Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στις ανοιχτές εκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ

Χαριλάου, 18/7

Με επιτυχία και συνολική συμμετοχή σχεδόν 100 αγωνιστών και αγωνιστριών ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις ανοιχτές εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονίες της Θεσσαλονίκης με θέμα "Στη φυλακή οι φασίστες - Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες"!

Στην πρώτη εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πλατεία της Χαριλάου στις 18 Ιουλίου η Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα ιστορίας στο τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ έκανε ιστορική αναδρομή στα προσφυγικά κύματα της Ευρώπης και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στις ρίζες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη βασιζόμενος και στο βιβλίο του «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - του πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη».  

Στην δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Γρηγορίου Λαμπράκη στις 19 Ιουλίου ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Λαμπράκη, εξιστόρησε το πολιτικό πλαίσιο της δολοφονίας, καθώς και τα ακριβή γεγονότα όπως τα έζησε καθώς βρίσκονταν ανάμεσα στους 30 συντρόφους του Λαμπράκη που τον συνόδευαν όταν έγινε η δολοφονική επίθεση από τους παρακρατικούς. Η Βικτώρια Μπενουζίλιο, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος δήλωσε συγκινημένη για τις προσπάθειες της ΚΕΕΡΦΑ και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση ενάντια στη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πόλη. Μαζί με το Γιώργο Γιαννόπουλο, εκδότη του περιοδικού Ένεκεν, αναφέρθηκαν στην πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη να εντείνουμε τις αντιφασιστικές μας δράσεις.

Στην τρίτη εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πλατεία του Ευόσμου στις 19 Ιουλίου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην βουλευτής και μέλος της ΛΑΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τα σύνορα ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ ο Γιώργος Κρεασίδης, εκπαιδευτικός και μέλος της ΑΝΤΑΣΥΑ, αναφέρθηκε στα παραδείγματα των εκπαιδευτικών που άνοιξαν τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα και έδωσαν τη μάχη ενάντια στις προσπάθειες ακροδεξιών να τα εμποδίσουν να μπουν στα σχολεία. 

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις αλλά και του κόσμου που συμμετείχε σε αυτές ήταν η ανάγκη για μια δυνατή αντιρατσιστική και αντιφασιστική απάντηση βάζοντας στόχο να διοργανωθεί και στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη.