Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στη Μόρια

Άγρια ρατσιστική επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών και ακροδεξιών δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής 22/4 δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που από την περασμένη βδομάδα βρίσκονταν σε διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Οι επιθέσεις των φασιστών συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές μέσα στους δρόμους της πόλης, τραυματίζοντας συνολικά τουλάχιστον 35 άτομα, πρόσφυγες και συμπαραστάτες τους. Η αστυνομία, όχι μόνο δεν προχώρησε σε προσαγωγές ή συλλήψεις φασιστών, αλλά και έδιωξε από την πλατεία τους πρόσφυγες μεταφέροντάς τους με τη βία πίσω στη Μόρια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου: «Η καταστολή της κινητοποίησης των προσφύγων στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με την βίαιη εκδίωξή τους από την Αστυνομία, ήταν το επιστέγασμα της επαίσχυντης συνεργασίας της ΕΛΑΣ του Τόσκα με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους ακροδεξιούς. Αφού τους άφησαν να παρίστανται στην υποστολή της σημαίας στο χώρο του παλιού Λιμεναρχείου στην προκυμαία, ακολούθως τους συνόδευσαν στην προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση που πραγματοποίησαν με στόχο τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονταν στην Πλατεία Σαπφούς, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, απαιτώντας το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Ευθύνη Τόσκα

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τόσκας φέρει ακέραια την ευθύνη για τους τραυματισμούς των προσφύγων για τους οποίους δεν είδαν μπροστά στα μάτια τους οι αστυνομικοί και ο επικεφαλής αξιωματικός κανένα δράστη! Στη πολύωρη παρουσία τους με ανοιχτά καλέσματα “κάψτε τους πρόσφυγες” (!) η Αστυνομία βρίσκονταν δίπλα τους και τους κάλυπτε με την αδράνειά της. Γι αυτό άλλωστε και δεν έγινε ούτε μία σύλληψη από την ομάδα των φασιστών που πετούσαν φωτοβολίδες, πέτρες και σίδερα κατά των προσφυγόπουλων και των μανάδων τους. Αντίθετα συνέλαβαν πάνω από εκατό πρόσφυγες και τέσσερις αλληλέγγυους...

Είναι πρόκληση την ώρα που η συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας σκορπάει το θάνατο την Συρία με πυραυλικές επιθέσεις, συνεχίζοντας το μακελειό του λαού της Συρίας και οδηγώντας στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες, τα θύματα να αντιμετωπίζουν κλειστά σύνορα, φυλακίσεις και περιορισμούς σε νησιά εξορίας.

Η Λέσβος ήταν, είναι και θα παραμείνει γη αντιφασιστική, νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Με τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποτρέψαμε τις επιθέσεις των φασιστών και έτσι θα συνεχίσουμε. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο και όλα τα σωματεία, τους φοιτητές, τις οργανώσεις της αριστεράς, τις κινήσεις αλληλεγγύης να στηρίξουμε το δίκαιο αγώνα των προσφύγων ενάντια στην ρατσιστική συμφωνία της ντροπής που την αξιοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να πετσοκόψει τα δικαιώματα των προσφύγων και να επιβάλει, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου, γεωγραφικό αποκλεισμό στα νησιά, μετατρέποντας τα σε τόπους εξορίας...

Η διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιά ας γίνει το βήμα της μαζικής και ενωτικής απάντησης όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας μαζί με τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόρια για να μπει τέλος στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση».