Πολιτισμός
Τι θα διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι προσφέρει πάντα την ευκαιρία για διάβασμα και η πλούσια σε νέες εκδόσεις χρονιά εξασφαλίζει την κατάδυση σε μια πληθώρα από βιβλία που μπορεί να επιλέξει κανείς.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έχει ανάψει τη συζήτηση για το Μακεδονικό μέσα στην Αριστερά. «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», το βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου που τη δεκαετία του 1990 σύρθηκε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε, είναι το καλύτερο αντίδοτο στα εθνικιστικά παραμαζώματα και στις λυσσαλέες δεξιές και ακροδεξιές επιθέσεις. Η αναδρομή στην Ιστορία είναι πάντα χρήσιμη και η πρόσφατη επανέκδοση της συλλογής κειμένων του Λ. Τρότσκι «Τα Βαλκάνια και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» φωτίζει με την οξυδέρκεια του μεγάλου διεθνιστή επαναστάτη την περίοδο που χαράχτηκαν τα σύνορα στην περιοχή μας. Στην ίδια εποχή αναφέρονται και τα παλιότερα βιβλία του Τ. Κωστόπουλου «Η απαγορευμένη γλώσσα» και «Πόλεμος και εθνοκάθαρση» καθώς και το πιο πρόσφατο «Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας» του Σ. Καράβα. 

Οι «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό» των Κ. Καρπόζηλου και Δ. Χριστόπουλου, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτη, είναι ένα ευκολοδιάβαστο μικρό βιβλίο που καταρρίπτει με τρόπο εξαιρετικά απλό όλες τις εθνικιστικές μπούρδες για ‘το όνομα της Μακεδονίας’ κλπ. Στην άλλη άκρη, η δίτομη «Ιστορία των Βαλκανίων 18ος-20ος αιώνας» της Μπ. Τζέλαβιτς και το ογκώδες «Τα Βαλκάνια από το 1453 και μετά» του Λ. Σταυριανού αποτελούν μακροσκελείς ιστορικές περιγραφές για όσους και όσες θέλουν να εμβαθύνουν στο πώς ‘βαλκανοποιήθηκε’ η γειτονιά μας. Από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα η επανέκδοση του βιβλίου του Κ. Χάρμαν «Μαρξισμός και εθνικισμός», μια μαρξιστική ανάλυση του εθνικισμού από την εμφάνιση των εθνικών κρατών μέχρι σήμερα.

Οι διεθνιστικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα έχουν τη μήτρα τους στο ΣΕΚΕ, που φέτος έκλεισε ένας αιώνας από την ίδρυσή του. Η επανέκδοση του βιβλίου του Δ. Λιβιεράτου «Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα 1918-1923» (τμήμα της τετράτομης ιστορίας του για το εργατικό κίνημα ως το 1936) παρουσιάζει τους αγώνες της εργατικής τάξης και του αντιπολεμικού κινήματος και τις προσπάθειες της Αριστεράς στα πρώτα της βήματα να συνδεθεί με αυτούς και να τους οργανώσει. 

Τις προσπάθειες του εργατικού κινήματος να χτίσει τα συνδικάτα την ίδια περίοδο έχει ως κέντρο το βιβλίο του Θ. Καμπαγιάννη «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα 1918-1916», ενώ μια καλή εικόνα της πολιτικής κρίσης στις γραμμές της άρχουσας τάξης δίνει το «1915 – ο εθνικός διχασμός» του Γ. Μαυρογορδάτου. 

Το «ΣΕΚΕ – οι επαναστατικές ρίζες της αριστεράς» του Λ. Μπόλαρη είναι μια εξαιρετικά αιχμηρή ανάλυση της ιστορικής πορείας του κόμματος που διακήρυξε σαν στόχους του «την ανατροπή του παγκόσμιου καπιταλισμού και το θρίαμβο του διεθνούς σοσιαλισμού» μέχρι τη μετατροπή του σε σταλινικό ρεφορμιστικό κόμμα τη δεκαετία του ’30. Η καλύτερη κριτική ανάλυση αυτής της ρεφορμιστικής μετάλλαξης περιέχεται στο κλασικό έργο του Παντελή Πουλιόπουλου «Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα;» που έγραψε το 1934.

Το βιβλίο του Μπ. Κουρουνδή «Το Σύνταγμα και η Αριστερά» καταγράφει το πώς το Σύνταγμα του 1975 καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, τα Ιουλιανά του ‘65 και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δυο βιβλία δείχνουν το πώς ακόμα και σε συνθήκες ακραίας φασιστικής καταστολής, οι αγώνες της εργατικής τάξης ήταν πάντα το κέντρο της πάλης: Οι «Πόλεις σε πόλεμο 1939-1945», το καινούργιο πόνημα του ιστορικού Ι. Χανδρινού, ερευνά συγκριτικά τη ναζιστική κατοχή και την εργατική αντίσταση σε μια σειρά ευρωπαϊκές πόλεις. Το «Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε» του Λ. Μπόλαρη αναλύει το πώς η εργατική τάξη στην Ελλάδα ήταν η καρδιά ενός μεγαλειώδους κινήματος αντίστασης στο φασισμό που το 1944 έφτασε στα πρόθυρα της εξουσίας αλλά ηττήθηκε εξαιτίας της ρεφορμιστικής πολιτικής της ηγεσίας του.

Η μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή συνεχίζεται και σήμερα. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε πολλά βιβλία που μας εξοπλίζουν σε αυτήν την πάλη. Ο «Φάκελος Χρυσή Αυγή» των Κ. Θωίδου και Γ. Πίττα αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ναζιστικής οργάνωσης σαν μια εγκληματική συμμορία και προτείνει τα βήματα για το χτίσιμο ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος. Το Ολοκαύτωμα ήταν το αποκορύφωμα της ναζιστικής θηριωδίας. Την φρικιαστική εμπειρία της μαζικής εξόντωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιγράφουν ο θεσσαλονικιός Εβραίος Μ. Νατζαρή στο βιβλίο «Χειρόγραφα 1944-1947» που κυκλοφόρησε φέτος και η Ρ. Μόλχο στο «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων». Στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς θανατώθηκε και ο Α. Λεόν που στο έργο του «Το εβραϊκό ζήτημα, μια μαρξιστική προσέγγιση» προτάσσει μια υλιστική ερμηνεία του αντισημιτισμού.

Τα κείμενα του Λ. Τρότσκι στο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία» αποτελούν την πιο βαθειά μαρξιστική ανάλυση της φύσης του ναζισμού και εξηγούν γιατί το εργατικό κίνημα δεν μπόρεσε τότε, ενώ ήταν εφικτό, να χτίσει ένα ενιαίο μέτωπο που θα σταματούσε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Την ίδια ανάγκη του ενιαίου μετώπου διαπιστώνει ο Τ. Μπίαν στο βιβλίο του «Αρντίτι ντελ Πόπολο», που καταγράφει τη λιγότερο γνωστή, αλλά πολύ επίκαιρη, ιστορία της πρώτης μαζικής αντιφασιστικής οργάνωσης που θα μπορούσε να βάλει φρένο στον Μουσολίνι στην Ιταλία.

Σήμερα, με τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι περισσότερο από φανερό ότι η ακροδεξιά και οι φασίστες τρέφονται από την ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων. Τρία μικρά βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, το συλλογικό «Γκρεμίστε το φράχτη, ανοίξτε τα σύνορα», το «Ρατσισμός, τι είναι και πώς παλεύεται» του Α. Καλλίνικος και το «Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία» (που περιλαμβάνει το κείμενο του Κ. Χάρμαν ‘Ο Προφήτης και το προλεταριάτο’) είναι πολύ βοηθητικά για να κατανοήσουμε από πού προέρχεται ο ρατσισμός και πώς να τον πολεμήσουμε. Το «Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα» του Α. Καψάλη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, καταγράφει τις ρατσιστικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες συγκεκριμενοποιώντας τη θεσμική μορφή αυτών των επιθέσεων στους μετανάστες. Δεν ήταν μόνο οι Εβραίοι τη δεκαετία του ‘30 και οι μουσουλμάνοι μετανάστες σήμερα στόχος ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων. Είναι και οι ομοφυλόφιλοι. Το βιβλίο του Κ. Τορπουζίδη «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση» είναι μια απάντηση στη σεξιστική καταπίεση και δείχνει τον τρόπο να την παλέψουμε.

