Γράμματα και σχόλια
Πλημμύρες μετά τις φωτιές: Πίσω από την «ανάπτυξη» των Πατούληδων, ανοχύρωτοι δήμοι και νοσοκομεία

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» μετά τη βροχή στις 29/7

Βιβλικές εικόνες εκτυλίχθηκαν πάλι σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου, δυο φορές μέσα στην περασμένη εβδομάδα, σαν αποτέλεσμα σύντομων, δυνατών νεροποντών. 

Στις 26 Ιούλη, μια μπόρα με διάρκεια λιγότερη της μιας ώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το δημοτικό πάρκινγκ του Μαρουσιού στην οδό Σωρού και να καταστραφούν δεκάδες αυτοκίνητα κατοίκων και εργαζόμενων στον κόμβο του δαχτυλιδιού. 

Tο δημοτικό πάρκινγκ χτίστηκε μετά από την κατεδάφιση της παλιάς αποθήκης ΗΒΗ το 2014, έργα που ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος. Τότε ακόμα ο Πατούλης υποσχόταν: «Ήταν χρέος μας να δώσουμε το συντομότερο δυνατόν λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους, να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία τους, και να σταματήσουμε την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Η κατεδάφιση της παλαιάς αποθήκης της ΗΒΗ εντάσσει το Ανατολικό Μαρούσι σε ένα πλήθος έργων που προγραμματίζει η διοίκηση το επόμενο διάστημα, όπως και στην ευρύτερη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των γειτονιών της πόλης», πράγματα δηλαδή που δεν έγιναν ποτέ.

Βριλήσσια

Την ίδια μέρα πλημμύρισαν σε διάφορα σημεία τα Βριλήσσια. Όπως περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ορέστης Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων: «Μια ξαφνική μπόρα μικρής διάρκειας έδειξε όλα τα προβλήματα που έχουν τα αντιπλημμυρικά έργα και το δίκτυο αποχέτευσης. Προβλήματα που είναι αποτέλεσμα των περικοπών όλα αυτά τα χρόνια στους Δήμους, στα έργα και τις υπηρεσίες. Οι σωλήνες σε διάφορα σημεία έχουν βουλώσει και δεν μπορούσαν να φύγουν τα νερά, δημιουργώντας χείμαρρους. Πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια από κάποια μαγαζιά και πάνω από 15 σπίτια. Επίσης πλημμύρισε ο 1ος παιδικός σταθμός και το γκαράζ στην υπηρεσία της καθαριότητας. Τα νερά έσπαγαν σε σημεία τα φρεάτια και τα καπάκια και πετάγονταν σαν πίδακας και λόγω των σκουπιδιών που δεν είχε προλάβει η καθαριότητα να μαζέψει και λόγω του μεγέθους των σωλήνων. Πρόκειται για συνέπειες και των μακροχρόνιων επιλογών αλλά και των τωρινών ελλείψεων. 

Οι τεχνικές υπηρεσίες, όπως και της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας δυσκολεύτηκαν πολύ. Μέχρι χθες το απόγευμα [σ.σ: 28/7] ένα όχημα της πυροσβεστικής και οι υπηρεσίες του Δήμου με μια αντλία προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά από πολλά σπίτια. Χρειάστηκαν δηλαδή τρεις μέρες και στη διαδικασία αυτή έσπασε η αντλία. Ήταν η μοναδική και πολύ παλιά αντλία. Επιπλέον δεν υπήρχαν αρκετά αυτοκίνητα και οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δεκάδες κλήσεις από δημότες. Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει ξανά αντιπλημμυρικά έργα. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε κοντά στα 3 εκατομμύρια. Δεν είναι λίγα χρήματα. Όμως όπως φαίνεται, είτε έχει καθυστερήσει η υλοποίησή τους, είτε δεν υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός. Η βροχή απέδειξε ότι τα λεφτά του κόσμου πάνε χαμένα στους διάφορους ιδιώτες εργολάβους που κάνουν πρόχειρα τα έργα».

Μέσα σε αυτές τις 3 μέρες μια νέα δυνατή νεροποντή ήρθε να θυμίσει και στις υπόλοιπες γειτονιές τι σημαίνει το να μην μπορούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν για καθαριότητα. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα έκλεισαν μεγάλες λεωφόροι όπως η Μεσογείων, ενώ το απόγευμα μετά την μπόρα η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις. Ο σταθμός ΗΣΑΠ του Περισσού πλημμύρισε, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα σε πολλές γειτονιές από το Γαλάτσι μέχρι το κέντρο και το Παγκράτι παρασύρθηκαν.

Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Το κοινό νήμα «οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη» ανέδειξε το γεγονός ότι εκτός από τους μεγάλους δρόμους, πλημμύρισε το προαύλιο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η φωτογραφία δυο ανθρώπων κυριολεκτικά να κολυμπούν έξω από μια πτέρυγα του νοσοκομείου δείχνει πόσο αλληλένδετα είναι όλα τα αιτήματα της εργατικής τάξης, από αντιπλημμυρικά μέχρι τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλουν στην Εργατική Αλληλεγγύη εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, τα προβλήματα με τις πλημμύρες στο συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησαν λόγω κακοτεχνιών του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην Κατεχάκη (μέσα στον πυρετό των Ολυμπιακών έργων και με την ανάλογη βιασύνη). 

Αποτέλεσμα είναι το σημείο να πλημμυρίζει συχνά. Η πιο μεγάλη προηγούμενη πλημμύρα στο «Σωτηρία» είχε γίνει το 2007, όταν καταστράφηκε το Παθολογοανατομικό, που βρισκόταν τότε σε αυτό το σημείο, και μεταφέρθηκε αλλού.