Οικονομία και Πολιτική
Καμίνης του «νόμου και της τάξης»

Το στίγμα της προεκλογικής του καμπάνιας για την επανεκλογή του στο δήμο της Αθήνας δίνει τις τελευταίες μέρες ο Καμίνης. Κεντρικό στοιχείο της το δόγμα “ανακατάληψης των πόλεων” αλά Σαμαρά και Δένδια με μπόλικο ρατσισμό, καταστολή, νόμο και τάξη.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του στην ανοιχτή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Ιούλη. “Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στην ειδική συνεδρίασή του για τα ναρκωτικά και το Πεδίο του Άρεως με τις ψήφους της παράταξης Καμίνη και μόνο, προχώρησε σε μια απόφαση-παρωδία με κεντρικό άξονα την καταστολή, με έντονη ρατσιστική οσμή κατά των χρηστών, ενώ υποκριτικά προτείνει τάχα μέτρα υπέρ τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας που, μαζί με τους εκπροσώπους της Ανοιχτής Πόλης και της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Και συνεχίζει: “...Ο Καμίνης χρεώνει στους χρήστες «υποβάθμιση της καθημερινής ζωής των περίοικων»(!) στοχοποιώντας τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις γειτονιές εξ αιτίας της άθλιας διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης από τις κυβερνήσεις προς όφελος μια χούφτας τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Η αναφορά «η Αστυνομία να απελευθερώσει τις γειτονιές από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας» στοχοποιεί τα θύματα.

Τα παλιά μνημόνια των Σαμαροβενιζέλων και το τελευταίο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήριξε ο Καμίνης μεγάλωσαν την φτώχεια και την εξαθλίωση στις γειτονιές και όχι τα θύματα της κρίσης, όπως οι χρήστες. Οι ελεύθεροι χώροι ξεπουλιούνται και υποβαθμίζονται, ρημάζουν τα πάρκα, χωρίς προσωπικό και συντήρηση. Οι χρήστες ναρκωτικών όπως και όλοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειές και με ρημαγμένες τις υπηρεσίες υγείας. 

Οι περικοπές για τους χρήστες, με τη διάλυση δομών στήριξης και την υποκατάσταση τους από τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες παντελώς ακατάλληλης ποιότητας των ΜΚΟ, σήμανε ότι απλά πετάχτηκαν στους δρόμους. Η ποινικοποίηση της χρήσης σήμανε ότι οι φυλακές γέμισαν από χρήστες, κάποιοι μάλιστα βρέθηκαν μέσα με διακοπή προγραμμάτων θεραπείας... ”

Δυο μέρες μετά, στις 20 Ιούλη, ο Καμίνης έστειλε νέα δήλωσή του στα ΜΜΕ στην οποία, χωρίς υποκριτικές «ευαισθησίες» για τους χρήστες, λέει αυτό που πραγματικά θέλει να πει αναπαράγοντας όλη τη δεξιά και ακροδεξιά επιχειρηματολογία για τις “θλιβερές μειοψηφίες που επιδιώκουν να γίνουν κράτος εν κράτει”, για τις “καταλήψεις στέγης προσφύγων που είναι εστίες εγκληματικότητας”, για την “απραξία της αστυνομίας” και την “ανοχή της κυβέρνησης” στην ανομία και τη βία. 

Παρότι μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ξεχνάει προφανώς ότι αυτή η ρητορική και πολιτική άνοιξε το δρόμο όχι μόνο στους Πατούληδες αλλά και στις “επιτροπές των αγανακτισμένων κατοίκων” που έστηναν οι φασίστες στις γειτονιές του κέντρου και που έβαλαν στο στόχαστρο και τον ίδιο.