Φέτος είναι η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Μαρξ και των 170 χρόνων από την κυκλοφορία του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», μιας παθιασμένης επαναστατικής διακήρυξης και ενός οράματος που για τον αναγνώστη του 21ου αιώνα μοιάζει απίστευτα σύγχρονο. Πέρα από το «Μανιφέστο», στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε όλα τα έργα του Μαρξ (όπως και όλων των κλασικών του Μαρξισμού), αλλά προτείνουμε να διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι και το μικρό βιβλίο-τσέπης «Ένας επαναστατικός οδηγός για τον Καρλ Μαρξ» του Μ. Γκονζάλες που είναι από τις καλύτερες εισαγωγές στις ιδέες και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη. Το βιβλίο του Α. Καλλίνικος «Οι επαναστατικές ιδέες του Μαρξ» εμβαθύνει πολύ περισσότερο, ενώ το «Καπιταλισμός Ζόμπι» του Κ. Χάρμαν, εκτός από οξυδερκή ανάλυση της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, αποτελεί και μια εξαιρετική παράθεση της οικονομικής θεωρίας του Μαρξ. Το βιβλίο του τελευταίου, «Βάση και εποικοδόμημα», εξηγεί διεξοδικά τη μαρξιστική θεωρία του ιστορικού υλισμού.

Η παγκόσμια έκρηξη του Μάη του ‘68, πενήντα χρόνια πριν, ήταν σταθμός για ένα νέο ξεκίνημα της επαναστατικής αριστεράς. Στο βιβλίο «Μάης 68- η επιστροφή της επανάστασης» ο Κ. Χάρμαν και η Μ. Στύλλου δίνουν την εικόνα αυτής της έκρηξης βήμα προς βήμα, ενώ ο Π. Γκαργκάνας θυμίζει και αναλύει τις αντιπαραθέσεις για τον προσανατολισμό του κινήματος και της επαναστατικής αριστεράς. Στο βιβλίο του «Βιετνάμ 1960-1975», ο Τζ. Νιλ ξετυλίγει τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού και του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ που επηρέασαν όσο τίποτα άλλο τα κινήματα του Μάη, και το ίδιο κάνει ο Μ. Γκονζάλες στο «Ο Τσε Γκεβάρα και η επανάσταση στην Κούβα». Τα «Ιουλιανά 1965» και η παμφλέτα «Το Πολυτεχνείο είναι εδώ!» συμπληρώνουν την εικόνα με τις περιγραφές του πρώιμου και του όψιμου ‘ελληνικού Μάη’.

Οι εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου συμπεριλαμβάνουν και μια σειρά από πολύ χρήσιμα μικρά βιβλία που αποτελούν εισαγωγές στην επαναστατική θεωρία για νέους αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος. Εκτός από τον «Επαναστατικό οδηγό για τον Μαρξ» που ήδη αναφέραμε, άλλες προτάσεις είναι: «Μαρξισμός – θεωρία και πράξη», «Είναι η ανθρώπινη φύση εμπόδιο για το σοσιαλισμό;», «Αναρχισμός – μια μαρξιστική κριτική», «Κόμμα, τάξη, κίνημα – ο Λένιν στον 21ο αιώνα», «Η εργατική τάξη σήμερα», «Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση», «Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση», «Ο Λένιν σήμερα», «Η εργατική εναλλακτική – το αντικαπιταλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», «Τι είναι και για τι παλεύει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα» κ.ά.

Για ένα δεκαπενθήμερο από 10 ως 25 Ιούλη θα υπάρχει παζάρι βιβλίου στο ΜΒ με πολλές προσφορές αφιερωμένες στα 200 χρόνια του Μαρξ, στα 100 χρόνια του ΣΕΚΕ και στα 50 χρόνια του Μάη ‘68. Μην χάσετε την ευκαιρία! Σας περιμένουμε για να διαλέξουμε μαζί τα βιβλία σας για το καλοκαίρι. 

 

Θα τα βρείτε στο:
Mαρξιστικό Bιβλιοπωλείο
Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ
τηλ. 2105247584
www.marxistiko.gr