Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αντιρατσιστικά φεστιβάλ

21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Πάρκο Γουδή, Αθήνα

ΑΘΗΝΑ

Με επιτυχία έγινε το φετινό 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα στις 29-30 Ιούνη και 1 Ιούλη στο πάρκο Γουδή. Χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών, ντόπιοι, μετανάστες, πρόσφυγες, επισκέφτηκε και τις τρεις μέρες το χώρο του φεστιβάλ, στέλνοντας δυνατό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μήνυμα.

Η πολιτική συζήτηση ήταν έντονη σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου και σε όλους τους χώρους: από τις εκθέσεις σκίτσων, αφισών και φωτογραφίας μεχρι τα περίπτερα των κοινοτήτων μεταναστών, των συλλογικοτήτων και των οργανώσεων της αριστεράς και από τις εκδηλώσεις μέχρι τις συναυλίες, τα δρώμενα και τους πάγκους με τα πολυεθνικά μενού και προϊόντα. Αυτή ήταν η εμπειρία των συντρόφων και των συντροφισσών της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης που άνοιξαν μαζικά την καμπάνια «Μετά το κάλεσμα Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα, όλη η Χρυσή Αυγή στη φυλακή!» συγκεντρώνοντας εκατοντάδες υπογραφές, αλλά και τη μάχη ενάντια στην κλιμάκωση των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καλέσματα για τις εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ σε όλες τις γειτονιές τον Ιούλη με κορύφωση το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση.

Με αυτές τις δύο αιχμές έγινε η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και σε δύο συζητήσεις του φεστιβάλ. Στην πρώτη, “Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η ναζιστική απειλή και το αντιφασιστικό κίνημα”, στο πάνελ βρέθηκαν η Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, Golden Dawn Watch), η Ελευθερία Τομπάτζογλου (συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, «Φαβέλα»), η Αγγελική Βαλσαμάκη (Αντιφασιστικός Συντονισμός) και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκαν βίντεο (πολλά από αυτά για πρώτη φορά) που περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης της Χρυσής Αυγής, με ναζιστικές παρελάσεις, συνομιλίες, εκπαιδεύσεις και κηρύγματα μίσους της εγκληματικής οργάνωσης. 

Στη δεύτερη, “Η Μεσόγειος, Νεκρά Θάλασσα: Εξωτερικά και Εσωτερικά Σύνορα ΕΕ και η πολιτική του Απαρτχάιντ”, με ομιλητές πανεπιστημιακούς, πρόσφυγες από τις καταλήψεις προσφύγων και αλληλέγγυους, παρέμβαση έκανε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας. Σημαντική ήταν και η συζήτηση “για την Ισλαμοφοβία από φεμινιστική σκοπιά” που άνοιξε την κουβέντα για τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και την καταπίεση των μεταναστριών και προσφυγισσών. Ανάμεσα στις ομιλήτριες ήταν η Αφροδίτη Φράγκου, εκ μέρους της Ομάδας Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τις ίδιες μέρες με αυτό της Αθήνας. Το Φεστιβάλ έγινε στον Κήπο των Εποχών, στην Νέα Παραλία, με κεντρικό σύνθημα “Ενάντια στον πόλεμο των λίγων, για την ειρήνη των πολλών”.

“Και τις τρεις μέρες η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και το κεντρικό θέμα συζήτησης οι τελευταίες φασιστικές επιθέσεις στην πόλη με αφορμή το Μακεδονικό και πώς απαντάμε”, μας είπε ο Σάββας Κκονέ, “Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο μαζική κουβέντα της πρώτης μέρας ήταν αυτή με τίτλο «Μακεδονία Γη Πολυπολιτισμική - Έξω το Νάτο και οι Εθνικισμοί. Σεβασμός στο Δικαίωμα του Αυτοπροσδιορισμού, Αλληλεγγύη των Λαών». Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μπάμπης Κουρουνδής που έβαλε την άποψή μας σαν ΣΕΚ για τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό.

Από τις πιο μαζικές συζητήσεις ήταν επίσης αυτή, με πάνω από 70 άτομα, που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης τη δεύτερη μέρα με τίτλο «Τσακίζουμε τους νεοναζί - Γκρεμίζουμε την Ευρώπη φρούριο» και εισηγητές τον Στέλιο Νικητόπουλο, δημοσιογράφο, την Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτική επιστήμονα και τον Κώστα Τορπουζίδη, δικηγόρο και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του ρόλου που παίζει η Κίνηση στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της πόλης αλλά και της ανάγκης να κλιμακώσουμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Τόσο οι ομιλητές όσο και οι παρεμβάσεις στάθηκαν σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και πώς χρειάζεται να απαντήσουμε. Έντονο στοχείο στην κουβέντα η ανάγκη να οργανώσουμε ανοιχτά και πλατιά στα συνδικάτα, τις σχολές, τη νεολαία, τις κοινότητες, τις συλλογικότητες, μη αποκλείοντας τον οποιονδήποτε θέλει να δώσει αυτές τις μάχες. Στο κέντρο βρέθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στο τριήμερο, στην καμπάνια «Μετά το κάλεσμα Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα, όλη η Χρυσή Αυγή στη φυλακή!» συγκεντρώθηκαν πάνω από 80 υπογραφές”. 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στο πάρκο Υγειονομικού, στην περιοχή του Λάκκου, έγινε τις ίδιες μέρες και το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκατοντάδες κόσμος συμμετείχε καθημερινά στις συζητήσεις, τα δρώμενα, τις συναυλίες. Την πρώτη μέρα έγινε και η συζήτηση «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας και οι τρομονόμοι: οι πολιτικές ερμηνείες κι ο ρόλος της Δικαιοσύνης» με τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στους ομιλητές.