Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα: Μάχη για τις συντάξεις

22/11/2017, κινητοποίηση συνταξιούχων ΕΤΕ

Η Μαίρη Δέγλερη συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του Συλλόγου Συνταξιούχων (ΣΣΕΤΕ) και του Συντονισμού Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ μίλησε στην ΕΑ για την  Γενική Συνέλευση του ΣΣΕΤΕ που οργανώνεται την Τετάρτη 25/4 στις 10πμ στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

«Δημιουργήσαμε το Συντονισμό Ομάδων και Συλλογικοτήτων για κοινές δράσεις πάνω στο ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ και στη συνέλευση ξεκινάμε από το τι ΔΕΝ έπραξε το εκλεγμένο ΔΣ μέχρι τώρα όλους αυτούς τους 7 μήνες που εξαφάνισαν τις επικουρικές παροχές μας. Όλοι μαζί παλέψαμε μέχρι εδώ με κοινές δράσεις και τώρα πάμε στη Γενική Συνέλευση με σκοπό να παρέμβουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται.

Η τράπεζα δια του Φραγκιαδάκη όλους αυτούς τους μήνες εξαπέλυσε απειλές και τελεσίγραφα και καταδίκασε το ΛΕΠΕΤΕ σε ανυπαρξία. Η κυβέρνηση  αδιαφόρισε για τη ζωή 16.500 συνταξιούχων και μας παρέδωσε στις ορέξεις του Φραγκιαδάκη.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ στο όνομα του “ρεαλισμού” απαρνήθηκε στην πράξη το νομικό χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ ως αδιαπραγμάτευτου και εγγυημένων παροχών. 

Η ηγεσία του σωματείου επέλεξε τον ενδοτισμό και το διάλογο αντί να εφαρμόσει στρατηγική αναχαίτησης των εργοδοτικών σχεδίων και να εφαρμόσει πρακτικές αγωνιστικών κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, αιφνιδιαστικών καταλήψεων με ταυτόχρονες δράσεις στην περιφέρεια, αξιοποιώντας τον θεσμό των επαρχιακών παραρτημάτων.

Το φθινόπωρο του 2017 ξεκινήσαμε της κινητοποιήσεις μας με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Τότε ήταν  που η διοίκηση της ΕΤΕ επινόησε το διάλογο παρωδία, την τεχνική επιτροπή της κωλυσιεργίας και των ασκήσεων επί χάρτου στην οποία το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ έσπευσε να εγκλωβιστεί απεμπολώντας τις κόκκινες γραμμές μας. Ζητάμε αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων, ένταξη όλων των συναδέλφων μας (και αυτών που προσλήφθησαν μετά το 2005) στο ΛΕΠΕΤΕ, διαχειριστικός έλεγχος του ΛΕΠΕΤΕ εδώ και τώρα για να δούμε πού πήγαν οι εισφορές μας.

Μπαίνοντας σε διάλογο η πλειοψηφία του ΔΣ αυτοαναιρέθηκε. Οι πρακτικές της ηγεσίας του ΣΣΕΤΕ μας ανάγκασαν να δημιουργήσουμε μια βάση αγωνιστών συνταξιούχων που με τη μαχητικότητά μας προτρέπαμε διαρκώς τους συναδέλφους στη συνέχιση του αγώνα με κάθε μορφή, στην απεμπλοκή απ' το διάλογο της ήττας και πρωτοστατήσαμε σε ακτιβιστικές δράσεις προσπαθώντας να επαναφέρουμε το ΔΣ στους στόχους που ήταν στην αρχική του ατζέντα. Έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο θέλοντας να εμπνεύσουμε τους συναδέλφους στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Γι' αυτό και θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό του ΔΣ και ζητάμε εδώ και τώρα αγωνιστικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο.»

Εκλογές στον ΣΥΕΤΕ

Από τις 23 ως τις 28 Απρίλη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ και των οργάνων του  Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Πρόταση Προοπτικής Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στην ΕΤΕ είναι και ο Κώστας Λύτρας.