Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Απλώθηκε σε όλο τον κόσμο

Μόναχο, Οι φασίστες περικυκλωμένοι από την αντιφασιστική διαδήλωση

ΟΧΙ στον ρατσισμό- ΟΧΙ στον φασισμό είπαν σε όλες τις γλώσσες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε πάνω από 80 πόλεις σε περίπου 20 χώρες για τη Διεθνή Μέρα Δράσης στις 17 Μάρτη. 

«Από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη την Ευρώπη για να τιμήσουν τη μέρα ενάντια στο ρατσισμό» γράφει χαρακτηριστικά το εκτενές ρεπορτάζ του Independent με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις να γίνονται στο Λονδίνο, την Βιέννη, την Αθήνα και την Βαρσοβία. 

Στην Βρετανία, περίπου 20.000 διαδήλωσαν στο Λονδίνο, 1500 στην Γλασκώβη και 500 στο Κάρντιφ. Τις διαδηλώσεις καλούσε το Stand Up To Racism και είχε την υποστήριξη δεκάδων συνδικάτων. «Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μια έμπνευση για όσους θέλουν να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό» τόνισε ο Γουέιμαν Μπένετ από το Stand Up To Racism. «Μπορέσαμε να φτιάξουμε τοπικές ομάδες με δράσεις όπως μαζικές εξορμήσεις στο δρόμο αλλά και στο διαδίκτυο. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τη δράση μας στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας έτσι ώστε το Stand Up To Racism να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα». Ο Kevin Courtney, από το συνδικάτο εκπαιδευτικών NEU τόνισε ότι «το σωματείο είναι περήφανο που συμμετέχει στο Stand Up To Racism» και ότι μπορεί όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι που οι ηγέτες του «Btitain First» είναι στην φυλακή αλλά έχουμε δει την ανάπτυξη άλλων ρατσιστικών ομάδων όπως το Football Lads Alliance. Τα συνδικάτα έχουν την ευθύνη να κινητοποιηθούν ακόμη περισσότερο». 

Πάνω από 8.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε μετά από κάλεσμα της ομπρέλας «Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου» κάτω από χιονόπτωση σε μια παγωμένη Βιέννη. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ανάλογη με το συλλαλητήριο που έγινε στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ακροδεξιού-φασιστικού κόμματος FPO.

Συμμετείχαν δεκάδες συλλογικότητες και συνδικάτα, οργανώσεις από όλο το φάσμα της αριστεράς και των Πρασίνων, κοινότητες μεταναστών, το Δίκτυο μουσουλμανική κοινωνία των πολιτών, οι «Εβραίοι-Αυστριακοί φοιτητές γυμνασίου», η Αυστριακή Φοιτητική Ένωση, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή των Κουρδικών οργανώσεων που κατήγγειλαν την επέμβαση στο Αφρίν. Στην ιστορική πλατεία Ηρώων όπου βρίσκεται το Μνημείο κατά του πολέμου και του φασισμού οι διαδηλωτές κάλυψαν το χώρο με πλακάτ που έγραφαν «ποτέ ξανά».

Στο Παρίσι η διαδήλωση έγινε μέσα σε χιονοθύελλα. «Ήταν μάλλον η πρώτη φορά μετά τις μεγάλες απεργίες του Δεκέμβρη του 1995, που γινόταν συλλαλητήριο στο Παρίσι μέσα σε τέτοιο κρύο και χιονοθύελλα» μας μεταφέρει ο Ντενί Γκοντάρ. «Παρόλ ’αυτά, στο Παρίσι, αλλά και στη Τουλούζη, το Περπινιάν και στη Μασσαλία, περισσότερο από 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 17 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία και σε αλληλεγγύη με τους μετανάστες. 

“Αγωνιστική άνοιξη”

Στο Παρίσι ήρθαν λεωφορεία από πολλές πόλεις απ ‘ολη τη Γαλλία, και φύγανε πορείες από πολλες πόλεις και γειτονιές γύρω από το Παρίσι για να φτάσουν το συλλαλητήριο. Ήταν μια ζωντανή, μαχητική και χρωματιστή διαδήλωση. Την επόμενη μέρα, 150 Sans-papiers (μετανάστες χωρίς χαρτιά) μπήκανε στη Μητρόπολη του Σαιντ-Ντενίς, παλιά εκκλησία των βασιλιάδων. Η αστυνομία τους έβγαλε έξω βιαία, η δράση τους όμως δείχνει τη μαχητικότητα που υπάρχει ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες. Και παράλληλα ετοιμάζονται απεργίες στους σιδηρόδρομους, στα νοσοκομεία και στα σχολεία και σχολές. Μια αγωνιστική άνοιξη». 

