Περιβάλλον
Πυρκαγιές: Ανακαλύπτοντας (ξανά) «ασύμμετρες απειλές και αόρατους εχθρούς»

«Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας ‘ασύμμετρες’ απειλές και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής...» 

Είναι η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή στάση της κυβέρνησης, γεμάτη από επικοινωνιακά τεχνάσματα και μπόλικη συνωμοσιολογία.

Τη γραμμή την έδωσε πρώτος ο ίδιος ο Τσίπρας με τα τουίτ από τη Βοσνία για «ύποπτες φωτιές ταυτόχρονα σε Ανατολική και Δυτική Αττική». Λίγες ώρες μετά έκανε την δήλωση για τα «ασύμμετρα φαινόμενα», ένα νεολογισμό ανάμεσα στα κλισέ της «ασύμμετρης απειλής» και των «ακραίων καιρικών φαινομένων». 

Η αποκορύφωση ήρθε με την «έκτακτη» συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Τόσκας, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ μαζί με τον υπεροπτικό Τζανακόπουλο την Τετάρτη το βράδυ, προκειμένου να μας πουν ότι για την καταστροφή φταίνε οι «άγνωστοι» εμπρηστές και ο δυνατός αέρας, λες και ήμασταν αγέννητοι όταν ο Πολύδωρας επικαλούνταν τον «στρατηγό άνεμο» στις φωτιές του 2007. Στην ίδια επιθετική γραμμή και ο Καμένος που πήγε στα καμένα για να την πέσει στους πληγέντες ότι αναπαράγουν τον …Πορτοσάλτε. Φταίνε «οι οχτροί» της χώρας, λοιπόν, φταίει ο θεός, φταίει το κλούβιο κεφάλι των κατοίκων -και το συμπέρασμα; «Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό». Αρα δεν έχει να γίνει και τίποτε από εδώ και πέρα…. 

Δεν πας και πολύ μακριά με αυτή τη γραμμή. Την επόμενη μέρα σε νέο «έκτακτο» υπουργικό συμβούλιο, ο Τσίπρας άδειασε τους υπουργούς του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, κρατώντας όμως και μια με ολίγη από εμπρησμούς που στόχο έχουν να «πλήξουν την κοινωνική συνοχή» και «θα προσπαθήσουν ξανά». Αύγουστος μπαίνει, άλλωστε, με τα μελτέμια του.

Όσον αφορά στην ουσία, η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη ανακοινωμένη από την Πολιτική Προστασία μέρα υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Ο κρατικός μηχανισμός, γνώριζε ότι ανεξαρτήτως αιτίας όπως και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θα υπάρξουν πυρκαγιές. Και υπήρξαν, 47 σε όλη τη χώρα στις 23 Ιούλη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), η φωτιά που έκαψε Μάτι και Ραφήνα ξέσπασε από αμέλεια ιδιώτη που προσπάθησε να κάψει ξερά.