Εργατικό κίνημα
Μάικλ Ρόμπερτς: Χρειάζεται διαγραφή του χρέους και δημόσιος έλεγχος των τραπεζών

Ο γνωστός μαρξιστής οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς ήρθε στην Αθήνα και ήταν ομιλητής στον Μαρξισμό 2018 με θέμα τα 200 χρόνια του Μαρξ και την επικαιρότητα του έργου του για το Κεφάλαιο και τις κρίσεις του καπιταλισμού. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ενημέρωσε το μπλογκ του με ένα κείμενο που έχει τίτλο “Ελλάδα: το φάντασμα του χρέους”.

Στην εισαγωγή του κειμένου γράφει ότι “μόλις γύρισα από μια επίσκεψη στην Ελλάδα όπου μίλησα σε ένα συνέδριο για το βιβλίο μου Μαρξ 200. Όσο ήμουν εκεί, μίλησα με διάφορους ακτιβιστές της αριστεράς και πανεπιστημιακούς και φαίνεται ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο από τότε που είχα ξαναπάει πριν από δυο χρόνια. Από το 2010 η Ελλάδα άρχισε να βουλιάζει με γοργούς ρυθμούς στο Αιγαίο φτάνοντας στο βυθό το 2015. Αλλά από τότε η οικονομία παραμένει κολημένη στη λάσπη σχεδόν ακίνητη”.

Το κείμενο αναλύει τους παράγοντες της μακρόσυρτης κρίσης και καταλήγει: “Η κυβέρνηση ζητάει ελάφρυνση του χρέους από την Τρόικα αλλά αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι διαγραφή του χρέους, πραγματική φορολόγηση των πολύ πλούσιων που εξακολουθούν να αποφεύγουν οποιαδήποτε σκληρά μέτρα, πέρασμα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχουν τις ελληνικές επενδύσεις σε δημόσια ιδιοκτησία και ένα κρατικό σχέδιο για επενδύσεις”.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο στα αγγλικά εδώ: https://thenextrecession.wordpress.com/2018/05/22/greece-the-spectre-of-debt/

και την ελληνική μετάφρασή του στο sekonline.gr τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Μάικλ Ρόμπερτς στο τετραήμερο του Μαρξισμού εδώ: http://ergatiki.gr/article.php?id=18399&issue=1325