Εργατικό κίνημα
Απεργία 30/5: Πανελλαδικά

Στα Γιάννενα με τη συμμετοχή περίπου 500 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε η πορεία της πανεργατικής απεργίας από το Εργατικό Κέντρο, όπου καλούσαν και το ΕΚΙ και η ΑΔΕΔΥ. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το ΕΚΙ και τα σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και ακολουθούσε η ΑΔΕΔΥ, ο φοιτητικός σύλλογος της Καλών Τεχνών και τα πανό των οργανώσεων και των παρατάξεων της αριστεράς. Στο πανό του ΣΕΚ διαδήλωσαν αρκετοί απεργοί από χώρους δουλειάς που το σωματείο τους δεν είχε πάρει απόφαση να συμμετέχει οργανωμένα στην απεργιακή διαδήλωση. Η συμμετοχή του Φ.Σ. της σχολής Καλών Τεχνών στην απεργία ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές ενάντια στη συγχώνευση, και βοήθησε ώστε στη συνέλευση που πραγματοποίησαν μετά την απεργία να πάρουν απόφαση πως συνεχίζουν την κατάληψη της σχολής τους.

Λουίζα Γκίκα
Γιάννενα


 

Η πανεργατική απεργία στις 30 Μάη στο Βόλο ήταν σημαντική. Μετά από πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Βόλου έδωσαν το παρών με το πανό τους και κομμάτια εργαζόμενων που παλαιότερα ίσως απεργούσαν, αλλά υποτιμούσαν το κατέβασμα στην πορεία, τώρα ήταν εκεί και διαδήλωναν. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε οι εργαζόμενοι φώναζαν πως θέλουν εδώ και τώρα προσωπικό και πως χρειάζεται να έχει διάρκεια ο αγώνας τους για να ακουστούν τα αιτήματά τους. Με αυτά τα αιτήματα κατέβηκαν στην πορεία και ενώθηκαν με τους εργαζόμενους από τα λιμάνια, οι οποίοι σχεδόν σε κάθε απεργία αποφασίζουν  να κλείσουν το λιμάνι. 

Κωνσταντίνα Χήρα
Βόλος


 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανεργατική απεργία και στην Πάτρα. Η απεργιακή συγκέντρωση ήταν ενωτική και μαζική με πάνω από 800 άτομα να παίρνουν μέρος. Με πανό συμμετείχαν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το σωματείο οικοδόμων, τα κλαδικά ποτών-τροφίμων και μετάλλου, η ΕΙΝΑ, το σωματείο του δήμου, η ΛΑΕ και το ΣΕΚ, ενώ παρουσία είχαν νοσοκομειακοί, καθηγητές και εργαζόμενοι από πολλούς χώρους. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο βάδισε από την Μαιζώνος μέχρι την Γούναρη και μέσω της Κορίνθου πίσω στην πλατεία Όλγας.

Νεκτάριος Χαϊντάρ
Πάτρα


 

Με απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία της Αγοράς στα Χανιά ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 30/5. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις βάζοντας παρακαταθήκη για την οργάνωση της συνέχειας του αγώνα.

Στη συγκέντρωση στην Αγορά και την πορεία που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΣΕΠΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η Πρωτοβουλία Παρέμβασης Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Οι απεργοί με τα πανό τους ενώθηκαν αργότερα με τον κόσμο που πήρε μέρος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Εφορία και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσης, απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ ενώ νωρίτερα, το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε έξω από την Εθνική Τράπεζα Χανίων διαμαρτυρία συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.

Ειρηναίος Μαράκης
Χανιά


 

Εκατοντάδες απεργοί βάδισαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 30 Μάη, μέρα πανεργατικής απεργίας. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις άνοιξαν οι συμβασιούχοι παρατασιούχοι καθαριστές των δήμων με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου, της ΛΑΕ στην Αγίας Σοφίας και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στην Αρχαία Αγορά. Δικιά του συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στη συγκέντρωση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια κεντρικό πανό ήταν αυτό των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ το παρών έδωσαν συνδικαλιστές από τον ΟΛΘ. Ο Συντονισμός πήρε την πρωτοβουλία να κινηθεί ενωτικά με τις δυνάμεις της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ και της Ταξικής Πορείας και πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης όπου κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Σάββας Κκονέ
Θεσσαλονίκη