Διαβάσετε σε μορφή pdf το τεύχος
Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ναυάγιο Αγαθονήσι: Τί έκανε το Λιμενικό;
Αξημέρωτα την Παρασκευή 16 Μαρτίου, και όχι 17 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει το Λιμενικό, έγινε το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, που κόστισε την ζωή τουλάχιστον σε 16 πρόσφυγες, 7 από αυτούς παιδιά.
Όπως κατήγγειλε στο περιοδικό Σπίγκελ ο Ντάραμπ, Αφγανός δικηγόρος που ζει τους τελευταίους δύο μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας της Σάμου, (Εφ Συν 30/3) «αξημέρωτα την Παρασκευή 16 Μαρτίου, δέχτηκε κλήση στην εφαρμογή Whatsup του κινητού του από την 25χρονη αδελφή του Φρέστα. Βρισκόταν στη βάρκα που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια για το Αγαθονήσι, μαζί με τον πατέρα της και εννιά αδέλφια και ξαδέλφια ηλικίας από 4 μέχρι 20 ετών… Λίγη ώρα μετά, ενώ η βάρκα βρισκόταν περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Αγαθονήσι, η Φρέστα άφησε πανικόβλητη φωνητικό μήνυμα στη συσκευή του αδελφού της. “Η βάρκα σταμάτησε. Βυθιζόμαστε!”.
Ο Ντάραμπ όρμησε έξω από τη σκηνή του στο ΚΥΤ και τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενημερώνοντάς τους. Τον κάλεσαν μετά από λίγο και του ζήτησαν να τηλεφωνήσει στον αριθμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στην Αθήνα. Του έδωσαν τον αριθμό ενός κινητού για να στείλει το γεωγραφικό στίγμα της αδελφής του, που είχε καταγραφεί στο Whatsup, και στη συνέχεια μίλησαν μαζί του σε τσατ, στο οποίο ο Ντάραμπ έστειλε αντίγραφο της οθόνης της συσκευής, χάρτη της Google και φωνητικό μήνυμα που εξηγεί πώς να εντοπίσουν στον χάρτη το γεωγραφικό στίγμα…
Οι τρεις επιζώντες κατάφεραν να ζήσουν ακριβώς επειδή κατάφεραν να βγουν στη στεριά στο Αγαθονήσι λίγο πριν βραδιάσει η Παρασκευή. Είχαν δει τους δικούς τους να βυθίζονται ένας ένας για πάντα στο νερό, χωρίς βοήθεια, εξαντλημένοι από την κούραση και την υποθερμία. Η Αφγανή μητέρα θυμάται τα τελευταία λόγια του μικρότερου αγοριού της: “Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με”… Αφού βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου, το Λιμενικό ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση, αλλά ήταν αργά...».
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της ΕφΣυν Δημήτρης Αγγελίδης και Χριστίνα Παπασταθοπούλου κατά την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Κουρουμπλή στη Σάμο «το αίτημά τους (των επιζώντων) να προχωρήσει σε έρευνα έγινε αποδεκτό και στη συνέχεια δόθηκε εντολή από τον Π. Κουρουμπλή για περαιτέρω διερεύνηση στην αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με τους επιζώντες πρόσφυγες του ναυαγίου έγινε την Κυριακή, αμέσως μετά την επίσκεψή του στους Αρκιούς, οι διαπιστευμένοι όμως συντάκτες του υπουργείου ενημερώθηκαν επίσημα μόλις χθες, ημέρα Πέμπτη…».
Φαρμακονήσι
Οι καταγγελίες για τις ευθύνες στο Αγαθονήσι δεν πρέπει να έχουν την τύχη που είχε ο φάκελος για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όταν στις στις 20 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων, σκάφος του Λιμενικού έδεσε και έσυρε την βάρκα τους με αποτέλεσμα εξαιτίας της ταχύτητας δώδεκα πρόσφυγες να πνιγούν. Τα θύματα αυτής της υπόθεσης, που η ελληνική δικαιοσύνη έσπευσε να βάλει στο αρχείο, αναγκάστηκαν το 2015 να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για να έλθει τον Ιούνη του 2017 η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στην ουσία να τους δικαιώσει, κρίνοντας (στη δίκη ενός Σύρου που κατηγορούνταν για το θάνατό τους αλλά τελικά καταδικάστηκε μόνο σαν «διακινητής») ότι οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας επιβαίνων στο σκάφος δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει.