Ένα υπουργείο πολιορκημένο

Οι τελευταίοι αποφασίζουν να κάνουν πορεία προς τη Βουλή. Μέχρι να φτάσουν, από τη Σταδίου ξεπροβάλουν τα μπλοκ των ένστολων πυροσβεστών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, αφού κάνουν μια στάση στο υπουργείο, βαδίζουν με τη σειρά τους προς τη Βουλή. Οσο και να θέλουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης να πείσουν ότι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τα νέα μέτρα, είναι αδύνατο να το πετύχουν. Τους διαψεύδει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μια «συνηθισμένη» Τρίτη μεσημέρι...

Η κοινή τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ μαζί με τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ήταν η πρώτη απάντηση στα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινού τους ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ. «Δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και μια ληστρική επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία μας», μας είπε η Βιβή Περιφανίδου, αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ.

Επιδότηση

«Η κυβέρνηση μειώνει την επιδότηση, το μερίδιο δηλαδή που της αναλογεί και υποχρεώνει το ταμείο να μειώσει τις παροχές του. Σε πρώτη φάση με μείωση συντάξεων περίπου 10% και μετά με μείωση παροχών ακόμα και στο ταμείο υγείας. Ξεκινάνε από τα λεγόμενα ´ρετιρέ´ και πιστεύω ότι θα μας κατηγορήσουν ακόμα περισσότερο πάνω στις δήθεν υψηλές συντάξεις -που απλώς πλησιάζουν το μέσο όρο των ευρωπαϊκών- χωρίς να λένε ότι γι´αυτό έχουμε φοβερές κρατήσεις κάθε μήνα. Είναι λεφτά από το δικό μας ιδρώτα. Υπάρχει τεράστια απόκλιση από τις μεικτές και τις καθαρές αποδοχές μας ακριβώς επειδή έχουμε πέντε διαφορετικές κρατήσεις. Εχει επιτυχία η απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και θα συνεχίσουμε».

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ έχουν τη δύναμη να νικήσουν. Συνεχίζοντας το συντονισμό τους και κλιμακώνοντας με κοινή απεργία διαρκείας κατεβάζοντας τα ρολά στους χώρους τους μπορούν να τσακίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Προχωρώντας σε ένα απεργιακό αγώνα διαρκείας, τα κομμάτια των εργαζόμενων που θα συνταχτούν μαζί τους δεν θα είναι μόνο οι απολυμένοι της Ολυμπιακής ή οι πυροσβέστες με τα οποία βρέθηκαν μαζί στο δρόμο την Τρίτη, αλλά πολλά περισσότερα. Τα συνδικάτα των τριών Ομοσπονδιών είναι από τα πιο μεγάλα και δυνατά, μπορούν να ανοίξουν τον απεργιακό δρόμο της νίκης για ολόκληρη την εργατική τάξη.