Διεθνή
Συρία: Κλιμάκωση

Μια βδομάδα μετά το κοινό πυραυλικό χτύπημα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας κατά της Συρίας, το μόνο μήνυμα που έχουν πάρει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο μακελειό είναι ότι πρέπει να κλιμακώσουν τη βία. 

Η Ρωσία λέει πως μιας και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές προχώρησαν σε παράνομο βομβαρδισμό, δεν υπάρχει κανένας πλέον περιορισμός για την ίδια να μεταφέρει και να εγκαταστήσει κι άλλα πυραυλικά συστήματα. 

Ο Άσαντ παίρνει μήνυμα ότι πρέπει να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τους αντάρτες και να σφάξει ακόμη πιο γρήγορα τους θύλακες που παραμένουν έξω απ’ τον έλεγχό του. Εξάλλου οι βομβαρδισμοί έγιναν υποτίθεται για να σταματήσουν τη χρήση χημικών όπλων. Τη χρήση χημικών όπλων επισήμως την αρνείται η συριακή κυβέρνηση, η οποία όμως βλέπει το πράσινο φως για να συνεχίσει να σφυροκοπάει τον κόσμο με μη-χημικά όπλα. 

Η Σαουδική Αραβία μεταφέρει το ίδιο μήνυμα εκεί που την ενδιαφέρει. Βομβάρδισε άλλον έναν γάμο στην Υεμένη, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους την ώρα που γιόρταζαν. Οι εικόνες από τα νοσοκομεία είναι φρικιαστικές. Ανάμεσα σε όσους μεταφέρθηκαν εκεί είναι 30 παιδιά που τα κορμιά τους γέμισαν θραύσματα ενώ έπαιζαν. Είναι το τρίτο σαουδαραβικό χτύπημα σε βάρος αμάχων μέσα στις τελευταίες μέρες. 

Το Ισραήλ συνέχισε να πυροβολεί χωρίς ίχνος ντροπής μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας τους διαδηλωτές, δολοφονώντας κι άλλους ανήλικους. Προετοιμάζεται να “γιορτάσει” μ’αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μέσα στον επόμενο μήνα, παρουσία της οικογένειας Τραμπ. 

Μέσα σε όλα αυτά, και ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να νομιμοποιήσει και την εισβολή του στη Συρία, και τις συνεχιζόμενες σφαγές κατά των Κούρδων (διαβάστε τη συνέντευξη με τη Μελτέμ Οράλ σε άλλη σελίδα).

Όλα αυτά συνεπώς περιλαμβάνονται στην έκφραση “αποστολή εξετελέσθη” που αναφώνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά το “περιορισμένο” τους χτύπημα κατά της Συρίας.