Εργατικό κίνημα
ΕΛΠΕ: Σταθερή δουλειά για όλους

Μεγάλη επιτυχία με σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ είχε η 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Απρίλη για την Θεσσαλονίκη και η 24ωρη για τα εργοστάσια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο στην Αθήνα που κάλεσε το Σωματείο Εργολαβικών Εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ. 

Μεγάλη συμμετοχή είχε και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο την Πέμπτη 11/4 με την παρουσία εκατοντάδων εργολαβικών αλλά και αλληλλέγγυων από το Πανελλήνιο Σωματείο των μόνιμων εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Ενέργεια, αλλά και από εργολαβικούς εργαζόμενους σε άλλες βιομηχανικές μονάδες ενέργειας όπως από τη ΔΕΣΦΑ, την ΔΕΣΠΑ, την ΔΕΔΑ, κ.α. Την κινητοποίηση στήριξε με την παρουσία του και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.

“Διεκδικούμε συμβάσεις με σταθερή σχέση εργασίας με τον εργοδότη για το σύνολο του προσωπικού και ένταξη του στον άμεσο και πραγματικό εργοδότη. Διεκδικούμε αναγνώριση προϋπηρεσίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα ενταγμένα στην ίδια επιχειρησιακή ΣΣΕ για το σύνολο του προσωπικού και ύπαρξη Κλαδικών ΣΣΕ για την κάλυψη όλων των εργαζόμενων στα έργα Φυσικού Αερίου και στις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων. Διεκδικούμε αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια, επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, βάρδιας και τις τριετίες μας, για να μπει ένα τέλος στην απλήρωτη εργασία και απόδοση σωστής ασφαλιστικής κάλυψης”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εργολαβικοί εργαζόμενοι στις ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ, ΕΛΠΕ τονίζοντας πως το ίδιο πρέπει να συμβεί και σε κάθε άλλη επιχείρηση στον κλάδο.

“Ήταν μια απεργία που είχε μεγάλη συμμετοχή και έστειλε το μήνυμα ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τις απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης η παρουσία των συναδέλφων ήταν σημαντική”, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργολαβικών στα ΕΛΠΕ, Χρήστος Ζαρκινός. 

“Ωστόσο η απάντηση/ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΠΕ στην απεργία αποδεικνύει την αδιαλαξία τους. Τόλμησαν να που πως οι εργολαβικοί κατά μέσο όρο παίρνουν 1.700 ευρώ. Λένε ψέματα. 

Το χειρότερο απ'όλα είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης η διοίκηση γίνεται απειλητική θυμίζοντας ότι χιλιάδες άνεργοι περιμένουν απ' έξω για να βρουν δουλειά. Οι απειλές της εργοδοσίας δεν μας πτοούν.

Την Πέμπτη έχουμε συνάντηση με την καινούρια διοίκηση των ΕΛΠΕ και μετά τις επιστολές που στείλαμε στις εργολαβικές εταιρίες ζητάμε από τους εργολάβους μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κάτσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε. Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να τους πιέζουμε.

Την επόμενη περίοδο χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συνεργασίας μας με το σωματείο των μονίμων εργαζόμενων. Μπροστά στην ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση μόνιμοι και εργολαβικοί πρέπει να σταθούμε μαζί απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τα εργασιακά μας δικαιώματα”, συνεχίζει.