Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητικές εκλογές 16 Μάη

Στις 16 Μάη θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές. Η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο μιλά για την έξοδο από τα μνημόνια, για την κανονικότητα που έρχεται. Οι εμπειρίες χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών βέβαια είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Όλη τη χρονιά δώσαμε μια σειρά από μάχες σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. 

Αγωνιστήκαμε για το δικαίωμα στη φοιτητική μέριμνα, για να κρατήσουμε ανοιχτές τις λέσχες σίτισης από την Κρήτη ως την Ξάνθη. Παλέψαμε για το δικαίωμα στη στέγαση απέναντι στις άθλιες συνθήκες της απόλυτης διάλυσης που επικρατούσαν σε όλες τις εστίες. Διαδηλώσαμε ενάντια στην επιβολή διδάκτρων από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης μέχρι το Πάντειο για να έχουμε δωρεάν συγγράμματα. Παλέψαμε για σχολές με καθηγητές. Δώσαμε μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις του Νόμου Γαβρόγλου και στην κατάργηση των ΤΕΙ, όπου οι γενικές συνελεύσεις και οι καταλήψεις διαρκείας ενέπνευσαν χιλιάδες νέους και νέες. Η σπίθα του αγώνα πέρασε στις Φιλοσοφικές σχολές για το δικαίωμα στην εργασία και ενάντια στην απόσπαση της διδακτικής επάρκειας. Συνδεθήκαμε με τους εργαζόμενους σε όλες τις γενικές απεργίες, με τους εκπαιδευτικούς για μαζικές προσλήψεις, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους δήμους. 

Στις εκλογές αυτές θα αποτυπώσουμε την επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος. Απέναντι στη χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουμε τη ΔΑΠ και τη Νέα Δημοκρατία να εμφανιστούν ως εναλλακτική λύση. Μαυρίζουμε τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, δυναμώνουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά που πρωτοστάτησε σε όλους αυτούς τους αγώνες. 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει πως δεν έχει λεφτά, δεν σταματάει να δίνει δισεκατομμύρια για νέες φρεγάτες, για αεροπλάνα, για τη βάση της Σούδας απ'όπου ξεκίνησαν τα μαχητικά που βομβάρδισαν τη Συρία. Στις 16 Μάη λέμε όχι στον πόλεμο, λεφτά για την Παιδεία και για την Υγεία, για τις ανάγκες μας και όχι για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. 

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ δώσαμε τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλία, για να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή και τη συμμορία νεοναζί της Χρυσής Αυγής, για αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες. Οργανώσαμε και συμμετείχαμε στις 17 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια σε ρατσισμό και φασίστες, ανοίξαμε τη συζήτηση και την πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. 

Στις 16 Μάη ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε για δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους και στο κέντρο τους δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά. Δίνουμε αυτή τη μάχη με ενότητα και με την έμπνευση των 50 χρόνων από το Μάη του '68. Είμαστε μια παγκόσμια δύναμη από τους εκπαιδευτικούς στην Αμερική με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, μέχρι τις καταλήψεις εκπαιδευτικών και φοιτητών στην Αγγλία και το κίνημα φοιτητικών καταλήψεων στη Γαλλία. Τα θέλουμε όλα και θα τα διεκδικήσουμε. Στις 16 Μάη στηρίζουμε - ψηφίζουμε ΕΑΑΚ. 

Μαριλένα Κουντούρη
φοιτήτρια Πάντειο