Οικονομία και Πολιτική
Ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ

Μια σειρά από δηλώσεις και ενέργειες του Τραμπ έχουν πυροδοτήσει την συζήτηση σχετικά με μια “αλλαγή πλεύσης” των ΗΠΑ στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στην πρόσφατη συνάντηση των G7, o Tραμπ είπε, και αυτό αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ, ότι «το ΝΑΤΟ είναι τόσο κακό όσο και η Nafta» (εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό). 

Αυτή η δήλωση του Τραμπ, σε συνδυασμό με τη συνάντηση που θα έχει αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Πούτιν στο Ελσίνκι στις 16 Ιούλη, κάνουν αρκετούς σχολιαστές να μιλάνε για επικείμενη «καταστροφή του ΝΑΤΟ» και «αποσταθεροποίηση της ΕΕ» λόγω μιας νέας φιλορωσικής πολιτικής του Τραμπ.

Πρόκειται για αστεία συμπεράσματα. Τα σχέδια αναβάθμισης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη προχωράνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα χρήματα που ξοδεύει ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξόδευε ο Ομπάμα. Στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό πλάνο που προβλέπει την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Πολωνία και τις Bαλτικές χώρες. Επίσης, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Βρυξελλών, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Γεωργία και η Ουκρανία, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ένα πρόγραμμα κοινών θαλασσίων στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. 

Κούρσα

Όμως, «το NATO δεν θέλει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία» έχει δηλώσει ο γ.γ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ «επικεντρωνόμαστε σε μια αντίδραση που θα είναι σθεναρή και προβλέψιμη, αλλά επίσης μετρημένη και αμυντική. Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο». 

Οι ισορροπίες που θέλουν να κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία αφορούν αφενός τις πρωτοβουλίες της αμερικάνικης κυβέρνησης σε άλλα μέτωπα, στο Ιράν και στην Κίνα. Με την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βορεοκορεάτη πρόεδρο Κιμ, οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα για να πατήσουν πόδι σε μια περιοχή που τους ενδιαφέρει στρατηγικά, στη νοτιοανατολική Ασία και στην θάλασσα της νότιας Κίνας. Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό από τα εδάφη της». 

Το μήνυμα που στέλνει ο Τραμπ κυρίως στις χώρες της ΕΕ είναι το εξής: Η οποιαδήποτε στήριξη από τις ΗΠΑ στους σχεδιασμούς της ΕΕ σε Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο και χώρες της Αφρικής και των Βαλκανίων, προϋποθέτει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα πρέπει από τη μια να αναβαθμίσουν οικονομικά τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να στηρίζουν πειθαρχημένα τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στο Ιράν όπου ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να διακόψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του που αμφισβητεί ο Τραμπ.