Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Λέσβος: Ενάντια σε μνημόνια και φασισμό

Μυτιλήνη, 3 Μάη

Πρωτοφανείς σε μέγεθος ήταν η 24ωρη απεργία και οι συγκεντρώσεις στην Λέσβο την Πέμπτη 3 Μάη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Τσίπρα στο νησί. Ήταν μια διπλή απάντηση ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων και το φασισμό. Ο Τσίπρας έφτασε στη Λέσβο -λίγες μέρες μετά το ρατσιστικό πογκρόμ που έγινε με την κάλυψη της αστυνομίας στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης την Κυριακή 22/4- για να πάρει μέρος στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Μιλώντας στην Φωνή της ΚΕΕΡΦΑ στην ERTopen (κάθε Παρασκευή στις 6μμ στους 106.7fm και στο www.ertopen.com) ο Θράσος Αβραάμ από την Λέσβο τόνισε μεταξύ άλλων: “Ήταν μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση για το νησί. Στην πλατεία Σαπφούς καλούνταν τρεις συγκεντρώσεις. Από νωρίς στις 5μμ καλούσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, μια ώρα αργότερα καλούσε ο Συντονισμός σωματείων και συνδικαλιστών και στις 7 καλούσαν οι φορείς του νησιού, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, κ.α. 

Και οι τρεις συγκεντρώσεις είχαν αρκετό κόσμο. Πορεύτηκαν στην προκυμαία μέχρι το σημείο που είχαν στήσει τις κλούβες των ΜΑΤ απαγορεύοντας την πρόσβαση στη γραμματεία Αιγαίου που ήταν και η ομιλία του Τσίπρα. Ήταν αδύνατο να περάσει κάποιος, δεν πέρναγε ούτε κουνούπι. 

Οι δυο πορείες του Εργατικού Κέντρου και του Συντονισμού ενώθηκαν και πήγαν προς το χώρο αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν και αποχώρησαν συντεταγμένα. Στην τρίτη πορεία του επιμελητήριου και του εμπορικού συλλόγου είχαν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία που αποσπάστηκαν από τον κόσμο και προσπάθησαν να στήσουν το ίδιο σκηνικό έντασης με την προηγούμενη φορά. Την επόμενη μέρα έγιναν 9 συλλήψεις και με τη διαδικασία του αυτόφωρου μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα.

Πογκρόμ

Τα πρόσωπα που είδαμε, που προπηλάκισαν δημοσιογράφους, εμένα συγκεκριμένα και άλλους συναδέλφους, γνωρίζουμε καλά πως ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, τα φασιστοειδή, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στα επεισόδια στις 22/4. Παρόλο που τότε ταυτοποιήθηκαν 17, παρόλο που υπάρχει δίωξη, δυστυχώς δεν υπήρξαν συλλήψεις και περαιτέρω κινήσεις από τη μεριά της αστυνομίας για την υπόθεση του πογκρόμ την προηγούμενη βδομάδα και αυτό τους αποθράσυνε για να ξαναβγούν στις 3/5. Η επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την υπόθεση του πογκρόμ είναι πως πρόκειται για ανοιχτή δικογραφία που συμπληρώνεται με νέα στοιχεία.

Όλη την προηγούμενη βδομάδα είχαμε μια σειρά δράσεων από το αντιφασιστικό κίνημα στο νησί. Την πρωτοβουλία πήρε πρώτα την Παρασκευή 27/4 το Εργατικό Κέντρο Λέσβου για αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, την πλατεία που είχαν γίνει τα θλιβερά έκτροπα, το πογκρόμ της Κυριακής 22 Απριλίου. Ιδιαίτερα μεγάλες και μαχητικές ήταν και οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, είχαν αρκετό κόσμο και φυσικά τα συνθήματα ήταν αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά.

Σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας ζουν 8.000 άτομα όταν το κέντρο είναι χωρητικότητας 2.200 ατόμων. Καταλαβαίνει κανείς σε τι συνθήκες ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί διαμαρτύρονται συνεχώς για την κατάσταση που τους έχουν καταδικάσει. Ο Βίτσας δήλωσε πως στην αρχή του φθινόπωρου δεν θα ζουν πάνω από 3.500 πρόσφυγες στο νησί. Φυσικά δεν εξήγησε τι θα σημάνει αυτό για τους πρόσφυγες; Νέες απελάσεις; Φυλακές; Εγκλεισμός σε άλλα στρατόπεδα; Η πολιτική της κυβέρνησης το μόνο που κάνει είναι να δυναμώνει τις ρατσιστικές ακροδεξιές φωνές. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι αυτές που επιτρέψανε στους φασίστες να βγουν στο δρόμο».

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη 8/5 το απόγευμα στην πλ. Σαπφούς -την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο- καλούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου.