Διεθνή
Βρετανία: Ξεσηκωμός ενάντια στον Τραμπ

Λονδίνο, 13 Ιούλη. Φωτό: Guy Smallman

250.000 διαδηλωτές συμμετείχαν την Παρασκευή 13 Ιούλη στο συλλαλητήριο που έγινε στο Λονδίνο, στην κορύφωση των τετραήμερων κινητοποιήσεων «υποδοχής» της επίσκεψης Τραμπ που απλώθηκε κυριολεκτικά σε κάθε γωνία της Βρετανίας. Σε 50 χιλιάδες υπολογίζονται εκείνοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε στο Εδιμβούργο, στην Σκωτία, την επόμενη μέρα. 

Ήταν μια μεγάλη νίκη για το κίνημα και μια μεγάλη ήττα για ό, τι συμβολίζει ο πρόεδρος Τραμπ: Τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την άνοδο της ακροδεξιάς, την πολεμοκαπηλία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια νεαρή διαδηλώτρια: «Είναι τα πάντα που λέει και κάνει. Είναι σεξιστής, ρατσιστής, κλείνει τα σύνορα, είναι τα πάντα που δεν είμαστε εμείς». 

Το συλλαλητήριο που ξεκίνησε την Παρασκευή 13/7 το πρωί στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη Βρετανία από την εποχή των μεγάλων αντιπολεμικών συλλαλητηρίων ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και την επίσκεψη του τότε προέδρου Μπους. 

Η πλατεία Τραφάλγκαρ, καθώς και οι πέντε μεγάλοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτή, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από όλες τις συνιστώσες του κινήματος: Αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αντιπολεμικές και μουσουλμανικές οργανώσεις, οργανώσεις γυναικών και οργανώσεις του ΛΟΑΤ κινήματος, Παλαιστίνιοι, συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, φοιτητές και νεολαία ήταν όλοι εκεί «σε ένα καρναβάλι αντίστασης», όπως το χαρακτήρισε η εφημερίδα Socialist Worker. 

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, η ηγέτης της βρετανικής ΓΣΕΕ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Βρετανίας που μαζί με την εκπρόσωπο του Stand Up To Racism Sabby Dhalu, κάλεσαν σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της επόμενης μέρας (βλέπε δίπλα). 

Δεκάδες πόλεις

Συγκεντρώσεις όμως έγιναν την ίδια μέρα και σε δεκάδες μικρές και μεγάλες πόλεις της Βρετανίας: 10.000 διαδήλωσαν στην Γλασκώβη, από 4000 στο Μάντσεστερ και στο Σέφιλντ, 1500 στο Λιντς, 1000 στο Μπέρμιγχαμ. Σε όλες τις κινητοποιήσεις μπορούσε να δει κανείς χιλιάδες πικέτες του Stand up to Racism, του Unite against fascism, του SWP, αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Αγγλία, αλλά και τα αυτοσχέδια πλακάτ διαδηλωτών. 

Η προσπάθεια των βρετανικών αρχών να απομονώσουν τις κινητοποιήσεις, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα της επίσκεψης Τραμπ έξω από το Λονδίνο απέτυχε οικτρά καθώς από την πρώτη μέρα άφιξής του και στη διάρκεια όλης της διαδρομής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ (που ξεκίνησε την επίσκεψη δηλώνοντας «Με συμπαθούν πολύ στη Βρετανία, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό!») βρισκόταν αντιμέτωπος με διαδηλωτές:

Την Πέμπτη 13 Ιούλη, μέρα άφιξης του Τραμπ, έγιναν διαμαρτυρίες στο Λονδίνο, το Λιντς, το Κάρντιφ, το Σουόνσι, το Νιούκασλ το Μπρίστολ και το Κέιμπριτζ. Αλλά την παράσταση έκλεψε κινητοποίηση που έγινε στο Γούντστοκ του Όξφορντσάιρ και συμμετείχαν πάνω από 3.500 διαδηλωτές - έξω από το Μπλένχαϊμ Πάλας, το ανάκτορο στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τσόρτσιλ και στο οποίο ο Τραμπ θα γευμάτιζε μαζί με την Τερέζα Μέι και 150 περίπου επιχειρηματίες. 

Οι διαδηλωτές γιουχάιζαν κάθε αυτοκίνητο που κατέφθανε με τους επίσημους προσκεκλημένους σε ένα πανζουρλισμό που συνόδευαν με τις κόρνες τους οδηγοί λεωφορείων και αυτοκινήτων. Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: “No Trump, no May—racist, sexist, anti-gay” and “Say it loud, say it clear—racist trump not welcome here” («Όχι στον Τραμπ όχι στην Μέι είναι ρατσιστές, σεξιστές και αντι-γκέι», «πες το δυνατά, πες το καθαρά η ρατσιστική κλανιά δεν είναι ευπρόσδεκτη»)! 

Η επίσκεψη του Τραμπ στην Σκωτία που έκλεινε την επίσκεψη, όχι μόνο συνοδεύτηκε από ένα μεγάλο συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Εδιμβούργο και άλλες πόλεις, αλλά έφτασε και μέχρι το ιδιόκτητο γήπεδο γκολφ «Τραμπ Τέρνμπερι», όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε γκολφ υπό τους ήχους των συνθημάτων των διαδηλωτών που είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία σε κοντινή απόσταση. 

Όπως διαβάζουμε στο Socialist Worker, η επίσκεψη Τραμπ αντί για γύρος του θριάμβου εξελίχθηκε σε επίδειξη αδυναμίας όχι μόνο της ευρωπαϊκής απήχησης των ακροδεξιών κηρυγμάτων του Τραμπ αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης Μέι, που μέσα στην πιο βαθιά πολιτική της κρίση, έλπιζε ότι η παρουσία του αμερικάνου προέδρου και οι συναντήσεις με τον Τραμπ, θα της έδιναν μια ανάσα. 

Γιώργος Πίττας


Αντιφασιστική κινητοποίηση

Περίπου 3000 αντιφασίστες και αντιφασίστριες συμμετείχαν το Σάββατο 14 Ιουλίου στην αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε στο κεντρικό Λονδίνο ενάντια στην ακροδεξιά σύναξη που είχε καλεστεί με αίτημα την αποφυλάκιση του γνωστού βρετανού ναζί Τόμι Ρόμπινσον, που κρατείται στη φυλακή. 

«Η πάλη ενάντια στην ακροδεξιά θα είναι μακριά αλλά σήμερα έγινε ένα καλό βήμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους διαδηλωτές στην εφημερίδα Socialist Worker. Λίγο πριν, η διαδήλωση που είχαν καλέσει το αντιφασιστικό μέτωπο UAF («Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό») και το αντιρατσιστικό SUTR («Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό») συναντήθηκε με τη διαδήλωση που καλούσε το «Αντιφασιστικό Δίκτυο» μέσα σε πανηγυρισμούς.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά η συγκέντρωση των φασιστών και των ρατσιστών ήταν σε φθίνουσα κατεύθυνση. Συμμετείχαν λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο αυτών που είχαν διαδηλώσει υπέρ του Ρόμπινσον στις 9 Ιούνη. Αλλά και το κλίμα ήταν πιο υποτονικό, καθώς φασίστες και ρατσιστές ήταν με πεσμένα φτερά μετά τη διαδήλωση των 250.000 ανθρώπων που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα στο Λονδίνο ενάντια στον Τραμπ. 

Ισλαμοφοβία

Με το Λονδίνο και όλη τη Βρετανία να συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις επί τέσσερις μέρες, η εικόνα των ακροδεξιών ομιλητών (ανάμεσά τους ηγέτες του Ukip) να βγάζουν δεκάρικους υπέρ του Τραμπ και ενάντια στο δήμαρχο του Λονδίνου, ήταν μίζερη και γελοία. Kυρίαρχη ήταν η ισλαμοφοβία που εκφράστηκε και με πράξεις καθώς μια ομάδα θρασύδειλων φασιστών προσπάθησε να στήσει επεισόδιο ενάντια σε μια εργαζόμενη γυναίκα, οδηγό λεωφορείου, που φορούσε μαντήλα.

Πέρα από την μαζικότητα και τον ενθουσιασμό της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, ένα σημαντικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι είχε την υποστήριξη συνδικάτων από τα οποία 23 συμμετείχαν και με τα πανό τους στη συγκέντρωση (Unite, Unison, RMT κ.α) καθώς και τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος. Ο Πίτερ Κάβανο, γραμματέας του Unite στο Ανατολικό Λονδίνο, τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση: «Βλέπουμε την άνοδο της νέας ακροδεξιάς. Είναι καιρός πια το συνδικαλιστικό κίνημα να συμμετάσχει στο αντιφασιστικό κίνημα. Θα πάμε σε κάθε χώρο εργασίας που οργανώνουμε για να εξοπλίσουμε τους αγωνιστές μας ενάντια στην ακροδεξιά προπαγάνδα».

Η παρουσία των σωματείων ερέθισε τους φασίστες και τους ναζί, που παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να επιδείξουν «καλή διαγωγή», επιτέθηκαν μετά το τέλος των συγκεντρώσεων σε μέλη του συνδικάτου συγκοινωνιών RMT σε μια παμπ τραυματίζοντας τον αναπληρωτή γραμματέα.