Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ: Με ορμή για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 15/9

Πειραιάς, 5/7

Ξεκίνησαν με επιτυχία οι τοπικές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο τη διοργάνωση του μεγάλου αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και συναυλίας στο Σύνταγμα στις 15 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «στην φυλακή οι φασίστες, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες».

Στον Πειραιά, στη Ν. Φιλαδέλφεια, στου Ζωγράφου και στους Αγ. Ανάργυρους έγιναν ήδη τα πρώτα βήματα ενώ οι τοπικές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες σε μια σειρά από περιοχές. 


Πειραιάς

Πάνω από 50 άτομα πήραν μέρος στη συζήτηση που οργανώθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά στην πλατεία Κοραή το απόγευμα της Πέμπτης 5/7. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, αγωνι­στές/στριες από όλο το φάσμα του αντιφασιστικού κινήματος βρέθηκαν και συζήτησαν για την σημασία της μεγάλης κινητοποίησης στο Σύνταγμα στις 15/9.

Την συζήτηση άνοιξε ο Σωτήρης Αλεξόπουλος από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία ο οποίος μίλησε για τις δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες τονίζοντας τη σημασία της κοινής ενωτικής προσπάθειας που κάνει η ΚΕΕΡΦΑ. Στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α. μίλησε για τις κρίσιμες εξελίξεις στη δίκη και την σημασία που αποκτάει το συλλαλητήριο το Σεπτέμβρη με τη δίκη να μπαίνει στην τελική ευθεία. Η Μαρία Ανδρέου αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής στα καμπ, στην μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί η αντίσταση των προσφύγων σε αυτά, αλλά και σε μια σειρά από μάχες που έχει δώσει το αντιρατσιστικό κίνημα δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπουν τα παιδιά τους στα σχολεία και να πάρουν Ιθαγένεια όλα τα παιδιά των μεταναστών, να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αναφέρθηκε στην σημασία της διπλής αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής αιχμής της μεγάλης κινητοποίησης στις 15 Σεπτέμβρη.

“Η δύναμη που μπορεί να τσακίσει και τους φασίστες και το ρατσισμό είναι αυτή της εργατικής τάξης, αυτή που είδαμε να ζωντανεύει στην απεργία των εργαζομένων στην Cosco” ανέφερε ο Μιχάλης Πέππας από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά εξηγώντας πως είναι αναγκαία η σύνδεση του εργατικού με το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα.


Ν. Φιλαδέλφεια

“Όλες οι μάχες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος από τις τοπικές μέχρι τις κεντρικές ενοποιούνται στις 15 Σεπτέμβρη”, τόνισε στην τοποθέτησή της η Αλεξάνδρα Μαρτίνη στην επιτυχημένη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια την Πέμπτη 5/7. 30 περίπου αγωνιστές από όλο το φάσμα της αριστεράς και των κινημάτων στην περιοχή συγκεντρώθηκαν στη φιλόξενη αυλή του ΚΑΠΗ για να συζητήσουν, να συντονίσουν και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Από τους ομιλητές πρώτη μίλησε η Χριστίνα Ανδρέου, δημοτική σύμβουλος στην περιοχή, που τόνισε πως οι δήμοι χρειάζεται να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα απομονώνοντας τους φασίστες και καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες στις γειτονιές. Η Ν. Φιλαδέλφεια ήδη το έχει ξεκινήσει φιλοξενώντας γύρω στις 50 οικογένειες που τα παιδιά τους πάνε στα σχολεία της περιοχής. Κατέληξε ότι θα χρειαστεί μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα με την κορύφωση των αντιφασιστικών συλλαλητηρίων να συνεχίσουμε από κοινού τις δράσεις. Πρότεινε νέα εκδήλωση τον Σεπτέμβρη μαζί με τους πρόσφυγες ενώ υπογράμμισε πως θα στηρίξει ψήφισμα συμμετοχής στις 15/9 από το δημοτικό συμβούλιο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο Λάμπης Κατσιάπης από το Κοινωνικό Ιατρείο τόνισε: “Είναι ανάγκη να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες και να σπάσουμε τις συμφωνίες της ΕΕ”, καλώντας όλους τους φορείς της Ν. Φιλαδέλφειας να δώσουν κοινά τη μάχη για την οργάνωση της 15 Σεπτέμβρη. 

Ο Παναγιώτης Ζαρίδας, μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων στη Σιβιτανίδειο, μίλησε για τις δράσεις ενάντια στο φασισμό που κάνουν οι εργαζόμενοι με προβολές αντιφασιστικού υλικού στα παιδιά αλλά και την πρωτοβουλία τους να φέρουν στο σχολείο δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ. Τέλος υπογράμμισε την σημασία της ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής του εργατικού κινήματος στη μάχη απέναντι στους φασίστες και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο μεταξύ άλλων πήραν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Ν. Φιλαδέλφειας Γιώργος Πάνου τονίζοντας πως δεν παραβρίσκεται μόνο για να ακούσει, αλλά και για να δηλώσει πως το ΔΣ του Δήμου θα είναι μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και θα στηρίξει την κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη.

Ν. Φιλαδέλφεια, 5/7


Ζωγράφου

Κοντά 40 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου στην πλατεία Γαρδένιας, την Παρασκευή 6/7. Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη του συλλόγου "Ιλισός", γονείς με τα παιδιά τους που μαθαίνουν ελληνικά στον Ιλισό, εργαζόμενοι στο Παίδων, φοιτητές, δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς, κόσμος που έμαθε για την εκδήλωση από τις εξορμήσεις μας τις προηγούμενες μέρες, όλοι μαζί βρεθήκαμε στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου για να κουβεντιάσουμε τη σημασία αλλά και την οργάνωση της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 15 Σεπτέμβρη. 

Από την μεριά των ομιλητών ο Κώστας Σκαρμέας από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α., ο Λουκάς Δήμου, δημοτικός σύμβουλος με το Κίνημα στη Πόλη του Ζωγράφου, η Mαρία Μάρκου, εκπαιδευτικός και η Έλλη Πανταζοπούλου, μέλος του ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α., στη συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ στις 28 Ιούνη για τους πρόσφυγες, ενώ έγινε και αναφορά σε τοπικά ζητήματα όπως οι ρατσιστικές προκλήσεις που είχαμε στου Ζωγράφου κατά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. 

Μετά τους ομιλητές, πήραν το λόγο αγωνιστές/στριες που συμπλήρωσαν την κουβέντα με εικόνες διαρκούς αντίστασης από τα κάτω. Ένας απολυμένος εργαζόμενος από το καμπ προσφύγων στο Σχιστό μίλησε για τις συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων σε ΜΚΟ και εργοδοτών. Μέλη του συλλόγου Ιλισός, μίλησαν για την ένταξη των προσφυγόπουλων με μαθήματα ελληνικών, παιχνίδια και υλική υποστήριξη. 

Φτιάξαμε ανοιχτό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ για την διοργάνωση στις 15/9. Το ΔΣ των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλ. Κυριακού αποφάσισε τη συμμετοχή του σωματείου στις 15/9, ενώ πολλοί σύντροφοι χρεώθηκαν υλικό για να το διακινήσουν τις επόμενες εβδομάδες στους χώρους τους. Η συζήτηση έκλεισε με τη δέσμευση ότι από του Ζωγράφου, η συμμετοχή στη διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 15/9 θα είναι η μαζικότερη.

Κατερίνα Σεβαστάκη
 
 
Ζωγράφου, 6/7

Αγ. Ανάργυροι

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/7 στον Πευκώνα η εκδήλωση-συζήτηση της ΚΕΕΡΦΑ στους Αγ. Ανάργυρους. Ομιλητές στη συζήτηση ήταν η Μαρία Κασκαρίκα από την Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των Νεοναζί στη Μεσογείων, ο Kώστας Πίττας, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΑΝ, η Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπογραμμίστηκε ο τεράστιος ρόλος που έπαιξε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα στη μάχη για την απομόνωση της ΧΑ και το σταμάτημα των ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές μάχες στον Ασπρόπυργο και την Γκορυτσά, με την κινητοποίηση όλων μας, ανέδειξαν την αλληλεγγύη σαν το μεγαλύτερη όπλο για να ζήσουμε ειρηνικά ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες. Οι κάτοικοι και το κίνημα απάντησαν στις χρυσαυγίτικες επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, ενώ στη συνέχεια οι ίδιοι οι μετανάστες ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν βοηθώντας την ντόπια κοινωνία να ξεπεράσει το χτύπημα των πλημμυρών του προηγούμενου χειμώνα. 

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε Όλοι μαζί, ντόπιοι και μετανάστες που ζούμε στη γειτονιά, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και εξορμήσεις για να καλέσουμε την τοπική κοινωνία να δώσει δυναμικό παρών-απάντηση στις 15 Σεπτέμβρη.

Ιωάννα Παυλοπούλου

Εκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ: “Οι φασίστες στη φυλακή, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες”

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 12/7

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ πλατεία Αυδή 7.30μμ
Ομιλητές: Θανάσης Νασιόπουλος, σύλλογος γονέων 144 δημοτικό σχολείο Αθήνας, Αμίρ Κάς, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, Πολύχρωμο σχολείο, Γιάννης Aγγελόπουλος, Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια
ΠΑΓΚΡΑΤΙ πλατεία Βαρνάβα 7.30μμ
Ομιλητές: Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής, Κώστας Μανταίος, ΣΦΕΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Χρήστος Αργύρης, Συντονιστικό των νοσοκομείων
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Θεατράκι ΗΣΑΠ 7.00μμ
Ομιλητές: Κώστας Σκαρμέας, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α., Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής κοινότητας, Μάκης Αβακουμίδης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Ράγκος, ΚΕΕΡΦΑ
Συναυλία με τους BANDALLUSIA
ΝΙΚΑΙΑ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, Πλατεία Μέμου.7.30μμ Ομιλητές: Φώτης Ανδρεόπουλος, εθελοντής, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, Κώστας  Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/7

