Η Αριστερά
30 χρόνια ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: Ένα βίντεο με τη ζωντάνια του Μάη

Στιγμιότυπο από το βίντεο του Μαρξισμού

Από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Μαρξ και του Ένγκελς και τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 1848 στους αγώνες του σήμερα. Μια πελώρια διαδρομή –από την Κομμούνα του Παρισιού και το ρώσικο Οκτώβρη του 1917 στην παγκόσμια έκρηξη του Μάη 1968, το αντικαπιταλιστικό κίνημα της Γένοβα, τις απεργίες ενάντια στα μνημόνια, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας και τις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Μια μακριά πορεία αγώνων και επαναστατικών ιδεών.

Σε αυτή τη διαδρομή μάς ταξιδεύει –ξεκινώντας με εικόνες από τις σημερινές μάχες ενάντια στα μνημόνια, το ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο– το καταπληκτικό βίντεο που καλεί στο «φεστιβάλ Μαρξισμός» στις 17-20 Μάη, αφιερωμένο στα 50 χρόνια από το Μάη και στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ.

Ο Μάης ήταν η «επιστροφή της επανάστασης». Η εισβολή της μαζικής δράσης ξανά στο προσκήνιο ξετυλίγεται ορμητικά στο βίντεο καθώς βλέπουμε τη νεολαία μαζί με απεργούς εργάτες κι εργάτριες να διαδηλώνουν στους δρόμους του Παρισιού με κόκκινες σημαίες. Ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, εκατοντάδες χιλιάδες να ξεχειλίζουν την πλατεία Γκρόσβενορ του Λονδίνου, τα κατειλημμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια, τους δρόμους του Βερολίνου. Στην Πράγα, να σταματούν και να σκαρφαλώνουν πάνω στα τανκς της ρώσικης εισβολής. Στο Τόκιο, να συγκρούονται με την αστυνομία ενάντια στην κατασκευή ενός αεροδρόμιου. Στο «καυτό φθινόπωρο» του 1969 στην Ιταλία, να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια και εργοστάσια. Στις ανατροπές των δικτατοριών σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο και στην «επανάσταση των γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία. Στον «πρώιμο Μάη» των Ιουλιανών του 1965, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στους εργατικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Επιστροφή όχι μόνο της μαζικής δράσης, αλλά και των επαναστατικών ιδεών. Η αναδρομή του βίντεο στον Μαρξ και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, στις πρώτες εργατικές επαναστάσεις το 1848, στην Κομμούνα, στον Οκτώβρη, θυμίζει ότι το κύμα ριζοσπαστικοποίησης του Μάη ήταν η μήτρα που γέννησε μια νέα επαναστατική αριστερά και οργανώσεις σαν την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση, από την οποία προέρχεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 

Ο «Μαρξισμός» φέτος γιορτάζει τα τριακοστά του γενέθλια –ξεκίνησε το 1988 και από τότε μέχρι σήμερα, αδιάλειπτα, είναι ένα τετραήμερο συζητήσεων που συνδέουν τις επαναστατικές ιδέες με τους καθημερινούς αγώνες. Το βίντεο μάς ταξιδεύει και σ’ αυτή την τριαντάχρονη διαδρομή. Βλέπουμε από τα πάνελ των ομιλητών να παρελαύνουν αγωνιστές και αγωνίστριες από τους απεργούς των λεωφορείων που γκρέμισαν την κυβέρνηση του Μητσοτάκη το 1993, μέχρι τους αντικαπιταλιστές της Γένοβα, τους καταληψίες των πανεπιστήμιων το 2006-7, τους εξεγερμένους του 2008 και τους συντρόφους και συντρόφισσες που έκτισαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο αργότερα. Αλλά και Μαρξιστές από όλον τον κόσμο, όπως ο Κρις Χάρμαν, ο Σαμίρ Αμίν, ο Άλεξ Καλλίνικος, ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, ο Μάικλ Ρόμπερτς, η Κριστίνε Μπούχολτς, ο Τζορτζ Μάρτιν, ο Αλέν Κριβίν και άλλοι.

Η μουσική υπόκρουση του βίντεο δεν θα μπορούσε παρά να «δένει» με τον Μάη 68: είναι το κομμάτι Kick out the jams των MC5, που ηχογραφήθηκε στο Ντιτρόιτ το 1969 και έγινε σύμβολο ανυπακοής και εξέγερσης της νεολαίας.

Δείτε το βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=YPZjSZNyems ή στο λινκ που υπάρχει στο www.sekonline.gr, απολαύστε το και ελάτε στον Μαρξισμό 2018.