Εκπαίδευση και Νεολαία
Ο Μαρξισμός 2018 στο ΤΕΙ Αθήνας

Την Πέμπτη 26 Απρίλη, η ομάδα του ΣΕΚ στο ΤΕΙ Αθήνας οργάνωσε εκδήλωση για το Μάη του 1968 και το φετινό φεστιβάλ Μαρξισμός. Φοιτητές, φοιτήτριες, σύντροφοι-ισσες από όλες τις σχολές του ιδρύματος παρακολουθήσαμε τη βιντεοπροβολή και τις εισηγήσεις που έκαναν η Μαρία Στύλλου -που είχε συμμετάσχει στις μάχες του Μάη- και η Τζώρτζια Τουλιάτου, εικαστικός και καθηγήτρια στη ΣΓΤΚΣ. 

Από την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι σχολές μετά το Πάσχα προβάλαμε το Μαρξισμό με ανακοινώσεις στις αίθουσες, με αφίσες και πανό εντός του κεντρικού διαδρόμου, ενώ για την προπαγάνδιση της εκδήλωσής μας βγάλαμε αφίσες, φτιάξαμε πανό με εικόνες και αποκόμματα της Εργατικής Αλληλεγγύης και χαρτοπανό με αφίσες του Μάη και το πρόγραμμα του Μαρξισμού. Την ημέρα της εκδήλωσης, τους τοίχους και τα ταμπλό στην είσοδο της ΣΓΤΚΣ στόλισαν τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα των αγώνων του '68 μέσα από μια μεγάλη ποικιλία αφισών. Επίσης, οργανώσαμε έκθεση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. 

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο για το Μάη του Παρισιού, των ΗΠΑ και της Πράγας, και με το βίντεο-αφιέρωμα στο '68 και τη συμβολή του φεστιβάλ Μαρξισμός στις ιδέες της αριστεράς από το '88 μέχρι σήμερα. Η Μαρία Στύλλου μίλησε για την παγκόσμια διάσταση του Μάη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "έσπασε το παραπέτασμα της σταθερότητας παντού", και πιο συγκεκριμένα για το πώς εξελίχθηκαν οι αγώνες στη Γαλλία. Μας μετέφερε την έμπνευση μιας νέας γενιάς επαναστατών που κίνησαν να οργανώσουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες. Το πώς αυτό το κίνημα έφτασε να αγκαλιάσει όλη την εργατική τάξη και να φτάσει στη μεγαλύτερη Γενική Απεργία, και το πώς μέσα από τις φλόγες του αγώνα γεννήθηκε μια νέα αριστερά. 

Η Τζώρτζια Τουλιάτου επικεντρώθηκε στις μάχες της νεολαίας στο Παρίσι, σε ρεύματα όπως αυτό των Καταστασιακών κι έκλεισε με την παραδοχή πως παρότι ο Μάης χάθηκε, θύμισε περίοδο επανάστασης. Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν είχαν να κάνουν με το γιατί ο Μάης δεν έφτασε στην επανάσταση και πώς επηρέασε το πολιτικό σκηνικό στην αριστερά και τις κυβερνήσεις. Στο κλείσιμο της συζήτησης, η Μαρία Στύλλου μίλησε και για το επαναστατικό κόμμα από το 1917 μέχρι σήμερα, για το πώς μπορούν οι αγώνες μας πλέον να φτάσουν στην επανάσταση. Η επιτυχία της συζήτησης φάνηκε κι από το ότι αυτοί που συμμετείχαν έκλεισαν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ. 

Από Δευτέρα συνεχίζουμε τις εξορμήσεις με στόχο να είμαστε δεκάδες οι φοιτητές από τα ΤΕΙ στην εργατική αντιπολεμική κι αντιρατσιστική Πρωτομαγιά στις 10πμ στην Ομόνοια, καθώς και στο Μαρξισμό. Τέλος, οργανώνουμε τα σχήματά μας της ΕΑΑΚ για να εκφραστεί η αντικαπιταλιστική προοπτική στις φοιτητικές εκλογές, ειδικά στη σχολή που ανοίξαμε το δρόμο με καταλήψεις, διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις και πολιτικές συζητήσεις. 

Βασίλεια Χαρλαύτη
φοιτήτρια ΣΓΤΚΣ