Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Νίκη για το ΠΙΚΠΑ

Προσφυγόπουλα ζωγραφίζουν τους τοίχους του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο

Δικαιώνει το ΠΙΚΠΑ η απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στις 16/7, με την οποία απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων, για «διαφυγόντα κέρδη». Πέντε ξενοδοχεία, η Ένωση Ξενοδόχων, ο δήμος και το Tennis Club είχαν προσφύγει εναντίον του ΠΙΚΠΑ με την αιτιολογία ότι οι πρόσφυγες προκαλούν διατάραξη στις επιχειρήσεις τους! Ο χώρος κατηγορήθηκε επίσης για επικίνδυνες συνθήκες για το περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία. Η Περιφέρεια είχε ήδη κάνει πλάτες στο επιχείρημα περί δημόσιας Υγείας, βγάζοντας απόφαση για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ, χωρίς να έχει μπορέσει να κατηγορήσει τον χώρο για κάτι παραπάνω από «παραβάσεις» του τύπου μια σκισμένη σίτα ή ένα λούκι που τρέχει. 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου ξεμπροστιάζει τα πολιτικά κίνητρα της Περιφέρειας και τα ρατσιστικά ελατήρια των ξενοδόχων που έκαναν την προσφυγή και είναι μια πρώτη νίκη για τη διεθνή αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί γύρω από το ΠΙΚΠΑ. Η μάχη ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας συνεχίζεται και είναι μια μάχη που συνδέεται με το τσάκισμα του ρατσισμού και του φασισμού στο νησί και παντού. Η Έφη Λατσούδη, μέλος της ομάδας του ΠΙΚΠΑ, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Το ΠΙΚΠΑ είναι ένας ανοιχτός χώρος αλληλεγγύης, αποτελεί τον αντίποδα αυτού που συμβαίνει στη Μόρια. Το κράτος επεμβαίνει με τη δικαιολογία ότι θέλει να ελέγχει τις ΜΚΟ και τα λεφτά που σπαταλώνται. Ο έλεγχος που θέλει να έχει το κράτος όμως δεν μπορεί να γίνεται μόνο με αριθμούς. Για την Μόρια είναι που πρέπει να λογοδοτήσει: και για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, και για τα χρήματα που κατασπαταλούνται, και για τις άθλιες συνθήκες. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Όλη η Ευρώπη κεντρικά έχει τον ρατσιστικό λόγο που νομίζαμε ότι έρχεται από κάτω αλλά τελικά έρχεται από πάνω, από πολιτικές επιλογές. Πρέπει να πάρουμε θέση σε αυτό το πράγμα, ο καθένας με τον τρόπο του. Αλλά σίγουρα, χρειαζόμαστε χώρους. Τρόπους να δράσουμε.

Απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και γι’ αυτό μπορεί και υπάρχει το ΠΙΚΠΑ. Τελευταία γίνεται μια στροφή και μια προπαγάνδα ενάντια στο χώρο, στους αλληλέγγυους, τους πρόσφυγες. Χρειάζεται να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και δεν είναι εύκολο. Υπάρχει πολύς θυμός και μεγάλη πόλωση. Αυτό είναι το βασικό σημείο αυτή τη στιγμή, η σχέση με τον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται το ΠΙΚΠΑ, αλλά είναι η πρώτη φορά που η επίθεση είναι οργανωμένη: από τον δήμο, από την περιφερειάρχη, τον βουλευτή της ΝΔ στο νησί. Είναι συγκεκριμένη η επίθεση αυτή τη στιγμή και βολεύει πάρα πολύ αυτή τη ρητορική που καλλιεργείται, ότι το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες. Μιλάνε γενικά και αόριστα για καταστροφή του νησιού αλλά όχι για τους ίδιους τους πρόσφυγες που υποφέρουν, για τον εγκλωβισμό τους. Πράγματα που γίνονται εφαρμόζοντας μια ευρωπαϊκή πολιτική. Με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, με το στρατό, το υπουργείο, την ΕΕ, την Ύπατη Αρμοστεία. 

Την Πέμπτη 19/7 στις 7μμ θα κάνουμε κινητοποίηση μπροστά στην Περιφέρεια προβάλλοντας μηνύματα και βίντεο που μας έχουν σταλεί σε ένδειξη αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο. Από την αρχή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας συμμετέχουμε και σε όλες τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Θα ανοίξουμε το θέμα για την οργάνωση της διαδήλωσης στις 15 Σεπτέμβρη. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό στη Λέσβο και να ενωθούν οι δυνάμεις μας, να φτιάξουμε ένα όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο και μαχητικό μέτωπο».