ΜΕ ΤΗΝ εργρατική αλληλεγγύη ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Ετοιμάζουμε τον επόμενο γύρο

Στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν εξόρμηση στη ΔΕΗ. «Κάναμε εξόρμηση την Παρασκευή, ημέρα που η ΓΕΝΟΠ θα συναντούσε τον Υπουργό και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Συζητούσαν ότι δεν θα τα έβρισκαν και ότι θα υπήρχαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από αυτήν την εβδομάδα. Στην 48ωρη απεργία τους είχαν μεγάλη συμμετοχή και είχαν οργανώσει απεργιακή φρουρά παρόλο που δεν είναι μεγάλος χώρος. Δουλεύουν περίπου 30 άτομα. Ανοίξαμε τη συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας και συγκεκριμένα για το πώς οργανώνεται το απεργιακό ταμείο. Έλεγαν να ετοιμάσουμε μια προκήρυξη και να την πάμε για να την δουν για να το συζητήσουν και με το Σωματείο τους», μας μετέφερε ο Μάνος Νικολάου.

Στο Αιγάλεω έγινε παρέμβαση στο Δήμο. «Υπήρχε πολύ καλύτερο κλίμα στους εργαζόμενους. Αυτό που είχε δώσει αισιοδοξία ήταν η κινητοποίηση που είχαν κάνει την ημέρα που είχαν στάση εργασίας οι Δήμοι. Είχαν κατέβει διακόσια άτομα και αυτό τους είχε αλλάξει. Εμείς τους προτείναμε να συντονιστούν και με άλλους χώρους και ομοσπονδίες για να βγουν απεργίες και να πιέσουν τα συνδικάτα για κλιμάκωση. Δώσαμε 7 εφημερίδες και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν μια κοπέλα που δεν παίρνει γενικά την Εργατική Αλληλεγγύη μας σταμάτησε για να μας ρωτήσει τι ακριβώς λέμε και ποια θα είναι η συνέχεια. Ως συμπέρασμα αυτό που βγαίνει είναι ότι αν κάτι είναι καλά οργανωμένο ο κόσμος συμμετέχει μαζικά», μας είπε ο Μιχάλης Θεοδωράκης.

Στον Ταύρο έγινε εξόρμηση στη συνέλευση των καθηγητών. «Κάναμε παρέμβαση στη συνέλευση της Έ ΕΛΜΕ. Είχαν μαζευτεί περίπου 50 άτομα. Ανοίξαμε συζήτηση για το πως συνεχίζουμε. Βάζαμε ως πρόταση τις απεργίες διαρκείας και τις καταλήψεις και αρκετοί συμφωνούσαν. Δώσαμε συνολικά 10 εφημερίδες και δύο καθηγητές μας έδωσαν το τηλέφωνο τους για να ξαναμιλήσουμε», μας δήλωσε η Ελεάννα Τσώλη.

Συνέλευση

Εξόρμηση έγινε και στο νοσοκομείο στην Κόρινθο. «Είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, στα επείγοντα δεν έχουν ούτε επιμελητές να καλύψουν τις εφημερίες. Είχε γίνει μια συνέλευση που είχε πάρει απόφαση ότι θα ξεκινήσουν επίσχεση από τις 5 του Απρίλη, αλλά τώρα το κλίμα ήταν διαφορετικό.

Είναι φρίκη για όλους, οι ειδικευόμενοι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλες εφημερίες. Υπάρχει οργή και θέλουν να κλείσουν το νοσοκομείο για να αλλάξουν την κατάσταση. Από τη δική μας μεριά λέμε ότι πρέπει να γίνει συνέλευση και να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Κόρινθο που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης που είναι αγροτικός γιατρός.

Στην παρέμβαση στην Εφορία του Βύρωνα συμμετείχε ο Γιώργος Παπαγγελής. «Το κλείσιμο της απεργίας δεν συμβάδιζε με τη διάθεση του κόσμου. Αυτό ήταν που μας έλεγαν οι εργαζόμενοι για την κλαδική τους απεργία. Συζητούσαμε για το ποια θα είναι η συνέχεια. Κάποιοι εργαζόμενοι πρότειναν να έρχονται στην Εφορία και να κλειδώνουν την πόρτα, να κάνουν κατάληψη ουσιαστικά. Εμείς βάζαμε ότι πρέπει να οργανώνουμε πέρα από τις τρίπλες των συνδικαλιστών με συνελεύσεις για να βγουν απεργίες διαρκείας. Δώσαμε 6 εφημερίδες και μιλήσαμε με κόσμο που είναι με stage και είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό».

Εξορμήσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. «Κάναμε παρέμβαση στην ΕΦΕΤ, είναι ένας μικρός χώρος που υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλήσαμε με έναν εργαζόμενο με τον οποίο άνοιξε πολύ η συζήτηση. Γιατί χρειάζεται επαναστατική οργάνωση, τι ρόλο παίζει η σοσιαλδημοκρατία, τι έγινε το 1985 με το προηγούμενο πρόγραμμα λιτότητας. Με άλλους εργαζόμενους άνοιξε κουβέντα σε σχέση με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και αν υπάρχουν «ρετιρέ». Ο κόσμος αν τον συζητήσεις βγάζει τις αγωνίες του και ερωτήματα πως μπορούμε να νικήσουμε», μας δήλωσε ο Νίκος Τουρνάς.