Γράμματα και σχόλια
Ώρα να κλείσει η βάση της Σούδας

Χανιά 13/5, Διαδήλωση ενάντια στη βάση της Σούδας

“Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών ενάντια στην αμερικάνικη βάση της  Σούδας πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το μεσημέρι της Κυριακής 13/5. Η διαδήλωση ξεκίνησε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τους συμμετεχοντες ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία μέσα στο κέντρο της πόλης. 

Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και κατευθύνθηκαν προς το Μουζουρά στο Ακρωτήρι, στην είσοδο της αεροπορικής βάσης. Εκεί μπροστά σε ισχυρή αστυνομική δύναμη οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές, ενώ τοποθέτησαν και συρματοπλέγματα στο δρόμο αποκόπτοντας την είσοδο στη βάση για ώρες.  

“Τη Σούδα κλείστε τα σύνορα ανοίξτε”, ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι αγωνιστές της ΚΕΕΡΦΑ που συμμετείχαν με το δικό τους πανό στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης. Μαζί τους διαδήλωσαν εκτός από το ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία όπως η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ”, ανέφερε στην ΕΑ η Μαρία Καλιτσουνάκη από την ΚΕΕΡΦΑ Κρήτης που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Πλήρης η εμπλοκή της Ελλάδας

“Η Σούδα είναι ένα κόμβος μεγάλης σημασίας. Έχει ένα αεροδρόμιο το οποίο χρησιμοποιούμε συνέχεια, με την ευχέρεια που μας δίνουν οι συμφωνίες μας με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Επίσης έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να έχει ναυτικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης. Και έναν νέο προβλήτα στο Μαράθι όπου μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο. Το έχουμε κάνει αρκετές φορές”, δήλωσε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο. 

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο ξεμπρόστιασμα των ψεμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για δήθεν μη εμπλοκή της Ελλάδας στα δολοφονικά στρατιωτικά σχέδια των ΝΑΤΟϊκών στην περιοχή. Σε αντίθεση  με τα ψέματα Τσίπρα και Κοτζιά, ο αμερικάνος ναύαρχος ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα όχι μόνο έχει δώσει το απόλυτο ελευθέρας στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη Σούδα σαν ορμητήριο για τις επιθέσεις τους, αλλά συμμετέχει ενεργά σε κοινές ασκήσεις με τους αμερικάνους και τους ισραηλινούς. Μιλάει ανοιχτά για την συμμετοχή ελληνικού υποβρυχίου που ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις της Σαλαμίνας στην κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το ως “αθόρυβο και εξαιρετικά θανατηφόρο” και υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά υποβρύχια είναι απολύτως χρήσιμα στην παρακολούθηση της Ανατολικής Μεσογείου. 

Την ώρα που στην Παλαιστίνη εκατοντάδες κόσμος σκοτώνεται από το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η Ελλάδα συνεργάζεται ανοιχτά με τον δολοφονικό στρατό του Νετανιάχου. Την ώρα που συζητάμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες κομμένες συντάξεις η Ελλάδα της κρίσης σκορπάει δισεκατομμύρια ευρώ για να συμμετέχει στα πολεμικά παιχνίδια με της ΑΟΖ και στην εκρηκτική κατάσταση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

O αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο