Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Το συλλαλητήριο της 15 Σεπτέμβρη είναι μια μεγάλη μάχη για όλη την εργατική τάξη που παλεύει για να τσακίσει τους φασίστες και τον ρατσισμό. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι μέρος της εργατικής τάξης. Τα αιτήματα για άσυλο, χαρτιά και ιθαγένεια είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και η επιβολή τους θα δυναμώσει όλη την τάξη και τους αγώνες της.  

Οι μετανάστες δεύτερης γενιάς πλέον φοιτούν στα πανεπιστήμια είτε είναι ήδη νέοι εργαζόμενοι. Παλεύουν ενάντια στη διάλυση που φέρνουν τα μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι για το κράτος είναι ακόμα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Παρά το ότι ο νόμος για την ιθαγένεια έχει ψηφιστεί εδώ και τρία χρόνια, τα προβλήματα στη διεκπεραίωση των αιτήσεων δείχνουν ότι η μάχη για την ιθαγένεια είναι ανοιχτή. 

Ο οργανισμός Generation 2.0 RED, που αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και σκοπό έχει να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα, (μέλος –μεταξύ άλλων- του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας), τονίζει σε ανακοίνωσή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του νόμου 4332/15 για την ιθαγένεια: «Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 έχουν κατατεθεί 113.724 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις με τον προηγούμενο νόμο 3838/10 καθώς και με τον 4332/15. Από αυτές τις αιτήσεις έχει διεκπεραιωθεί το 73%.

Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική διότι οι διαδικασίες προχωρούν με δεδομένου μεγάλων γραφειοκρατικών δυσκολιών. Μέσα από την τακτική επικοινωνία που διατηρούμε με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις καταλαβαίνουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης. Πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση αιτήσεων και την μεγάλη αναμονή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης, η ύπαρξη πολλαπλών ταχυτήτων στην εξέταση των αιτήσεων ανάλογα με τη περιοχή και φυσικά με το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ πανελλαδικά οι αιτήσεις έχουν διεκπεραιωθεί σε επίπεδο 73%, βλέπουμε συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (υπηρεσία με τον υψηλότερο αριθμό υπαλλήλων) το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο 43%».