Εκπαίδευση και Νεολαία
Πιο δυνατά μετά τις φοιτητικές εκλογές

Την Τετάρτη 16 Μάη έγιναν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Συνολικά ψήφισαν 46.000 φοιτητές στα ΑΕΙ και 15.000 στα ΤΕΙ. Η ΔΑΠ βγήκε πρώτη με ποσοστό 41%, δεύτερη η ΠΚΣ (ΚΝΕ) με 21%, η ΕΑΑΚ αμέσως μετά με 13% και ακολουθούν η ΠΑΣΠ και τελευταίο το Bloco (ΣΥΡΙΖΑ) με 1%. Στα ΤΕΙ η ΔΑΠ πρώτη, δεύτερη η ΠΑΣΠ, τρίτη η ΠΚΣ, στην τέταρτη θέση η ΕΑΑΚ και τελευταίο το Bloco.

Η αριστερά στις σχολές συνεχίζει να είναι δυνατή και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς βρίσκονται στο κέντρο. Η ΕΑΑΚ συνεχίζει να είναι η τρίτη δύναμη μέσα στις σχολές, ένα μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ξεδίπλωμα των αγώνων. Η αυξανόμενη αποχή δεν μπορεί να μεταφράζεται σε αδιαφορία και απάθεια. Χιλιάδες νέοι και νέες που μπορεί να μην έφτασαν στις κάλπες. Έφτασαν όμως στους αγώνες για δημόσια δωρεάν Παιδεία κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης, συμμετείχαν στα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια, δίνουν καθημερινές μάχες ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Η επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος είναι η βάση στην οποία οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ έχουν να στηριχθούν και να προσπαθήσουν να γενικεύσουν. 

Οι φοιτητές-τριες του ΣΕΚ στις σχολές όλη την χρονιά έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να ξεδιπλωθούν οι αγώνες, για να αναδείξουν τα παραδείγματα ότι οι φοιτητές μπορούν να σταθούν στο πλευρό της εργατικής αντίστασης και έτσι θα συνεχίσουν. “Πρώτος σταθμός η οργάνωση της νεολαίας για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και την ίδια στιγμή δίνουμε παντού την μάχη των ιδεών”, σχολιάζουν σύντροφοι και συντρόφισσες, μέλη του ΣΕΚ στις σχολές.

Π.Π.

Φιλοσοφική Αθήνας

Στις 16/5/2018 πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στη Φιλοσοφική Σχόλη του ΕΚΠΑ, που κατέληξαν με ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Αρχικά βλέπουμε αύξηση των φοιτητών και φοιτητριών που έρχονται να ψηφίσουν (1140 πέρυσι, 1170 φέτος). Δεύτερο, παρατηρείται στη ΦΣ μια άνοδος ψήφων στην Αριστερά και μια στασιμότητα στη Δεξιά.

Πιο συγκεκριμένα, η ενωτική πρωτοβουλία ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ ανέβηκε στο 18.13% (191 ψήφους πέρυσι έναντι 207 φέτος) βγαίνοντας τρίτη στις εκλογές και κερδίζοντας 2/11 έδρες στο ΔΣ. Δυνατή παρουσία έχει η ΕΑΑΚ στο τμήμα των Θεατρικών Σπουδών, όπου βγήκε πρώτη δύναμη, αλλά και στο τμήμα της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, όπου βγήκε δεύτερη. Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται βεβαία στους αγώνες που δώσαμε μαζί όλοι οι φοιτητές ενάντια στην προσπάθεια εξίσωσης των πτυχίων των Θεατρικών Σπουδών με το πτυχίο των ιδιωτικών σχολών και ενάντια στην προσπάθεια απόσπασης της διδακτικής επαρκείας από τις σχόλες για μελλοντικούς καθηγητές, (πχ από τη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία). 

Καθημερινά ακούμε ότι οι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται και δε δρουν απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Οι αγώνες που έχουμε δώσει όπως και οι εκλογές δείχνουν το αντίθετο. Η ομάδα του ΣΕΚ πρωτοστάτησε να ανοίξει όλες τις μάχες στο σύλλογο, μαζί με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. 

Φαίδωνας Κορατιανίτης

Παιδαγωγικό

Οι φοιτητικές εκλογές στο Παιδαγωγικό ήταν μια απόδειξη ότι οι φοιτητές δεν είναι αδιάφορο και καθυστερημένο κομμάτι της κοινωνίας. Φέτος ήταν η 1η χρονιά που κατέβηκε στις εκλογές το σχήμα της ΕΑΑΚ στο Παιδαγωγικό. 

Η συμμετοχή των φοιτητών ανέβηκε (πέρυσι 80, φέτος 133) και καταφέραμε να έχουμε τις 34 από αυτές τις ψήφους, ενώ πήραμε 2 έδρες. Αυτό το καταφέραμε επειδή βρισκόμασταν στην σχολή σχεδόν καθημερινά και οργανώναμε τις μάχες με την εφημερίδα που έχει κάθε βδομάδα την άποψη μας και συνθήματα αντιρατσιστικα, αντιφασιστικά, αντιπολεμικά και αντικαπιταλιστικά. Η διαφορά που κάνει η πολιτική μέσα στο πανεπιστήμιο φάνηκε. Είναι σημαντικό να υπάρχει ομάδα του ΣΕΚ, της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης μέσα σε κάθε Πανεπιστήμιο, για να μπορούμε να έχουμε δυνατούς και αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους. 

Σοφία Σισμάνη

Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο οι δυνάμεις τις αριστεράς κατάφεραν όχι μόνο να κερδίσουν τη δεξιά παράταξη της ΔΑΠ σε διάφορες σχολές -όπως παράδειγμα το Βιολογικό (πρώτη δύναμη τα ΕΑΑΚ) και το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (πρώτη δύναμη η ΠΚΣ)- αλλά και να αυξήσουν τις ψήφους τους, ιδιαίτερα η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, όπως στο Φυσικό. 

Πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς του προηγούμενου διαστήματος που κάναμε σαν ΕΑΑΚ με παραδείγματα τις κινητοποιήσεις για τη σίτιση και την εμβόλιμη εξεταστική στο βιολογικό. Η νίκη στη δίκη των 12 φοιτητών στο Φυσικό, η αντιφασιστική κινητοποίηση της 17 Μάρτη, οι καταλήψεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, είναι μερικές ακόμα μάχες στις οποίες η Αντικαπιταλιστική Αριστερά μέσα από τα σχήματα των ΕΑΑΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. 

Οι φοιτητές συζητούν πάνω στην επικαιρότητα, αναζητούν λύσεις και απαντήσεις απέναντι στην υποχρηματοδότηση των σχολών, την ιδιωτικοποίηση που προωθείται μέσα από το νόμο Γαβρόγλου, αλλά και σχετικά με το ζήτημα του Μακεδονικού, του πολέμου, της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να δώσει τις απαντήσεις: διεθνιστική αλληλεγγύη, καταδίκη των νεοναζί, διεκδίκηση χρηματοδότησης για την Παιδεία και συνολικά τις ανάγκες μας, αντί για το στρατό και τους εξοπλισμούς. Μετά από τις εκλογές και ένα τετραήμερο φεστιβάλ για τον Μάη του ‘68 και τα 200 χρόνια Μαρξ, πάμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την επικαιρότητα του Μαρξισμού και την αναγκαιότητα οι φοιτητές να οργανώσουμε τις μάχες μας μαζί με τους εργάτες.

Λεωνίδας Μαρουλάσοβ

ΤΕΙ Αθήνας

Στα ΤΕΙ Αθήνας δώσαμε τη μάχη των εκλογών φέτος ανοίγοντας τη δυνατότητα για την εκλογική καταγραφή της ΕΑΑΚ και στους 5 συλλόγους του ιδρύματος. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουμε έδρες σε τρεις σχολές, 2 στη ΣΓΤΚΣ, 1 στη ΣΕΥΠ και 1 στη ΣΤΕΤΡΟΔ. Αυτό σημαίνει δυνατότητες για την αντικαπιταλιστική αριστερά να οργανώσει το κίνημα σύγκρουσης με τις πολιτικές των μνημονίων που διαλύουν τις σχολές μας, που προσπαθούν να διαγράψουν το δικαίωμα στην εργασία και τη δημόσια δωρεάν παιδεία. 

