Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Συμφωνία ντροπής για απελάσεις προσφύγων

Την υπογραφή της σε μια ακόμα ρατσιστική συμφωνία για τους πρόσφυγες ετοιμάζεται να βάλει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για τη συμφωνία με τη Γερμανία, στο πλαίσιο των διμερών επαφών που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της Μέρκελ μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με στόχο την άμεση επαναπροώθηση προσφύγων από τα γερμανοαυστριακά σύνορα πίσω στις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Το περιεχόμενο του κειμένου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο η συμφωνία έχει κλείσει και περιλαμβάνει την απέλαση εξπρές -εντός μόλις 48 ωρών- στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και διαπιστώνεται ότι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα μας από το 2017 και μετά. “Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν και επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής”, αναφέρει η ΕφΣυν Σαββατοκύριακο (18-19 Αυγούστου), “Σύμφωνα με την κυρία Πέτερμαν, το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή της, η οποία αναμένεται να γίνει άμεσα”.
Τι θα γίνεται με όσους επαναπροωθούνται εδώ; Όπως συνεχίζει η ΕφΣυν: “...θα οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: εξέταση του αιτήματος ασύλου και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή απέλαση, αναγκαστική ή με τη συμφωνία των προσφύγων”. Το μόνο που σημαίνει η συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως σταθμός απέλασης προσφύγων.
Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο βήμα στο κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης-κολαστηρίων στα νησιά και την ενδοχώρα, την ψήφιση του νέου νόμου για το άσυλο που κάνει απαγορευτική τη χορήγησή του, την καταστολή και τις απελάσεις, την υλοποίηση γενικά όλων των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση ακολουθεί τον ακόμα πιο σκληρό δρόμο που χαράζουν τους τελευταίους μήνες όλοι οι ηγέτες της ΕΕ.
Γιατί η διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Γερμανία, όπως και η αντίστοιχη που υπέγραψε η τελευταία με την Ισπανία στις αρχές Αυγούστου, δεν είναι τίποτα άλλο από συμπληρωματικές του νέου ρατσιστικού πακέτου μέτρων που αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και το οποίο συγκεκριμενοποιήθηκε λίγες μέρες μετά σε συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Αυστρία: ενίσχυση της Φρόντεξ, δημιουργία νέων στρατοπέδων ή ακόμη και «θαλάσσιων πλατφορμών», οικονομική και κάθε άλλη υποστήριξη χωρών προέλευσης και διέλευσης εκτός ΕΕ για περισσότερα μέτρα αποτροπής και μια σειρά ακόμα απάνθρωπα μέτρα προκειμένου να σφαγίσουν ερμητικά τα σύνορα της Ευρώπης.
Έγκλημα
Σε αυτό το έγκλημα, που πνίγει χιλιάδες ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου και δημιουργεί σκλαβοπάζαρα σε χώρες όπως η Λιβύη, συμμετέχει, ακόμα πιο ενεργά με τη νέα συμφωνία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με τη Μέρκελ, τον Μακρόν, τον Σάντσεθ και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Και είναι πρόκληση να ονομάζεται η συμφωνία με την Ελλάδα “πρότυπο” προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση της Ιταλίας να υπογράψει κάτι αντίστοιχο.
Αυτή η ρατσιστική κατρακύλα γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί από το γεγονός ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο επαναπροωθήσεις, αλλά και το σταδιακό ξεπάγωμα κοντά 2000 υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2017. Πρόκειται για παραμύθια. Η συμφωνία δεν γίνεται για να επανενωθούν οικογένειες αλλά για να κλιμακωθούν οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, ό,τι κι αν λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Γι' αυτό άλλωστε η επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα θα ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών, ενώ το ξεπάγωμα των εκκρεμών οικογενειακών υποθέσεων δεν θα γίνεται παρά μόνο “σταδιακά”. Ο ρατσιστικός χαρακτήρας της συμφωνίας δεν αμβλύνεται με τέτοιους είδους ρυθμίσεις.
Ακόμα περισσότερο όταν αυτές χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως απάντηση στην δεξιά και ακροδεξιά κινδυνολογία ότι επίκειται μαζικός ερχομός προσφύγων από τη Γερμανία τους επόμενους μήνες. Πιο πολύ ενδιαφέρει την κυβέρνηση να πείσει ότι τελικά φροντίζει ώστε όσοι πρόσφυγες έρθουν, άλλοι τόσοι να φύγουν, παρά ότι παλεύει για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα του ρατσισμού της Ευρώπης Φρούριο.
Αυτή η πολιτική δεν βάζει φρένο στους δεξιούς και τους φασίστες, τους ανοίγει το δρόμο. Η ίδια η κλιμάκωση των ρατσιστικών μέτρων της ΕΕ άλλωστε ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που δεχόταν από τα δεξιά της η Μέρκελ και συγκεκριμένα από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, κυβερνητικό της εταίρο, για σκλήρυνση της πολιτικής κατά των προσφύγων και των μεταναστών, για να μην ρίξει την κυβέρνηση. Η “κυρία Πέτερμαν” που ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα δεν είναι παρά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών με επικεφαλής τον Χορστ Ζεεχόφερ, τον Χριστιανοκοινωνιστή που πρωτοστατεί σε αυτές τις απειλές. Αυτές οι ρατσιστικές φωνές, όπως και οι αντίστοιχες από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας κλπ, δεν σωπαίνουν, αντίθετα ενισχύονται όσο η ΕΕ υιοθετεί την ατζέντα τους.
Τα ίδια αποτελέσματα έχει η υλοποίηση της ρατσιστικής ατζέντας εδώ. Η ακροδεξιά και οι φασίστες τροφοδοτούνται από συμφωνίες όπως αυτή που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, με πρώτο μεγάλο σταθμό το συλλαλλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους.