Περιβάλλον
Ραφήνα: Κάτω τα χέρια από το Μεγάλο Ρέμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδρίασε στις 3/4 γνωμοδότησε τελικά υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον εγκιβωτισμό 15χλμ του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  «με πρωτοφανείς αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων», όπως καταγγέλλει η «Κίνηση για την προστασία και την προβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας». 

Μέλη της Κίνησης για το Ρέμα, μέλη του Συλλόγου «ΡΟΗ - Πολίτες Υπερ των Ρεμάτων», μέλη των Κινήσεων για τον Ποδονίφτη και την Πικροδάφνη, αρκετοί Ραφηνιώτες, φίλοι της Φύσης και των Ρεμάτων βρέθηκαν στη Συνεδρίαση για να υποστηρίξουν το αυτονόητο. 

Αλλά, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπο που εξέδωσε η «Κίνηση για την προστασία και την προβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας»: «Ο πρόεδρος του Π.Σ. κ.Σχινάς αρνήθηκε πεισματικά να θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία αίτημα αναβολής της συζήτησης που έθεσαν τόσο περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, όσο και η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης… 

Η αντιδημοκρατικότητα του προεδρείου κορυφώθηκε όταν στην ψηφοφορία δια ανατάσεως χειρός φάνηκε ότι η ΜΠΕ καταψηφίζεται από την πλειοψηφία των παρισταμένων συμβούλων και αντί ο κ.Σχινάς να προχωρήσει σε καταμέτρηση των ψήφων, έβγαλε το αποτέλεσμα βάσει των εδρών που κατέχει η κάθε παράταξη, με αποτέλεσμα μια fake απόφαση θετικής γνωμοδότησης που βασίστηκε σε “θετικές” ψήφους συμβούλων που δεν ήταν εκεί. 

Η συνεδρίαση έδειξε ότι το έργο είναι προαποφασισμένο. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται πάνω στις πλάτες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και των κατοίκων της Ραφήνας είναι τεράστια. Το “προς πώληση” λιμάνι της Ραφήνας για να προσελκύσει επενδυτές χρειάζεται υποδομές (προαστιακός, Αττική οδός και άλλα συναφή έργα) και δυστυχώς το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας δημιουργεί εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς…

Δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών δε διδάχθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και βαδίζουν στα ίδια αποτυχημένα μονοπάτια των “γκρι” υποδομών που έπνιξαν ήδη τη Μάνδρα και στο μέλλον θα πνίξουν και τη Ραφήνα».