Διαδηλώσεις στις 17 Μάρτη έγιναν σε εννέα πόλεις της Πολωνίας. Πέντε χιλιάδες διαδήλωσαν στην Βαρσοβία με συνθήματα «Διεθνής αλληλεγγύη», «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», «Βαρσοβία ελεύθερη από ρατσισμό- φασισμό», «Η Πολωνία λευκή μόνο το χειμώνα» «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος» άλλα και ενάντια στον αντισημιτισμό. Μεταξύ των ομιλητών στη συγκέντρωση ήταν εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών και της μουσουλμανικής κοινότητας στην Πολωνία. Οι διαδηλώσεις που έγιναν ήταν αποτέλεσμα μιας πλατιάς συνεργασίας μεταξύ πολλών συλλογικοτήτων και οργανώσεων με τη συμμετοχή και του γυναικείου κινήματος που είχε διαδηλώσει ξανά στις 8 Μάρτη ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στο δικαίωμα της έκτρωσης.

“Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στην Πολωνία μεγαλώνει, αλλά χρειάζεται να μεγαλώσει πολύ περισσότερο απέναντι στην άνοδο των φασιστών και σε αυτό οι διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα σε όλο τον κόσμο μας δίνουν δύναμη» είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Άντι Ζεμπρόφκσι από την οργάνωση Εργατική Δημοκρατία. 

Στην Βαρκελώνη, η διαδήλωση, που καλέστηκε από την κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τον Φασισμό» με την υποστήριξη μιας σειράς σωματείων και οργανώσεων, έγινε ταυτόχρονα με δύο άλλες μαζικές διαδηλώσεις την ίδια μέρα, η μια ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις και η άλλη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

«H διαδήλωση ήταν δυναμική, διέσχισε τις εργατογειτονιές της Βαρκελώνης (σε ένα σημείο ήρθε αντιμέτωπη με φασίστες που κρύφτηκαν πίσω από την αστυνομία) και συμμετείχαν από βουλευτές μέχρι το συνδικάτο των μικροπωλητών. Προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα μαζική διαδήλωση μικροπωλητών μετά το θάνατο Σενεγαλέζου μικροπωλητή μετά από καταδίωξη της δημοτικής αστυνομίας στην Μαδρίτη. Αντιρατσιστική διαδήλωση έγινε στις 17 Μάρτη και στην πόλο Αλκόι κοντά στην Βαλένθια, ενώ στις 21 Μάρτη έχει καλεστεί αντίστοιχη κινητοποίηση στην Μενόρκα» μας μεταφέρει ο Ντέιβιντ Καρβάλα από την Βαρκελώνη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στην Ιταλία, που τον περασμένο μήνα συγκλονίστηκε από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αν και δεν έγιναν διαδηλώσεις στις 17 Μάρτη, πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξι μέρες νωρίτερα στις 11 Μάρτη στην Φλωρεντία σε ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο για να καταγγείλουν την δολοφονία μέσα στην πόλη ενός άλλου Σενεγαλέζου μικροπωλητή. 

Διαδήλωση έγινε και στην Πράγα από την κοινότητα των Ρομά, με βασικό θέμα την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους ναζί στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Στη Δανία, με συμμετοχή σωματείων και κοινοτήτων μεταναστών έγιναν διαδηλώσεις σε πέντε πόλεις ανάμεσα τους η Κοπεγχάγη και το Οντένσε, που είχαν και την μεγαλύτερη συμμετοχή. Στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία η κινητοποίηση που έγινε στις 18 Μάρτη ήταν μια ευκαιρία για άπλωμα της καμπάνιας ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και την ακροδεξιά ενόψει των τοπικών εκλογών που ακολουθούν στις 21 Μαρτίου. 

