Διεθνή
Τουρκία: Παζάρια με την ΕΕ

Tο τρίτο μέτωπο του Ερντογάν αφορά την ΕΕ και την ανακοίνωση του Ερντογάν γιατο πάγωμα της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την “προώθηση” μεταναστών. Τα ελληνικά ΜΜΕ επέλεξαν να παρουσιάσουν το ζήτημα σαν μια από τις “ανθελληνικές προκλήσεις” του Ερντογάν. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τα χαρτιά που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν απέναντι στις κινήσεις της ΕΕ.

Η διμερής συμφωνία είναι η συμφωνία με την οποία το ελληνικό κράτος στέλνει μετανάστες (που έχουν περάσει στην ηπειρωτική χώρα και δεν βρίσκονται πλέον στα νησιά, ενώ υποτίθεται ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες) πίσω στον Ερντογάν. Το πάγωμα αυτής της συμφωνίας είναι ένα μήνυμα ότι μπορεί να διακόψει και τη μεγαλύτερη συμφωνία με την ίδια την ΕΕ που έχει να κάνει με τους πρόσφυγες, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρίξει τους τόνους. 

Ο Ερντογάν ξέρει ότι μέχρι τις εκλογές, αλλά ακόμη περισσότερο μετά, αν τις κερδίσει, θα χρειαστεί να κλιμακώσει την επίθεση απέναντι στο κουρδικό και το εργατικό κίνημα. Δεν έχει χρόνο για τα ευρωπαϊκά παράπονα και τις απαιτήσεις να αλλάξει η “αντιτρομοκρατική” νομοθεσία. Με τον ίδιο τρόπο που στη Συρία, οι Κούρδοι γίνονται το αναλώσιμο υλικό, με το οποίο λύνονται οι διαφορές με τις ΗΠΑ, η ΕΕ το δικό της παζάρι το κάνει με τις ζωές των προσφύγων. Και όχι μόνο των προσφύγων: η ΕΕ παζαρεύει και με τα δικαιώματα των Τούρκων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες, μπλοκάροντας τις βίζες. Ενώ εκκρεμεί και το τελευταίο δισεκατομμύριο ευρώ που θα δινόταν στην Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.