Περιβάλλον
Βόλος: Διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Βόλος, 5/5

Πάνω από 5000 διαδηλωτές πλημμύρησαν τους δρόμους του Βόλου το Σάββατο 5/4 για να δηλώσουν την πλήρη άρνησή τους στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο που διοργάνωσε κυρίως η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, πολιτικά κόμματα, κινήματα και συλλογικότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Μαγνησίας. Η ογκώδης πορεία έκανε το γύρo της πόλης περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους με συνθήματα, αυτοσχέδιες πικέτες, μουσικές και θύμισε τη μεγάλη απεργία κόντρα στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (του ομίλου Lafarge) αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εδώ και περίπου ένα χρόνο καίει ως «εναλλακτικό καύσιμο» σκουπίδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Φάμελος έδωσε άδεια στο εργοστάσιο να καίει, μεταξύ άλλων, 200.000 τόνους καυσίμων αποβλήτων (RDF, SRF) ετησίως καθώς και να μπορεί να μεταφέρει με πλοία και χαμηλότερο κόστος απορρίμματα από την Ιταλία. H ίδια η καύση αυτών των υλικών, που αποτελούνται κυρίως από πλαστικό, παράγει διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μέσω της εισπνοής βλάπτουν σωρευτικά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πριμοδοτεί αυτές τις δραστηριότητες στα πλαίσια του “εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης στα δυτικά πρότυπα”. Η Lafarge δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, ούτε έχει βγει εκτός της νομοθεσίας της ΕΕ. Όλοι αυτοί, μαζί και η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, είναι συνυπεύθυνοι για το αίσχος αυτής της πολιτικής, που πίσω από προοδευτικά λόγια και υποσχέσεις, μολύνει το έδαφος και τα ύδατα, υποβαθμίζοντας έτσι τα γεωργικά προϊόντα, την ποιότητα της παραγόμενης τροφής και απειλεί με καρκίνο την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για το λογικό επακόλουθο ενός συστήματος όπου πολυεθνικές εταιρείες, σε συνεργασία πολλές φορές με το κράτος, ανταγωνίζονται τυφλά σε μια κούρσα που μόνο καρκίνο, θάνατο και περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να σημαίνει για εμάς.

Η πορεία του Σαββάτου ήταν μια ένδειξη σε όλους ότι ο κόσμος είναι εδώ και παλεύει. Για να κερδίσουμε χρειάζεται να μεγαλώσουμε την αντίσταση από τα κάτω. Να ενισχύσουμε το κίνημα που παλεύει με κέντρο τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους. Μαζί με την τοπική κοινωνία αλλά και τους εργαζόμενους στην ίδια την ΑΓΕΤ χρειάζεται να οργανώσουμε αγώνες και απεργίες για να μπλοκάρουμε αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές μεγαλώνοντας τον έλεγχο μας στην πόλη και τα εργοστάσια που δουλεύουμε. Να κρατικοποιηθεί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό έλεγχο για να μπλοκάρουμε τις επιθέσεις και να λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες μας. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας τη συζήτηση στους φοιτητικούς συλλόγους και στους εργατικούς χώρους.

Γιάννης Σουμπάσης
ΣΕΚ, Βόλος