφους της ΕΥΔΑΠ” τονίζει το ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ και συνεχίζει: “Να θυμηθούμε τις δύο πιο κρίσιμες παραμέτρους της μεγάλης αυτής εργατικής νίκης: Την αποφασιστική πάλη για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της ανάκλησης των απολύσεων και τις κινητοποιήσεις, όχι ως απλή διαμαρτυρία για «τα μάτια του κόσμου» ή για να μαζέψουμε παραταξιακά ή κομματικά ψηφαλάκια που θα ικανοποιήσουν το αίτημα σε κάποιο προσδιορισμένο κομματικό ή παραταξιακό μεν, αλλά απροσδιόριστο χρονικά, μέλλον. Ήταν αυτές οι παράμετροι που επέβαλαν στην εξέλιξη του αγώνα τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, τη συμμαχία με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, την απομόνωση όσων ήταν αντίθετοι στην προοπτική μόνιμης, σταθερής δουλειάς, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μπορούσαν να υπάρξουν. Το παράδειγμα των 23 υδρονομέων δείχνει δρόμους για το πως πρέπει και μπορούν να «μαζευτούν», να «γνωριστούν» μεταξύ τους, να οργανωθούν όσοι εργάζονται στον κύκλο του νερού ως ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, μισθωμένοι, με ατομικές συμβάσεις, με μπλοκάκια κλπ. Το αίτημα της σταθερής δουλειάς πλήρων δικαιωμάτων, με μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι ο ενοποιητικός κρίκος μεταξύ τους αλλά και με όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, και το ευρύτερο κίνημα των επισφαλώς εργαζόμενων”.