Περιβάλλον
Το καμένο Μάτι χρειάζεται προστασία

Δεκάδες συμπολίτες μας χάθηκαν στην μεγάλη φωτιά στο Μάτι. Κάποιοι από αυτούς κάηκαν, κάποιοι πνίγηκαν αφού πρώτα είχαν αναπνεύσει τοξικές ουσίες του καπνού. Η φωτιά καίγοντας τα δέντρα  προκάλεσε μεγάλη ποσότητα απορριμάτων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και διοξειδίου του άνθρακα, τοξικά και θανατηφόρα για τον άνθρωπο. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα προκύπτει από την καύση των σπιτιών, των οικοσυσκευών, του ξύλου, των χαλιών, των πλαστικών και άλλων υλικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Η καύση τους παράγει  ένα πολύ επικίνδυνο αέριο που περιέχει βαρέα μέταλλα (αρωματική υδρογοδιοξίνη και αιωρούμενα σωματίδια), όπως οξείδια αζώτου, αμμωνία, βενζίνη κ.α

Τα μεγάλα σωματίδια απομακρύνονται γρήγορα από την ατμόσφαιρα και η βροχή βοηθά στην απομάκρυνσή τους.

Μακροχρόνια

Τα μικρότερα όμως παραμένουν για ημέρες ή και για μήνες στον αέρα και εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι οικιακές συσκευές παλαιάς τεχνολογίας παράγουν πιο επικίνδυνες τοξίνες. Ένας καλός παρατηρητής μπορεί να δει στο Μάτι ότι  τα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς  ήταν από σαθρά υλικά και είχαν παλαιότερης τεχνολογίας  οικοσυσκευές. 

Γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα απορρίματα που το προκαλούν είναι και πιο επικίνδυνα. Αίτημα πρέπει να είναι: 

• Ο έλεγχος από έγκυρα κέντρα (να ανιχνευτεί  η ύπαρξη τοξικών ουσιών π.χ  αμιάντου. 

• Η προστασία των κατοίκων που παραμένουν στην περιοχή.

 • Η απαγόρευση των θαλάσσιων μπάνιων. Όσο η περιοχή δεν έχει ελεγχθεί.

• Η προστασία των εθελοντών και των εργατών που καλούνται να βοηθήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο στην περιοχή.

• Η απομάκρυνση των ρύπων με ασφαλή τρόπο.

Μαρία Ντάσιου
γιατρός