Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα σωματεία

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης - ΕΝΙΘ

Εκλογές πραγματοποιούνται στο Σωματείο Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Ιούνη. Το ΝΥΣΤΕΡΙ, η πρωτοβουλία των αντικαπιταλιστών εργαζόμενων στην Υγεία, συμμετέχει στις εκλογές στο Ιπποκράτειο με την παράταξη Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

Υποψήφιοι στις εκλογές στο Ιπποκράτειο με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θα είναι οι: Τασούλα Βαχτσεβάνη-συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο ακτινολογικό, Κώστας Γκένος-νοσηλευτής στο γαστρεντερολογικό, Γιάννης Κούτρας-γιατρός ακτινολόγος, Μήνα Σπανού-συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο ακτινολογικό και Αναστασία Χατζηνικολοπούλου-χειρίστρια ακτινολογικού.

Εκλογές θα πραγματοποιηθούν και στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) την Tρίτη 12 Ιούνη στις οποίες συμμετέχει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ). Το ΝΥΣΤΕΡΙ, που είναι από τις ιδρυτικές δυνάμεις του ΕΚΑ, θα δώσει το παρών και σε αυτή τη μάχη θέλοντας να συσπειρώσει τις πιο αγωνιστικές και ανατρεπτικές δυνάμεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Γιάννης Κούτρας γιατρός στο Ιπποκράτειο και υποψήφιος στην ΕΝΙΘ τόνισε μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση οργανώνει φιέστες όπως τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η στελέχωση θα γίνει με μετακινήσεις από άλλα τμήματα, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο τέντωμα των ήδη υπαρχόντων εργαζόμενων. Την ίδια ώρα εκατοντάδες συνάδελφοι συμβασιούχοι, επικουρικοί κλπ συνεχίζουν να δουλεύουν με την απειλή της απόλυσης, ενώ το εργασιακό burn out (εξάντληση) είναι μόνιμη πραγματικότητα για πολλούς συναδέλφους. 

Είμαστε μια πρωτοβουλία εργαζομένων αγωνιστική και ενωτική, της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το τέλος της διαδρομής, ότι η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια είναι το ξήλωμα τους και ότι αυτό μόνο με μεγάλους, ενωτικούς και διαρκείς εργατικούς αγώνες μπορεί να επιτευχθεί.

Οι δυνάμεις του Νυστεριού μέσα από τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων πανελλαδικά έχουν δώσει τη μάχη σε όλα τα Καραβάνια της Υγείας στηρίζοντας μια σειρά από κινητοποιήσεις και παίρνοντας και επιπλέον πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε όλες τις μάχες τοπικά νοσοκομείο το νοσοκομείο, όπου ξεσπάνε αγώνες.

Παλεύουμε για ένα σωματείο που να συσπειρώνει όλους μόνιμους και ελαστικά εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, τραυματιοφορείς και όλες τις ειδικότητες, και να πρωτοστατεί σε κάθε μάχη εντός και εκτός νοσοκομείου με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες”.


ΕΣΠΗΤ

Σε ψήφο ανατροπής με δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καλεί η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ). Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία της Ένωσης στις 15 και 16 Ιούνη.

Στην προεκλογική διακήρυξή της, η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί σε αλλαγή σελίδας στην Ένωση: “Ως «Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ», πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε τη δύναμη να βάλουμε φρένο και να ακυρώσουμε τα σχέδια αυτών που έχουν ρημάξει τις ζωές μας. Φυσικά για αυτό το σκοπό, δεν αρκεί μόνο η ψήφος. Απαιτείται η συλλογική συστράτευση στις μαζικές διαδικασίες και η οργάνωση αγώνα από τη βάση, βήματα που θα μας καταστήσουν σαν κλάδο ικανό, μαζί με όλο το εργατικό κίνημα που συνεχίζει να αντιστέκεται σε όλα τα μέτωπα, να ανατρέψουμε τις επιθέσεις. Ωστόσο η ψήφος είναι σημαντική για μια ηγεσία στην ΕΣΠΗΤ που θα έχει ακριβώς αυτή την προτεραιότητα: τους αγώνες και την κλιμάκωσή τους, κι όχι τις «διαπραγματεύσεις» και τελικά τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και τους εργοδότες”.


ΥΠΠΟ

Νίκη για το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο των “Εκτάκτων”, έφεραν οι εκλογές του Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ. 

“70 περίπου εργαζόμενοι περισσότεροι σε σχέση με τις εκλογές του 2016 ήρθαν να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ δείχνοντας την αναβαθμισμένη συσπείρωση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στο σωματείο τους, αποτέλεσμα των έντονων αγώνων της προηγούμενης περιόδου. Το αποτέλεσμα δείχνει να επιβεβαιώνει την αγωνιστική, ταξική, ενωτική και μετωπική τροχιά του Σωματείου και για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε στην Ε.Α ο Αντώνης Σκαρπέλης, μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του Σωματείου. 

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ψήφισαν 249 (180 το 2016) Για το ΔΣ: Έκτακτοι 128 (92) ΔΑΣ 103 (81) Άκυρα - Λευκά 18 Έδρες 6-5 Για ΠΟΕΙΔΔ - ΕΚΑ: Έκτακτοι 131(92) ΔΑΣ 104 (81) Άκυρα - Λευκά 18.