Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Έξω η Χρυσή Αυγή από την Εύβοια

Μια μέρα μετά τα επιτυχημένα συλλαλητήρια ενάντια στον ρατσισμό και στους φασίστες στις 17 Μάρτη σε πολλές πόλεις της Ευρώπης οι ναζί της Χρυσής Αυγής εγκαινίασαν τα γραφεία τους στην Νέα Λάμψακο. Το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης έδωσε την απάντηση του πραγματοποιώντας μεσημέρι της Κυριακής (18-03-2018) αντιφασιστική συγκέντρωση στη παραλία της Χαλκίδας.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν απασχολήσει τη δημοσιότητα παλαιοτέρα όταν μετανάστες από το Πακιστάν δέχθηκαν άγρια επίθεση στο Βασιλικό Χαλκίδας. Με τσιμεντόλιθους, ξύλα και πέτρες έσπασαν τα μαγαζιά τους και τους χτύπησαν άσχημα μπροστά στην Αστυνομία, η οποία απλά παρακολουθούσε το ξύλο και τους βανδαλισμούς σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες. Η αστυνομία δεν έκανε καμία σύλληψη και όταν οι μετανάστες πήγαν στο Α.Τ. Χαλκίδας να κάνουν μήνυση τους έδιωξαν. Τότε, όπως είχε καταγγείλει και ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΚΕΕΡΦΑ, η αστυνομία και ο Διοικητής Ασφάλειας Χαλκίδας προστατεύαν και καλύπταν τους Χρυσαυγίτες.

Μετά από λίγο καιρό και μετά τη δολοφονία Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, το τότε τοπικό Αστυνομικό Τμήμα είχε ελέγξει πλημμελώς τους οπλοφορούντες Χρυσαυγίτες με αποτέλεσμα να μεταφερθούν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα για να πραγματοποιηθούν έρευνες και συλλήψεις. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας και ο Διοικητής τους Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Μετέπειτα αναλαμβάνει την «κάθαρση» ως αστυνομικός διευθυντής ο Λάμπρος Χουλιαράς. Ο Λάμπρος Χουλιαράς που διετέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας προήχθη στο βαθμό του Ταξίαρχου και αποστρατεύτηκε στις τελευταίες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016. Οι «στενές σχέσεις» του Λάμπρου Χουλιαρά με την Χρυσή Αυγή αποκαλύφθηκαν την ίδια χρονιά σε εκδήλωση της οργάνωσης στη Χαλκίδα, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, όπου ο ίδιος έδωσε το παρών φωνάζοντας μάλιστα συνθήματα και τραγουδώντας τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.

Στο σκαμνί

Το αντιφασιστικό κίνημα που έχει βάλει τους φασίστες στο σκαμνί, δημιουργεί εσωτερικές ρωγμές στην τοπική οργάνωση της Χ.Α στην Χαλκίδα και οδηγεί το Σεπτέμβρη του 2017 στην ανεξαρτητοποίηση του υπόδικου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Εύβοιας Νίκου Μίχου. Η αποχώρηση του Μίχου από τη Χρυσή Αυγή είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των γραφείων της στη Χαλκίδα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ποιος “του έφαγε την θέση”; Ο Χρυσαυγίτης πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας -και επί πολλά έτη Υποδιευθυντής-, Λάμπρος Χουλιαράς. Μετά κι από την αλλαγή του αρχηγού τους στην Εύβοια, για να δώσουν προς τα έξω μία εικόνα αναδιοργάνωσης, εγκαινιάζουν τα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία δεν τα ανοίγουν μέσα στην Χαλκίδα αλλά στην επαρχιακή οδό Χαλκίδος – Αμαρύνθου (Νέα Λάμψακος) την Κυριακή 18 Μαρτίου. Γι’ αυτόν το σκοπό επιστρατεύουν και τον φύρερ τους Μιχαλολιάκο ο οποίος ήταν ομιλητής στη φασιστοσύναξη.

Την ημέρα τον εγκαινίων φουσκωτοί του Μιχαλολιάκου συστήθηκαν ως αστυνομικοί και επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο τοπικής ειδησεογραφικής σελίδας με τις πλάτες της αστυνομίας. Μια εβδομάδα αργότερα, σε Γαλάτσι και Καλλιθέα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ, τραυματίζοντας πέντε, ενώ η αστυνομία δεν προέβη σε συλλήψεις.

Για αυτό η αριστερά και τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά ενάντια στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την εθνικιστική εκστρατεία που στρώνει το δρόμο για πολεμικές εμπλοκές και την άνοδο των φασιστών.