Εργατικό κίνημα
Συνέλευση Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ: “Αδιαπραγμάτευτος” ο ΛΕΠΕΤΕ

Στην Τακτική του Συνέλευση προχωράει ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΣΕΤΕ) την Τετάρτη 25/4 και χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ που αναμένουν εξοργισμένοι την ενημέρωση και τον απολογισμό της διοίκησης του συλλόγου 7 μήνες μετά τον “ξαφνικό θάνατο” του ΛΕΠΕΤΕ.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με την Ξένια Καραπιπέρη, συνταξιούχο της ΕΤΕ από την Ομάδα Δράσης για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης Φραγκιαδάκη να εξαφανίσει τις επικουρικές παροχές 16.500 χιλιάδων συνταξιούχων της ΕΤΕ και των οικογενειών τους.

“Ως τώρα από τη μεριά μας δόθηκε βάρος στην κινηματική διεκδίκηση και στην ενημέρωση των συναδέλφων είτε με ακτιβιστικές ενέργειες, είτε με την πίεση προς το σύλλογο. Ξεκινήσαμε από την αφετηρία ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι αδιαπραγμάτευτος και εγγυημένων παροχών, μια θέση που ήταν κοινή για όλες τις παρατάξεις πριν ακόμα τις προηγούμενες εκλογές. Αν αυτό για κάποιο λόγο άλλαξε τότε γιατί κανείς δεν κατέβηκε στην βάση των συνταξιούχων για να μας ενημερώσει; 

Θεωρούμε τη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας πάρα πολύ σημαντική. Η διοίκηση είναι αναγκασμένη να φέρει και οικονομικό και διοικητικό απολογισμό. Για τον οικονομικό απολογισμό θα πω μόνο ότι 10 μέρες πριν τη συνέλευση και ακόμα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Αυτό όμως που θεωρούμε σίγουρο πως πρέπει να καταψηφιστεί για πάρα πολλούς λόγους είναι ο διοικητικός απολογισμός. Η διοίκηση του Συλλόγου έχει πραγματικά να απολογηθεί για την ολιγωρία της όλο αυτό το χρονικό διάστημα.  

Ξεκινώντας από το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, θεωρούμε ότι ο ΣΣΕΤΕ θα έπρεπε να έχει επιδιώξει να θέσει το θέμα σε γνώση της κοινωνίας απέναντι στο μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού που μας έχει πετάξει η διοίκηση της τράπεζας και η κυβέρνηση. 

Διαχειριστικός έλεγχος

Η διοίκηση θα έπρεπε να έχει κάνει σημαία της το διαχειριστικό έλεγχο του ΛΕΠΕΤΕ. Θα έπρεπε να υπάρχουν διαρκείς προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις πολιτικές, δικαστικές, δημοσιογραφικές για να δούμε πού έχουν πάει τα εκατομμύρια ευρώ των εισφορών μας που δίναμε τόσα χρόνια. 

Όμως πρέπει να μπούμε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους. Τι γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια που μετά το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ έχουν κοκκινίσει λόγο της απρόβλεπτης μεταβολής των συνταξιοδοτικών τους συνθηκών. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά τουλάχιστον ένα 40% των συναδέλφων που έχασαν το ΛΕΠΕΤΕ. Το ίδιο συμβαίνει με το επίδομα αποκατάστασης τέκνων που οι συνάδελφοι πλήρωναν για δεκαετίες θέλοντας να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους μόλις θα έμπαιναν στο πανεπιστήμιο ή θα ξεκίναγαν τη ζωή τους. 

Για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα υπάρχει ένα τεράστιο έλειμμα ενημέρωσης από την μεριά του ΣΣΕΤΕ που έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στην μοίρα τους χωρίς την παραμικρή κουβέντα για το τι συμβαίνει. 

Ο λόγος που συνεχίζουμε και παλεύουμε είναι η αναλγησία και η απανθρωπιά της διοίκηση της ΕΤΕ που φτάνει να λέει ότι για τις ζημιές της τράπεζας φταίει ο ΛΕΠΕΤΕ. Αυτό έχει εξοργίσει χιλιάδες συναδέλφους που βλέπουν τις κρατήσεις δεκαετιών να εξαφανίζονται. Ένας εισαγγελέας θα έπρεπε πρωτα να ψέξει και να ερευνήσει τις ζημιές από τρομερά σκάνδαλα όπως η Finance, η Τίτλος, η εξαγορά της Eurobank, οι θυγατρικές στα Βαλκάνια για να μη μιλήσουμε για τα δανεικά και αγύριστα σε καναλάρχες. Στρατιές συμβούλων με χρυσοπληρωμένα μπόνους, τεράστιες χορηγίες και χλιδάτη ζωή στελεχών με τεράστιους μισθούς. Το καθένα από αυτά είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. 

Ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί ένα απειροελάχιστο ποσό μπροστά σε όλα αυτά. Στη συνέλευση αυτό που μας ενδιαφέρει κατ' αρχήν είναι να ενημερώσουμε τους συναδέλφους, να ακουστεί η φωνή μας, να μπορέσουμε να αφυπνίσουμε κόσμο και να αναγκάσουμε το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ να εκπληρώσει την δουλειά για την οποία εκλέχθηκε. Από τη μεριά μας κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε και να περιμένουμε άβουλοι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Αυτή η στάση του ΣΣΕΤΕ έχει δημιουργήσει μεγάλη πόλωση μέσα στους συνταξιούχους. Περιμένουμε ότι η πόλωση που έχουμε αντιληφθεί θα εκδηλωθεί είτε με τοποθετήσεις είτε ακόμα και με πρόταση μομφής στο προεδρείο. Μέσα στην ίδια τη συνέλευση θα δούμε πώς θα σχηματιστούν οι καταστάσεις και οι συσχετισμοί και σε ποιο επίπεδο ανατροπής μπροούμε να φτάσουμε”.


 

• Νέα συγκέντρωση οργανώνει ο ΣΣΕΤΕ την Πέμπτη 19/4 στις 9.30πμ έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου, στην πλατεία δημαρχείου της Αθήνας.