ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Το κίνημα απλώνεται

«Στον Ερυθρό υπάρχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή», αναφέρει στην Ε.Α. η Ελίνα Κασιώτη ειδικευόμενη στην ψυχιατρική κλινική, «Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά γίνεται προσπάθεια καθημερινά να μην δεχόμαστε περιστατικά που δεν είναι επείγοντα. Κάθε πρωί οι γιατροί μαζεύονται στην πύλη των επειγόντων βάζοντας το πρόγραμμα της ημέρας». «Στο Τζάνειο έχουμε γενική συνέλευση στις 24/3 και θα ξεκινήσουμε και εμείς επισχέσεις μπαίνοντας στον αγώνα, ενώ θα προχωρήσουμε και σε εκλογή 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ» τονίζει η Μαριλένα Δημακουλέα. «Ξεκινήσαμε την Τρίτη στις 16/3 από τα πρώτα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και από τότε μέχρι τώρα φαίνεται όλο και περισσότερα άτομα να υπογράφουν την δήλωση επίσχεσης», δήλωσε στην Ε.Α. ο Χρήστος Χρήστου ειδικευόμενος στην χειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού.

«Από τους 370 γιατρούς του Ιπποκράτειου οι 280 έδωσαν δηλώσεις επίσχεσης. Κάθε μέρα γίνονται γενικές συνελεύσεις στο προαύλιο. Βλέπουμε πώς μπορούμε να διευθετήσουμε θέματα εφημεριών ώστε να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια των ασθενών», εξηγεί η Άννα Ξανθάκη βιοπαθολόγος-γιατρός, επιμελήτρια Α´. «Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας με τα ποσοστά συμμετοχής να είναι 100% στους ειδικευόμενους, λίγο μικρότερο στους ειδικευμένους και συνολικά σχεδόν στο 70% παντού. Νομίζω πως το κλίμα αντίστασης που έχουν δημιουργήσει οι γιατροί μέσα στα νοσοκομεία θα αρχίσει να γενικεύεται και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τουλάχιστον στο Ιπποκράτειο αρχίζουν και οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί να συζητούν και για τα δικά τους προβλήματα. Εκτός από τις επιθέσεις του προγράμματος σταθερότητας βασικό ζήτημα παντού είναι η έλλειψη προσωπικού. Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στα νοσοκομεία θα μπουν σε κινητοποιήσεις».

Σημαντική ήταν και η παρουσία των φοιτητών στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Αμέσως μετά την συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε το Συντονιστικό των Γενικών συνελεύσεων Αθήνας Πειραιά με συμμετοχή από 20 νοσοκομεία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση με την υπουργό τονίζεται η ανάγκη συνέχισης των επισχέσεων και η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων τη Μ. Δευτέρα, ημέρα δράσης, στις πύλες των νοσοκομείων.