Πολιτισμός
“Ζηλεύω τα Βράχια”: Νέα ποιητική συλλογή του Θεοχάρη Παπαδόπουλου

“Στέκουν ορθά, κι ακόμα πολεμάνε να μην πέσουν. Τα ζηλεύω”, είναι η τελευταία στροφή στο ποίημα “Τα βράχια” που δίνει και τον τίτλο στην νέα ποιητική συλλογή του συντρόφου Θεοχάρη Παπαδόπουλου, “Ζηλεύω τα Βράχια”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. 

Σε αυτή την 7η στη σειρά ολοκληρωμένη δουλειά του ο Θεοχάρης συνεχίζει να εκπλήσει με τις μικρές έξυπνες ποιητικές εκρήξεις του. Μικρές λεπτομέριες της καθημερινής ζωής, ένας καθρέφτης, μια κουβέντα, ένα δάκρυ, η αναμονή για κάτι, το ηλιοβασίλεμα ή ένα ποτήρι ούζο μεγενθύνονται και αποκτούν ένα ιδεαλιστικό χαρακτήρα, για να ενωθούν με το ρεαλισμό μιας διαδήλωσης στο δρόμο, με ένα σύνθημα στο τοίχο, με την δολοφονία του Λουκμάν, με την πάλη για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι μικρές καθημερινότητες μπορεί να έχουν πισωγυρίσματα, όμως παραμένουν κομμάτια της συνολικής κοινωνικής κίνησης προς τα εμπρός. 

Το ρομαντικό, σχεδόν περιγραφικό, σχήμα του Θεοχάρη παράγει εικόνες μιας συναισθηματικής καθημερινότητας, χαλαρωτικές, υπνωτικές, καταπραϋντικές, που όμως σχεδόν πάντα κρύβουν την ανατροπή, την αποσύνθεση, την αποδόμηση και εντέλει την έκπληξη. Και είναι αλήθεια πως είτε ασχολείται με ελεύθερο λόγο είτε με ομοιοκαταληξία, ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος και σε αυτή την ποιητική του συλλογή καταφέρνει να εκπλήξει ευχάριστα.