Διαβάσετε σε μορφή pdf το τεύχος
Εκπαίδευση και Νεολαία
Ενάντια στο ν. Γαβρόγλου: Μετά το Πάσχα, συνεχίζουμε!
Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες διαδήλωσαν στο πλάι των εκπαιδευτικών στις 30/3. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου, της κατειλημμένης Φιλοσοφικής EKΠA, του Γεωλογικού, του Πολιτικού, της Φιλολογίας ΑΠΘ, του Βιολογικού Πάτρας, του Βιολογικού Ηρακλείου, του Πολυτεχνείου διαδήλωσαν μαζικά με κεντρικά συνθήματα «φοιτητές – εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «κοινός αγώνας σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, ο νόμος Γαβρόγλου θα ανατραπεί».
Το ΠΤΕΑ Βόλου παλεύει για την υπεράσπιση του επαγγέλματος του ειδικού παιδαγωγού, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής ξεσηκώνεται για να ανατρέψει την απόσπαση διδακτικής επάρκειας, τη διάσπαση του ΦΠΨ και την εξίσωση των πτυχίων Θεατρικών Σπουδών με αυτά των ιδιωτικών δραματικών σχολών.
Το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων ετών έδωσε ώθηση σε όλους τους συλλόγους να παλέψουν συντονισμένα για τη συνολική ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου, συνδέοντας τα αιτήματά τους με το αίτημα του εργατικού κινήματος για μόνιμες προσλήψεις και χρηματοδότηση. Την επόμενη ημέρα (31/3) άρχισε το διήμερο ΕΑΑΚ, με προσανατολισμό αμέσως μόλις ανοίξουν οι σχολές μετά το Πάσχα το φοιτητικό κίνημα να κλιμακώσει τη μάχη.
Συνεχίζουμε τον αγώνα στο σύλλογο της Φιλοσοφικής ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες/ους. Νέα γενική συνέλευση έγινε την Δευτέρα 26/3 και υπερψηφίστηκε ξανά το ενωτικό αγωνιστικό πλαίσιο για διήμερη κατάληψη Πέμπτη 29/3 και Παρασκευή 30/3 και συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την δεύτερη μέρα μαζί με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους εκπαιδευτικών.
Την Παρασκευή διαδηλώσαμε μαζί με χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικούς με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου και τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Βλέπουμε τα δύο αυτά αιτήματα να συγκεκριμενοποιούνται στη σχολή μας. Ο νόμος Γαβρόγλου φέρνει δραματικές αλλαγές στην εκπαίδευση χτυπώντας, μετά τα ΤΕΙ, όλες τις καθηγητικές σχολές με την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία. Αναγκάζει τους φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα νέο κύκλο σπουδών μετά το πτυχίο, σεμινάρια με δίδακτρα των οποίων ο «τιμοκατάλογος» κυμαίνεται από 300 έως 1000 ευρώ. Ο αγώνας μας συνδέεται άμεσα με το αίτημα των καθηγητών για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Παλεύουμε ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, διεκδικούμε χρηματοδότηση για προσλήψεις, για τις ανάγκες μας και όχι για τους τραπεζίτες και τους εξοπλισμούς.
Ταυτόχρονα παλεύουμε ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων του τμήματος θεατρικών σπουδών με αυτά των ιδιωτικών σχολών. Η κυβέρνηση με αυτή την εξίσωση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δεν ξεχνάμε πως το τεράστιο κίνημα καταλήψεων του 2006-7 πάλευε πανελλαδικά ενάντια στην αναθεώρησή του, κάτι που ήταν κεντρική επιλογή της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα τους αφήσουμε ούτε και τώρα να το αναθεωρήσουν από την πίσω πόρτα. Το τρίτο κεντρικό ζήτημα που ανοίγουμε στη Φιλοσοφική είναι το μπλοκάρισμα της προσπάθειας της Συγκλήτου να διασπάσει το τμήμα ΦΠΨ σε τρία τμήματα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικού και Ψυχολογίας. Το νέο τμήμα Παιδαγωγικού που θέλουν να φτιάξουν προορίζεται να παρέχει τη διδακτική επάρκεια που αποσπάται από τα πτυχία.
Οι τελευταίες συνελεύσεις και διαδηλώσεις μας δίνουν νέα έμπνευση να συνεχίσουμε τον αγώνα αμέσως μετά το Πάσχα. Δεν θα αφήσουμε τη κυβέρνηση να διαλύσει τις σχολές μας και ήδη μια σειρά σύλλογοι συντονιζόμαστε από ΑΕΙ και ΤΕΙ για να κλιμακώσουμε τον αγώνα με καταλήψεις και συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς και συνολικά με το εργατικό κίνημα. Επόμενος μεγάλος σταθμός για μας είναι η κινητοποίηση στις 25 Απρίλη μέρα που θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις, με τους εκπαιδευτικούς που παλεύουν για μαζικούς διορισμούς. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες μαζί μπορούμε να τα κερδίσουμε όλα.