Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πάτρα: Αστυνομική επιχείρηση στην ΑΒΕΞ, 15/5

Την Τρίτη 15/5 το πρωί πάνω από 450 αστυνομικοί περικύκλωσαν τα παλιά εργοστάσια της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου στην περιοχή του νέου Λιμανιού της πόλης και στα οποία για χρόνια στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες.

Με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης επιχείρηση σκούπα ευρείας κλίμακας έκαναν εκκαθάριση στο κτήριο συλλαμβάνοντας πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες που τους μετέφεραν αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και στην συνέχεια τους διασκόρπισαν σε άλλα «καμπς» σε όλη τη χώρα.

“Πρόκειται για μια ρατσιστική επιχείρηση σκούπα κατ' εντολή της κυβέρνησης”, ανέφερε στην ΕΑ ο Νεκτάριος Χάινταρ, φοιτητής Ιατρικής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας. “Τα αντανακλαστικά μας ήταν άμεσα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας καλέσαμε σε κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου ενάντια στις επιχειρήσεις σκούπα στην πόλη μας. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος πάνω από 100 άτομα από όλο το φάσμα της αριστεράς και των κινημάτων. Η πορεία κινήθηκε στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες”.

Ανακοίνωση καταδίκης της επιχείρησης σκούπα εξέδωσε και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “για την Δημοτική Αρχή και το λαό της Πάτρας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεν αποτελούν απειλή γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».