Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις

Καλλιθέα, 25 Μάρτη

Ο Γιώργος Φ. μετά τη φασιστική επίθεση

 

Με μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στην Καλλιθέα και το Γαλάτσι απαντά το Σάββατο 31 Μάρτη η ΚΕΕΡΦΑ στις φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν τα μέλη της στις δύο περιοχές κατά τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Η συγκέντρωση στην Καλλιθέα θα γίνει στην πλατεία Κύπρου στις 11πμ και στο Γαλάτσι στο Μνημείο Αντίστασης (Βεϊκου και Γαλατσίου), στις 1μμ. Την ίδια μέρα, οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ πανελλαδικά οργανώνουν εξορμήσεις και πικετοφορίες σε πλατείες και γειτονιές, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η απόπειρα των χρυσαυγιτών να ξαναστήσουν τάγματα εφόδου δεν θα περάσει.

“Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου βρήκε τη Χρυσή Αυγή αποκλεισμένη στην Καλλιθέα”, μας είπε η Ιλιρίντα Μουσαράι, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, “Για τρίτη συνεχόμενη φορά σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, το αντιφασιστικό κίνημα και οι οργανωμένες συλλογικότητες της περιοχής είχαμε καταφέρει να μην επιτρέψουμε την εμφάνισή της σαν ένα «νόμιμο πολιτικό κόμμα» με κατάθεση στεφανιού. Αυτό χωρίς αμφιβολία είχε εξοργίσει τους χρυσαυγίτες, καθώς κάθε προσπάθειά τους να πατήσουν πόδι στη γειτονιά έχει συναντήσει μαζική από τα κάτω αντίσταση και έχει αποτύχει. 

Έτσι στο τέλος της παρέλασης και ενώ μοιράζαμε αντιφασιστικό υλικό, ομάδα οκτώ με δέκα φασιστών μάς επιτέθηκε τραυματιζόντας τέσσερις συντρόφους. Ένας φασίστας φορούσε κουκούλα, ένας άλλος ρούχα παραλλαγής των ειδικών δυνάμεων, οι περισσότεροι ήταν κοντοκουρεμένοι με μαύρα ρούχα και γάντια. Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες στο πλαίσιο της παρέλασης δεν έμειναν απλά άπραγες όταν τους υποδεικνύαμε τους δράστες αλλά στην ουσία τους φυγάδευσαν κιόλας. Μαζί με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου και κόσμο της γειτονιάς οργανώσαμε επί τόπου διαδήλωση προς το ΑΤ Καλλιθέας, όπου καταθέσαμε μήνυση. Δε θα αφήσουμε τα τάγματα εφόδου να δρουν στη γειτονιά, θα παλέψουμε εναντίον όσων τους κάνουν πλάτες με εθνικιστικά και πολεμοκάπηλα παραληρήματα, με πρώτο και καλύτερο το δήμαρχο”.

“Στο τέλος της παρέλασης κι ενώ ο κόσμος διαλυόταν, τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ που μοιράζαμε αντιφασιστικό υλικό, δεχτήκαμε επίθεση”, μας είπε ο δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης Γιώργος Πίττας, θύμα της επίθεσης στο Γαλάτσι, “Ξεκίνησε με λεκτική παρενόχληση από ένα άτομο με εκφράσεις του τύπου «τι θέλετε εδώ οι αριστεροί; εδώ είμαστε Έλληνες» -ο ίδιος μάλιστα, μας δήλωσε ότι είναι «με τη χούντα». Και συνεχίστηκε με την εμφάνιση άλλου ατόμου που απρόκλητα και εντελώς αιφνιδιαστικά, επιτέθηκε πρώτα με χαστούκια σε συντρόφισσα και μετά σε μένα με γροθιές και πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Ο κοσμος που ήταν παρών, προσπάθησε να τον σταματήσει και να τον ακινητοποιήσει, αλλά το έσκασε τρέχοντας”.

Ο Γιώργος Πίττας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το Χρίστο Αργύρη, γιατρό στο Σωτηρία, που τον συνόδεψε στο νοσοκομείο: “Ο διακομιζόμενος με ΕΚΑΒ στο χειρουργικό Τ.Ε.Π. του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, υποβλήθηκε σε γενική και βιοχημική εξέταση αίματος, σε απλές ακτινογραφίες θώρακα και αυχένα, σε υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και σπλαγχνικού κρανίου. Μετά από χειρουργική εκτίμηση υποβλήθηκε σε συρραφή (ράμματα) θλαστικού τραύματος στα μαλακά μόρια του αριστερού υπερόφριου τόξου (βλέφαρο), ετέθη μετά από ορθοπεδική εκτίμηση κολλάρο στον αυχένα του αφού διαγνώσθηκε ευθειασμός της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ενώ από την αξονική τομογραφία ελέγθηκαν δύο τουλάχιστον ευμεγέθη κεφαλαιματώματα (καρούμπαλα) στο τριχωτό της κεφαλής –αριστερά όσο και δεξιά, πρόσθια όσο και οπίσθια – καθώς και στην αριστερή παρειά (μάγουλο). Από την νευροχειρουργική εκτίμηση –ευτυχώς – δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του Πίττα Γιώργου στο Νοσοκομείο. Από την επισκόπηση του θύματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά εκχυμώσεις –οιδήματα- εκδορές στο κρανίο του εξεταζόμενου ενώ καταγράφηκε κατά την πορεία των εξετάσεων έντονη κεφαλαλγία και μυαλγίες αυτού.

“Εκπαιδευμένος”

Τα παραπάνω αντικειμενικά ευρήματα δηλώνουν ξεκάθαρα την δολοφονική προσπάθεια του επιτιθέμενου στον Πίττα Γιώργο, την μανία του επιτιθέμενου να καταφέρει καθολικά πλήγματα στο κρανίο του θύματος καθώς και την πιθανότατη «εκπαίδευσή» του ώστε να μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να προκαλεί τέτοιες βλάβες στα θύματα του”. Την επόμενη μέρα, κατατέθηκε μήνυση στο ΑΤ Γαλατσίου.

Ανακοινώσεις καταδίκης των επιθέσεων κυκλοφόρησαν μια σειρά κινήσεις, συνδικάτα, οργανώσεις της αριστεράς, ανάμεσά τους η ΠΕΝΕΝ, ο Σύλλογος Δασκάλων Αθηνά, η ΕΙΝΑΠ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μαγνησίας (που καλεί και στην αντιφασιστική κινητοποίηση το Σάββατο 31/3 στο Βόλο), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΛΑΕ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (DsiP), καθώς και το Επαναστατικό Αριστερό Ρεύμα Συρίας (Syrian Revolutionary Left Current). Φασιστικές προκλήσεις σημειώθηκαν επίσης στη Νέα Μάκρη κατά ομάδας προσφύγων που προσπάθησε να κάνει πορεία διαμαρτυρίας στο τέλος της παρέλασης καθώς και στη Σαντορίνη κατά μαθητών και εκπαιδευτικών προκειμένου να σταματήσει η παρέλαση με σημαιοφόρο μαθήτρια που κατάγεται από την Αλβανία.

“Τα φασιστοδειδή αποθρασύνονται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αυτή την περίοδο διεκδικεί αυξημένο ρόλο για τον ελληνικό καπιταλισμό απέναντι στους ανταγωνιστές του, τόσο στο Αιγαίο, όσο στα Βαλκάνια και την Ανατ.Μεσόγειο”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, “Τα παζάρια στο Μακεδονικό, η διεκδίκηση του ρόλου των νονών των Βαλκανίων για το όνομα και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι ανταγωνισμοί με την Τουρκία για τον έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι έλεγχοι των συνόρων και οι καταδιώξεις των μεταναστών και των προφύγων, έχουν συνοδευθεί από μιά εθνικιστική εκστρατεία...  Καλούμε την αριστερά και τα συνδικάτα να καταδικάσουν τις φασιστικές επιθέσεις και να μπούν μπροστά σε ένα γύρο αγώνων, ενάντια στη λιτότητα,τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την εθνικιστική εκστρατεία που στρώνει το δρόμο για πολεμικές εμπλοκές και την άνοδο των φασιστών”.

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 26 Μάρτη η ΚΕΕΡΦΑ Καλλιθέας, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός της περιοχής με την παρουσία μελών της τοπικής ΕΛΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ. Μέλος της ΚΕΕΡΦΑ πήρε το λόγο απαιτώντας από το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει τις επιθέσεις και να στηρίξει την αντιφασιστική συγκέντρωση του Σαββάτου με ανάρτηση αεροπανό στο δήμο και μικροφωνική. Το λόγο πήρε και εκπρόσωπος της ΛΑΕ. Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ καταδίκασαν την απρόκλητη επίθεση ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κατήγγειλαν και την αδράνεια της αστυνομίας.

Η πίεση των αντιφασιστών ανάγκασε όλες τις παρατάξεις να κρατήσουν ανάλογη στάση. Ακόμα και ο δήμαρχος, που στη θητεία του κλείνει διαρκώς το μάτι στους φασίστες ενώ και στην ομιλία του στην παρέλαση είχε καλέσει σε «εθνική ομοψυχία» ενάντια στην «τούρκικη επιθετικότητα», μίλησε κατά της επίθεσης. Αρνήθηκε όμως να στηρίξει την κινητοποίηση του Σαββάτου ενώ δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του έδειξε ανοιχτά το πραγματικό πρόσωπο της δημοτικής αρχής, αρνούμενος να καταδικάσει τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τον κόσμο που βρισκόταν εκεί «αριστερούς επιδοτούμενους» και επαινώντας το Μίκη Θεοδωράκη που μίλησε για «αριστερόστροφο φασισμό». Τέτοιες απόψεις δίνουν αέρα στα πανιά των φασιστών, αλλά δεν πτοούν το αντιφασιστικό κίνημα. 

Ανάλογη αντιφασιστική παρέμβαση γινόταν την Τρίτη 27 Μάρτη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στο δημοτικό συμβούλιο Γαλατσίου. Ενώ την Τετάρτη 28 Μάρτη, η ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων Γαλατσίου Κυψέλης καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7μμ στο Δημαρχείο για την οργάνωση της τοπικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης το Σάββατο 31 Μάρτη.