Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πάτρα: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Την Πέμπτη 29/3 είχε καλεστεί στο νέο λιμάνι της Πάτρας συγκέντρωση από “πολιτιστικούς συλλόγους του νότιου διαμερίσματος” για το “πρόβλημα των μεταναστών” όπως ανέφερε η ανακοίνωσή τους. Στην συγκέντρωση μάλιστα αποφάσισαν να καλέσουν και οι ενώσεις των λιμενικών και της αστυνομίας. 

Αλλά οι αναφορές στην (ανύπαρκτη) άνοδο της εγκληματικοτητάς δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν το κλίμα στην Πάτρα που παραμένει πόλη αντιρατσιστική. Η συγκέντρωση μάζεψε με το ζόρι 30 άτομα. Από την άλλη, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες αντιρατσιστικές κινήσεις κάλεσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, την ίδια ώρα, στα εργοστάσια που διαμένουν οι πρόσφυγες. 

Πάνω από 300 άτομα, ντόπιοι και πρόσφυγες, συγκεντρώθηκαν για να πουν ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας διαιρέσει. Πανό στην συγκέντρωση είχαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και οι ίδιοι οι πρόσφυγες στην γλώσσα τους. 

Το αίσθημα νίκης καi ενότητας ήταν τόσο διάχυτο στους συγκεντρωμένους που οι πρόσφυγες αποφάσισαν να κάνουν πορεία από την ΑΒΕΞ στον Λαδόπουλο. Μπροστά βάδισε το πανό των προσφύγων και ακολουθούσε το πανό της ΚΕΕΡΦΑ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Open the borders», «ανοίξτε τα σύνορα» και «say it loud say it clear refugees are welcome here», «πες το δυνατά πες το καθαρά οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».