Με συνθήματα «Και άλλοι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο σήμερα, όχι στο ρατσισμό, ανοίξτε τα σύνορα, το άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έγινε η μέρα δράσης στην Ιστανμπούλ στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση-συζήτηση. «Καταδικάζουμε την ρατσιστική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, που απειλεί αυτούς που αναζητούν άσυλο από τις θλιβερές συνέπειες ενός πολέμου που αυτοί δημιούργησαν» μας μεταφέρει η Ντενίζ. 

Διαδήλωση στις 18 Μάρτη ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις και το μίσος έγινε και στην Σεούλ στη Νότια Κορέα. 

Ακολουθούν τις επόμενες μέρες, η διαδήλωση στο Δουβλίνο, στην Σεβίλλη και στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου, ενώ στις 25 Μαρτίου, την σκυτάλη παίρνει η Αυστραλία όπου αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έχουν ήδη καλεστεί σε 17 πόλεις σε όλη τη χώρα. 

Γιώργος Πίττας


Κύπρος

Πάνω από τριακόσια άτομα, ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, Κούρδοι και μετανάστες συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 17 Μάρτη στη Λευκωσία. Η πορεία καλέστηκε από κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και από τις δύο πλευρές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις. Η πορεία ήταν δυναμική με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και διέσχισε το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα και κατέληξε στην Πλατεία Φανερωμένης.

Αφού παρουσιάστηκε ένα σύντομο απόσπασμα από το εξαίρετο θεατρικό «Τα Παιδιά της Γάζας» ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον ΓΓ Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Χασάν Φελέκ, Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS, και από εκπρόσωπο των μεταναστών. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αντιφασιστικά τραγούδια.

Ηταν μια σημαντική εκδήλωση που όχι μόνο έβαλε με δυναμικό τρόπο την Λευκωσία μέσα στον χάρτη των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας αλλά έστειλε και ένα μήνυμα ότι ένα μαζικό και δυναμικό αντιφασιστικό κίνημα είναι και αναγκαίο και εφικτό, για να φράξουμε το δρόμο στους νεοναζί του ΕΛΑΜ, της Χρυσής Αυγής Κύπρου, που στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ανέβασαν τα εκλογικά τους ποσοστά και έχουν αναθαρρέψει.

Η Εργατική Δημοκρατία συμμετείχε και στήριξε αυτή την προσπάθεια με όλες της τις δυνάμεις και δίνει συνέχεια στις 20 Μάρτη με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Νεοναζί – το ολοκαύτωμα της μνήμης». 

Ντίνος Αγιομαμίτης

Γερμανία

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που έγιναν σε περίπου 30 πόλεις της Γερμανίας μεταξύ των οποίων η Φρανκφούρτη, το Φράιμπουργκ, το Μόναχο και το Κέμνιτσ. Στο Μόναχο μια μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση κυριολεκτικά περικύκλωσε την αποτυχημένη απόπειρα μιας χούφτας ρατσιστών του pegida που τόλμησαν να εμφανιστούν στο δρόμο στις 17 Μάρτη με την κάλυψη της αστυνομίας.
 
«Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 17/3 στην Potsdamer Platz στο Βερολίνο, παρά το τσουχτερό κρύο και τον δυνατό αέρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αντιρατσιστικών οργανώσεων, στα πλαίσια της διεθνούς μέρας ενάντια στο ρατσισμό» μας μεταφέρει ο Λευτέρης Αραμπατζής από το Βερολίνο. «Συμμετείχαν με τα πανό τους η κίνηση Aufstehen gegen Rassismus - Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό, το κόμμα της αριστεράς Die Linke, νεολαίοι του SPD, οι Πράσινοι, μέλη των συνδικάτων του δημοσίου Ver.di και των εκπαιδευτικών GEW, το κομμουνιστικό κόμμα DKP και άλλες αριστερές και αντιρατσιστικές οργανώσεις.
 
Μετά από σύντομους χαιρετισμούς των διοργανωτών, μεταξύ των οποίων και μια μουσουλμάνα ακτιβίστρια που μίλησε για την επικίνδυνη αύξηση της ισλαμοφοβίας και των επιθέσεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σε ακτιβιστές του αντιφασιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε η πορεία που κατέληξε στα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού AfD με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα».

Βαρκελώνη

 

Φλωρεντία, 11 Μάρτη

 

Γκντανσκ

 

Γλασκώβη

 

Ιστανμπούλ

 

Όντενσε, Δανία

 

Πράγα

 

Σεούλ, 18 Μάρτη

 

Λονδίνο