Δεν είναι εύκολη η υλοποίηση των μέτρων για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που φέρνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από τη μια, συμβασιούχοι προσπαθούν να κερδίσουν τους μισθούς που τους χρωστάνε για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, κι αυτό σημαίνει πως μαζί τους μπορούμε να έρθουμε σε κόντρα με τις απολύσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη χέρι-χέρι με το νέο 'πανεπιστήμιο'. Από την άλλη, βλέπουμε φοιτητές να εγκαταλείπουν εξαιτίας των αλλαγών στις σπουδές τους, εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε γραμματείες και χώρους που συγχωνεύονται, ακούγεται πως δρομολογούνται περαιτέρω κλεισίματα στη σαρωτική διαδρομή που χαράζουν οι συγχωνεύσεις, και βλέπουμε ήδη την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης με πρώτο παράδειγμα το παράρτημα Αρχιτεκτονικής Πάτρας που θέλουν να ανοίξουν στην Αθήνα με λεφτά από τις τσέπες των φοιτητών. 

Οι συνθήκες στις οποίες παλεύουμε είναι δύσκολες, δεδομένου πως μπαίνει συνεχώς το ερώτημα για το αν οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα ή όχι, αμφιβολίες που διέπουν μέχρι και κομμάτια της αριστεράς. Γνωρίζουμε, όμως, πως όσες κι όσοι πάλεψαν το προηγούμενο εξάμηνο για γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, όλες κι όλοι που καταδικάζουν τις ρατσιστικές πολιτικές, τους φασίστες και το σεξισμό, είναι μαζί μας στην προοπτική της ανατροπής των αντιδραστικών νόμων και της επαναστατικής αλλαγής αυτής της κοινωνίας, ακόμα κι αν δεν ήρθαν να ψηφίσουν στις 16 Μάη. 

Συνεχίζουμε λοιπόν στο ΤΕΙ για την οργάνωση της συμμετοχής μας στην Πανεργατική Απεργία 30 Μάη, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. Απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις, προχωράμε στην οργάνωση εκδήλωσης στο ΤΕΙ για το Επαναστατικό Κόμμα σήμερα, την Παρασκευή 1/6. Με αυτοπεποίθηση στις ιδέες της επαναστατικής αριστεράς που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις σχολές, οργανώνουμε την απάντηση σε αυτό το σάπιο σύστημα. 

Βασίλεια Χαρλαύτη

Γιάννενα

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές στα Γιάννενα η ΕΑΑΚ κατέβασε ψηφοδέλτιο στο Μαθηματικό, μια σχολή που για πάνω από δέκα χρόνια η ΔΑΠ είχε αυτοδυναμία και κατέστειλε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Κόντρα στις απόψεις των από πάνω πως η νεολαία δεν έχει διάθεση να αγωνιστεί, τα αποτελέσματα των εκλογών στη σχολή μου, ένα παλιότερο «κάστρο» της δεξιάς, έδειξαν το αντίθετο.

Από τη μια η ΔΑΠ έπεσε εκλογικά και από την άλλη το ενωτικό μας κατέβασμα με την ΑΡΕΝ έδωσε τη δυνατότητα ένα κομμάτι των φοιτητών να εκφραστεί με τις απόψεις μας για δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, συνελεύσεις, καταλήψεις και σύνδεση των φοιτητών με τους εργαζόμενους. Έτσι πήραμε μια έδρα στο ΔΣ και σπάσαμε την αυτοδυναμία της ΔΑΠ που πλέον είναι μειοψηφία στο σύλλογο. Τα αποτελέσματα αυτά μας φέρνουν σε καλύτερη θέση να οργανώσουμε τους αγώνες μας, ενώ ως ΕΑΑΚ διεκδικούμε να κερδηθούν ακόμα περισσότεροι φοιτητές στην αντικαπιταλιστική προοπτική. 

Γιώργος Τσίγγος
ΑΡ.ΡΙ.ΤΟ. ΕΑΑΚ