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ πλατεία 7.30μμ
Ομιλητές: Tάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, Χρήστος Τζουρντός, μέλος ΣΦΕΑ, Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, Πολύχρωμο Σχολείο
ΧΑΛΑΝΔΡΙ πλατεία 7.00μμ
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α., Άννα Τσινίκα, ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ, Πένυ Κορασίδου, μέλος Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλανδρίου, Ορέστης Ηλίας, ΚΕΕΡΦΑ
Hip-Hop Live LGS, Broken Da rima

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/7

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ καφέ Τυφλόμυγα 7.00μμ
Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής κοινότητας

ΤΡΙΤΗ 17/7

ΚΑΛΛΙΘΕΑ πλατεία Κύπρου 7.30μμ
Ομιλητές: Γιάννης Σηφακάκης, ΚΕΕΡΦΑ, Nίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός-οικονομολόγος, Αριάν Κολλά, ιδ.υπάλληλος, Μαρινίκη Κολιαράκη, Κίνηση Πολιτών Μεσοποταμία
ΕΞΑΡΧΕΙΑ καφέ Aldebaran(Σουλίου και Σόλωνος 109) 7.30μμ
Ομιλητές: Ταχίρ Αλιζαντά, Σύλλογος Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Αλεξία Τσούνη, Φεμινιστική Συλλογικότητα "το ΜΩΒ"
ΕΛΛΗΝΙΚΟ πλατεία Σουρμένων 7.30μμ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7

ΚΥΨΕΛΗ πλατεία 7.00μμ
Ομιλητές: Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή δίκη Χ.Α., Γιώργος Πίττας, ΚΕΕΡΦΑ, Μοχτάτ, Αφγανική Κοινότητα Προσφύγων και Μεταναστών,Μαρία Τοπαλιάν, Ανοιχτή Πόλη 6ου κοινοτικού διαμερίσματος Δήμου Αθήνας
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου 7.30μμ
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α., Αλεξάνδρα Μαρτίνη, ΚΕΕΡΦΑ, Γιάννης Λευκιμιάτης, εργαζόμενος ΕΡΤ

ΠΕΜΠΤΗ 19/7

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ πλατεία Λαού 7.00μμ
Ομιλητές: Διαβολάκης Θανάσης, ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Τάσος Καραντής, δημοσιογράφος- Πρωτοβουλία αντιφασιστών Σαλαμίνας, Mαχμούντ Αμπουχαμέντ, Αιγυπτιακή Κοινότητα 
ΚΟΥΚΑΚΙ παρκάκι Συγγρού & Γεωργίου Ολυμπίου 7.30μμ
Ομιλητές: Aργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, Νοσοκομείο Γεννηματά, Κώστας Βαγγελίδης, μέλος της Ανοιχτής Πόλης, Βέρα Σιατέρλη, Μέλος ΔΣ και Συντακτική Επιτροπή ΜΩΒ
ΠΑΝΟΡΜΟΥ πλατεία 7.00μμ
Ομιλητές: Κώστας Μανταίος, πρόεδρος ΣΦΕΑ, Ζώτος Τάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α,  Μαρία Κασκαρίκα, Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί, Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος σωματείου εργαζόμενων Αγ.Σάββα.
ΑΙΓΑΛΕΩ Πλατεία Εσταυρωμένου 7.30μμ
Ομιλητές: Παντελής Βαϊνάς, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Αιγάλεω, Γιάννης Αγγελόπουλος, Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, Αιμιλία Κουνάδη, πρώην εργαζόμενη σε καμπ προσφύγων
ΜΑΡΟΥΣΙ Βαβέλ Πυρήνας Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας 87) 7.00μμ
Ομιλητές: Ναταλία Ρασούλη, μουσικός, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, πρόεδρος ΣΕΠΕ Μαρουσιού, Αφροδίτη Φράγκου, LGTBQI+, KEEΡΦΑ

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΠΑΤΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 12/7 Εργατικό Κέντρο Πάτρας 7μμ
Ομιλητές: Γιάννης Δημογιάννης, Αλληλέγγυος, Μάκης Γραμματικόπουλος, ΕΙΝΑ, Δημήτρης Μπελιάς, ΚΕΕΡΦΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/7 
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου 7μμ
ΧΑΝΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/7 
Εργατικό Κέντρο Χανίων 7.30μμ
Ομιλητής: Μανώλης Φιωτάκης, ΚΕΕΡΦΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7

ΧΑΡΙΛΑΟΥ πλατεία 7.30
Ομιλητές: Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα ιστορίας τμήμα πολιτικών επιστημών ΑΠΘ, Δήμητρα Κομνιανού, ΚΕΕΡΦΑ

ΠΕΜΠΤΗ 19/7

ΚΕΝΤΡΟ Άγαλμα Λαμπράκη 7.30μμ Ομιλητές: Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη, ομιλητής από ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης 
ΔΥΤΙΚΑ πλατεία Ευόσμου 7.30μμ