Εργατικό κίνημα
Η μάχη στην Cosco

Σε νέα γενική συνέλευση θα προχωρήσουν την Τετάρτη 29/8 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά οι εργάτες της Cosco στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Λιμάνι, για να αποφασίσουν την απάντησή τους στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ. Η απάντηση που έδωσε στη συνάντηση με το σωματείο (ΕΝΕΔΕΠ) στις 24 Αυγούστου είναι αρνητική για όλα τα αιτήματα. Και για τα θεσμικά και για τα μισθολογικά,  γιατί λέει “θίγεται η κερδοφορία της επιχείρησης”. Νέα συνάντηση με την εργοδοσία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.
“Τώρα ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ξανά απεργία για να πάρουμε την συλλογική σύμβαση πού τόσο τους πονάει, και προσπαθούν να την αποφύγουν” γράφει σε προκήρυξή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.
Η εργοδοσία μετά την μεγάλη απεργία του Ιούνη κι αφού δεν κατάφερε να τη σταματήσει με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δικαστικές προσφυγές, αναγκάστηκε να συρθεί σε διαπραγμάτευση με το σωματείο για υπογραφή ΣΣΕ. Αμέσως όμως έδειξε τις προθέσεις της δυναμιτίζοντας τη διαπραγμάτευση. Ακόμη και με τραμπουκισμούς προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίθεση στον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μ.Μπεκρή, παραμονή δεκαπενταύγουστου. Δεν αρκέστηκε σε αυτό. Με τις ευλογίες της εργοδοσίας φτιάχτηκε άλλο σωματείο, φιλικό με την διοίκηση και ενάντια στις απεργίες όπως παραδέχεται το ίδιο. Για την ακρίβεια, οι ίδιοι οι μέτοχοι της Cosco δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν με καλύτερο τρόπο τη θέση της εργοδοσίας. Σε δική του ανακοίνωση, το “νεο” σωματείο “απαιτεί” τη διακοπή της διαπραγμάτευσης με το ΕΝΕΔΕΠ για την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ με κεφαλαία γράμματα δηλώνει φαρδιά πλατιά “Είμαστε απέναντι στην ΕΝΕΔΕΠ και το Ριζοσπάστη” (!) και “Είμαστε απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις”. Επιτίθεται δε και σε συνδικαλιστές και συλλογικότητες που έχουν δώσει το παρών στο πλευρό των εργατών της Cosco και έχουν δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα τους, λέγοντας ότι “αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για το καλό μας”.
Εξόρμηση
Ωστόσο οι εργοδοτικές προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει ούτε το ΕΝΕΔΕΠ, ούτε δυνάμεις όπως το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια που πραγματοποίησε εξόρμηση στο Λιμάνι το πρωί της Δευτέρας 27/8. “Κανάμε σημερα εξόρμηση στη Cosco για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις μοιράζοντας την προκήρυξη του Συντονισμού που προτείνει το προχώρημα ξανά σε απεργία. Η ανταπόκριση ηταν αρκετά θετική. Οι εργάτες δεν έχουν τσιμπήσει στα κόλπα της εργοδοσίας που προσπαθεί να σπείρει την τρομοκρατία και να στήσει εργοδοτικό σωματείο” δήλωσε στην Ε.Α ο Μιχάλης που συμμετείχε στο κλιμάκιο του Συντονισμού.
“Είναι προφανές ότι η προοπτική της απεργίας προκαλεί τρόμο στα αφεντικά του λιμανιού και όχι μόνο” τονίζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και συνεχίζει: “Με το ξεπούλημά του στην Cosco, το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε τεράστια πύλη εμπορίου από την ανατολή στη δύση. Εκατομμύρια κοντέινερ με προϊόντα σταθμεύουν στις προβλήτες II και III προκειμένου να πάρουν το δρόμο τους για τις αγορές και τα αφεντικά της Cosco θησαυρίζουν πάνω στις πλάτες των εργατών που φορτώνουν και ξεφορτώνουν αυτά τα κοντέινερ. Το απεργιακό μπλοκάρισμα όμως φέρνει μια παράλυση με διεθνή αντίκτυπο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της απεργίας είχαν μπει πιέσεις από την κινέζικη πρεσβεία προς την κυβέρνηση προκειμένου να «λυθεί το ζήτημα».
Γι’ αυτό απέναντι στην κωλυσιεργία, την τρομοκρατία και την διάσπαση πρέπει οι εργαζόμενοι τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙ να ξαναβγούν σε απεργία. Με την στήριξη  όλων των σωματείων και όλων των εργαζόμενων του Πειραιά μπορούν να αναγκάσουν την εργοδοσία να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους όρους των εργατών”.
Το ΕΝΕΔΕΠ επιβεβαίωσε μια ακόμα νίκη που κατοχύρωσε με την απεργία του Ιούνη, καθώς τη Δευτέρα 27/8 υπογράφτηκε από το Υπ. Εργασίας η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.