Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
15Σ - Φυλακή για τους φασίστες - ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 5μμ και συναυλία στο Σύνταγμα στις 7μμ. Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές κινήσεις, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις και συλλογικότητες μάς καλούν όλους και όλες να διαδηλώσουμε ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Καλλιτέχνες, αντιστασιακοί, πανεπιστημιακοί χαιρετίζουν το συλλαλητήριο και ενώνουν τη φωνή τους με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που δίνει τη μάχη ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο και για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Στο συλλαλητήριο καλούν ήδη: ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝΑΠ, ΠΣΕΠ Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Σωματεία εργαζόμενων Νοσοκομείων: Γεννηματά, Άγιου Σάββα, Ερυθρού Σταυρού, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών & Προσφύγων, Κοινότητα Μπανγκλαντές, KASAPI Hellas - Ενωση Φιλιπινέζων Εργατών, Αφρικανικό Δίκτυο στην Ελλάδα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας – Ρέντη, Δημοτικές Κινήσεις, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας, Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας, Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Πρωτοβουλία για το Κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, ΚΕΕΡΦΑ.
Τη συμμετοχή τους στη συναυλία έχουν δηλώσει οι: Ναταλία Ρασούλη, Απόστολος Ρίζος, Αγγελική Τουμπανάκη, Illegal Operation, Jerome Kaluta, Penny Dreadful, Quilombo, Usurum, Voyager και Υακίνθη Λάγιου, Κυνηγοί Ονείρων, Broken da Rima.
Το συλλαλητήριο και τη συναυλία στηρίζουν-χαιρετίζουν οι: Ρέα Γαλανάκη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μάρω Δούκα, Κώστας Μανταίος, Εύα Μπέη, Κώστας Παπαδάκης, Μίλτος Πασχαλιδης, Στέλλα Πρωτονοταρίου, Γιάννης Σακαρίδης.
Όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της 15 Σεπτέμβρη, δίνει η ΚΕΕΡΦΑ. Με νέα προκήρυξη και αφίσα που προβάλουν τα καλέσματα και τις συμμετοχές στο συλλαλητήριο και τη συναυλία, οι τοπικές επιτροπές της Κίνησης οργανώνουν εξορμήσεις, αφισοκολήσεις, συσκέψεις και άλλες δράσεις στις γειτονιές, τους εργατικούς χώρους, τις σχολές και τα σχολεία. Παράλληλα, αντίστοιχα βήματα γίνονται σε όλες τις πόλεις που οργανώνονται συλλαλητήρια την ίδια μέρα.
“Στις 15 Σεπτέμβρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια με τον φασισμό και το ρατσισμό”, αναφέρει η προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ, “Ξεσηκωνόμαστε για να τσακίσουμε τους φασίστες δολοφόνους του Παύλου Φύσσα. Είναι σκάνδαλο ότι φτάσαμε στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του και η δίκη των φονιάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε καταδίκη ενώ οι φονιάδες κυκλοφορούν στις γειτονιές μας ελεύθεροι. Είναι τεράστια πρόκληση ότι φτάσαμε η Χρυσή Αυγή να απειλεί από το βήμα της Βουλής με πραξικόπημα.
Είναι πρόκληση να προχωράνε σε επιθέσεις οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλοι ακροδεξιοί φορώντας τη μάσκα του πατριώτη. Είναι πρόκληση να στοχοποιούν τους μετανάστες, την ώρα που οι Αιγύπτιοι ψαράδες μαζί με ντόπιους με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εκατοντάδες αποκλεισμένους από τις φονικές φλόγες στις παραλίες και στη θάλασσα στο Μάτι.
Θα κλείσουμε το δρόμο στους φασίστες παντού υπερασπίζοντας πρώτα από όλα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δυναμώνοντας το κίνημα αλληλεγγύης και λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Ευρώπη-φρούριο, των κλειστών συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Στην Ευρώπη, η ακροδεξιά ανεβαίνει διότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ευθυγραμμίζονται με τις ρατσιστικές απαιτήσεις του Τράμπ, του Σαλβίνι, της Λεπέν και του Ζεεχόφερ που επέβαλαν στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιούνη μια συμφωνία του αίσχους. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της και να μην προχωρήσει στη διμερή συμφωνία με τη Μέρκελ που καθιερώνει απελάσεις. Απαιτούμε να σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφύγων στα νησιά, να πάρουν άσυλο και χαρτιά, να έρθουν να ζήσουν στις πόλεις μας, στις γειτονιές, να έχουν πρόσβαση στα σχολειά, στα νοσοκομεία, στη δουλειά. Μαζί να ζήσουμε και να παλέψουμε για μια καλύτερη κοινωνία”.


Οι κοινότητες των μεταναστών θα είναι εκεί

Με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων έδειξαν τη διάθεσή τους να παλέψουν μαζί με τους ντόπιους ενάντια στη ρατσιστική υστερία της ΕΕ και τους φασίστες που στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ευρώπη.
Μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών ΚASAPI ο Τζο Βαλέντσια τόνισε πως “πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στο ρατσισμό που παίρνει διάφορες μορφές. Λίγες μέρες πριν δέχτηκα τηλέφωνο από τη Μύκονο στο οποίο μου είπαν πως ένας Έλληνας εργοδότης χτύπησε δυο Φιλιπινέζους εργαζόμενους σε ξενοδοχείο. Το αφεντικό ξέρει ότι οι μετανάστες είναι εύκολος στόχος ρατσισμού και νομίζει πως είναι αδύναμοι. Η απάντηση πρέπει να είναι κοινή μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργαζόμενων. Χρειαζόμαστε πραγματική αλληλεγγύη και οι πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ χτίζουν και στην Ελλάδα την απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και τους φασίστες. Ο αγώνας μας είναι παγκόσμιος και συμφωνώ πως οργανώνοντας τις 15 Σεπτέμβρη πρέπει να έχουμε στο νου μας πως γινόμαστε κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος”.
Στην πρώτη γραμμή
“Από το 2005 η Πακιστανική κοινότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Και στις 15 Σεπτέμβρη θα συμμετέχουμε κατά εκατοντάδες στη διαδήλωση και τη συναυλία και δουλεύουμε για την επιτυχία του συλλαλητηρίου μέχρι την τελευταία μέρα για να ενημερώσουμε τα μέλη μας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ που έκανε ειδική μνεία στην νέα ισλαμοφοβική εκστρατεία με σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ που ξεκινάει στην Ολλανδία.
Για την κατάληψη στην Ακομινάτου 47 στα γραφεία της ΜΚΟ Caritas μίλησε ο Ιρανός Ριμπουάρ Κομπαντί που εξήγησε πως 50 οικογένειες προσφύγων, πάνω από 70 άτομα, σχεδόν ένα μήνα τώρα κατέλαβαν τα γραφεία της ΜΚΟ διεκδικώντας κάρτες χρηματοδότησης για το βοήθημα της Ύπατης Αρμοστείας προς όλους. “Θέλουμε τη στήριξή σας γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε”, ανέφερε ο Ρ. Κομπαντί που εξήγησε πως πάνω από 3.000 οικογένειες στην Ελλάδα δικαιούνται τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Στη δικαίωση μετά από μακροχρόνιο αγώνα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας που δέχτηκαν τον Απρίλη του 2013 τις σφαίρες των μπράβων του φραουλοπαραγωγού Βαγγελάτου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Μπαγκλαντεσιανής Κοινότητας Αρίφ Αριφουραχμάν που ευχαρίστησε την ΚΕΕΡΦΑ για την επίμονη και διαρκή στήριξή της στο μεγάλο αυτό αγώνα. “Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες χρειάζεται μεγάλη επιμονή και την ενότητα μεταξύ ντόπιων και μεταναστών”, υπογράμμισε ο Α. Αριφουραχμάν που κάλεσε όλες τις κοινότητες των μεταναστών να οργανώσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία τους στις 15/9.


 

Τραγουδάμε, στηρίζουμε...

“Θα είμαστε στη συναυλία στο Σύνταγμα θέλοντας να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα πως οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες γενικότερα στηρίζουμε το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα γιατί είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, άνθρωποι που υποφέρουμε το ίδιο από τις πολιτικές τους όπως όλοι οι μετανάστες. Δεν υπάρχει τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, θέλουμε όλοι ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία. Οι ρατσιστές και οι φασίστες δεν χωράνε ανάμεσά μας. Θα παλέψουμε για να τσακίσουμε το αυγό του φιδιού”, ανέφερε στην παρέμβασή του ο μουσικός Θοδωρής Γεωργόπουλος, τραγουδιστής του συγκροτήματος “Κυνηγοί Ονείρων” που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα.
“Χρειάζεται να παρέμβουμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων στα Οινόφυτα, στην Μαλακάσα, στην Ελευσίνα και να καταφέρουμε να τους έχουμε κοντά μας στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη”, ανέφερε η Χρύσα Δουζένη, αλληλέγγυα από την Ομάδα Βοήθεια στους Πρόσφυγες η οποία εξήγησε πως “ταυτόχρονα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε στο συλλαλητήριο και χιλιάδες ντόπιους. Ως μητέρα και ως γονιός θεωρώ πολύ σημαντικό να απλώσουμε το μήνυμα για τις 15/9 και στα σχολεία. Να κατεβάσουμε τα παιδιά των δημοτικών σχολείων μαζί με τους γονείς τους χέρι-χέρι για να φωνάξουμε όλοι μαζί κατά του φασισμού και του ρατσισμού και να διαδηλώσουμε δίπλα στους πρόσφυγες. Να κατεβάσουμε παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου μόνα τους ή με τις οικογένειές τους. Και είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τους συλλογους γονέων σε κάθε περιοχή”,
“Ο αγώνας κατά του φασισμού και του ρατσισμού πρέπει να είναι ενιαίος και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί μας ενώνει μια κοινή ιδέα, να παλέψουμε το φασισμό και να βοηθήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται και στην Ευρώπη και στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Στις 15 Σεπτέμβρη μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τη μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση που θα έχει γίνει ποτέ στο Σύνταγμα. Είναι ώριμες οι συνθήκες, όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε αυτά τα κτήνη. Παλεύουμε και σήμερα τον φασισμό με τον ίδιο τρόπο που παλέψαμε τη δικτατορία στο παρελθόν, χωρίς να τους φοβόμαστε”, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Κώστας Μανταίος πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 (ΣΦΕΑ).
Στην δίκη της ΧΑ αναφέρθηκε ο δικηγόρος Βαγγέλης Τριμπόνιας τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δικαστικό άθλο που έχει καταφέρει να καταδείξει ξεκάθαρα τον ναζιστικό χαρακτήρα της ΧΑ. Όπως εξήγησε το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό αφού μπαίνουμε στην τελική ευθεία με την παρουσία μαρτύρων υπεράσπισης και με τις απολογίες των υπόδικών ναζί. Επίσης προχωράει και η έρευνα ενάντια στις δηλώσεις του Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα.

...και οργανώνουμε

Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συναγερμό σήμανε η ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ το απόγευμα της Δευτέρας 27/8 στον Πολυχώρο Ρομάντζο για την οργάνωση της 15 Σεπτέμβρη.
Την σύσκεψη άνοιξε με μια σύντομη εισήγηση ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων που μαζί με αγωνίστριες και αγωνιστές μέλη της ΚΕΕΡΦΑ από διάφορες γειτονιές συζήτησαν για την οργάνωση της δράσης τους στην τελική ευθεία πριν τη μεγάλη συγκέντρωση, πορεία και συναυλία στις 15/9.
Στην τοποθέτησή της η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός από το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα ενημέρωσε πως “μια σειρά από συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στις 15/9 αποδεικνύοντας πως το εργατικό κίνημα είναι η ραχοκοκαλιά της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες”. Στον Αγ. Σάββα με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου οργανώνεται στις 12/9 μέρα αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης με μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης και μικροφωνική στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Την ίδια εικόνα μετέφερε και η γιατρός Θένια Ασλανίδη από το νοσοκομείο Ερυθρός στο οποίο θα γίνουν επίσης εξορμήσεις αλλά και μια μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση (12/9), ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις 15/9 θα γίνουν επίσης και στα νοσοκομεία Σωτηρία (12/9), Γεννηματάς, Αγλ. Κυριακού, Ογκολογικό Κηφισιάς και Αγ. Όλγα.
Για την απόφαση της ΕΙΝΑΠ μετά από πρόταση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων να στηρίξει και οικονομικά την διοργάνωση της μεγάλης κινητοποίησης στις 15 Σεπτέμβρη αναφέρθηκε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Σωτηρία. “Όλη η αριστερά μαζί, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην ΔΑΚΕ που καταψήφισε, στήριξαν την κοινή ανακοίνωση και την οικονομική ενίσχυση για τις 15/9. Η ενότητα του αντιφασιστικού/αντιρατσιστικού κινήματος είναι η εγγύηση για την αντίσταση στο ρατσισμό και τους φασίστες”, τόνισε ο Χ. Αργύρης ο οποίος αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις στις 7 και 8 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ Θεσσαλονίκη. “Η μεταμνημονιακή περίοδος σημαίνει νέους μεγάλους αγώνες για το εργατικό κίνημα που πρέπει επίσης να κάνει ξεκάθαρο πως οι εργάτες δεν έχουν καμιά σχέση με τις εθνικιστικές φιέστες που ετοιμάζονται στην Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε.
Στην παρέμβασή της, η Φύλλια Πολίτη εκ μέρους της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ σε Πατήσια-Κυψέλη-Γαλάτσι παρουσίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων για τις επόμενες δυο βδομάδες. “Εχουμε τη στήριξη των εκπαιδευτικών της περιοχής τόσο από τη Γ' ΕΛΜΕ όσο και από τον Σύλλογο Δασκάλων «Αθηνά» και θέλουμε με την έναρξη των σχολείων να κερδίσουμε μαζί μας και τους μαθητές. Την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία ετοιμάζουμε παρεμβάσεις με αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα έξω από σχολεία της περιοχής μας, ενώ μαζί με συντρόφους μετανάστες ετοιμάζουμε εξορμήσεις στην πλατεία Αμερικής, στην Ομόνοια αλλά και σε πολλά τζαμιά για να ενημερώσουμε και να καλέσουμε τους μετανάστες να πάρουν μέρος στην μεγάλη κινητοποίηση”.
“Περιμένουμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για να πάρουμε τα σχολεία ένα ένα”, ανέφερε ο Θάνος Τζινιέρης από την ΚΕΕΡΦΑ Νέας ιωνίας. Από την Ν. Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια και το Ηράκλειο μέχρι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ παρεμβαίνουν σε δεκάδες εργατικούς χώρους και πλατείες, ενώ σημαντική είναι και η σύνδεση με την Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού που έχει ενεργοποιηθεί και στο ζήτημα των προσφύγων στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.
Σε πάνω από 15 εργατικούς χώρους θα γίνουν εξορμήσεις στην περιοχή του Νότιου Κέντρου της Αθήνας καθώς και παρεμβάσεις σε Συλλόγους Γονέων και σε σχολεία, ανέφερε ο Γιάννης Μαραβελάκης από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων. Παρόμοιες εικόνες ήρθαν και από τις γειτονιές του Πειραιά.


Συνεχίζουμε

Η μάχη που δίνουμε στην Ελλάδα για την καταδίκη των Ναζί της Χρυσής Αυγής και την κατάργηση όλων των ρατσιστικών μέτρων που στρώνουν το δρόμο στο φασισμό, είναι μία μάχη παγκόσμια. Σε όλη την Ευρώπη το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα οργανώνεται ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ρατσιστική πολιτική του Τραμπ και του Σαλβίνι.
Στις 15 Σεπτέμβρη την ίδια ώρα που χιλιάδες κόσμος θα βρίσκεται στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων πρόκειται να γίνει μία συγκλονιστική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, στο Πασάο. Τα καλέσματα των αντιρατσιστικών –αντιφασιστικών κινήσεων και από τις δύο πλευρές των συνόρων καλούν σε πορείες που θα ξεκινήσουν η μία από τη Βαυβαρία και η άλλη από τη Βιέννη.
Αυτή η διαδήλωση αλληλεγγύης και ενότητας των αντιφασιστικών δυνάμεων από τις δύο χώρες γίνεται κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που πρωτοστατούν στα ρατσιστικά μέτρα κατά των προσφύγων.
Η ίδια μάχη είναι ξεκινημένη και στη Βρετανία. Στο Λονδίνο το Stand Up To Racism καλεί πανεθνική διαδήλωση το Σάββατο 17 Νοεμβρίου με στόχο μία διαδήλωση εφάμιλλη αυτής που έγινε ενάντια στην επίσκεψη του Τραμπ, όπου συμμετείχε σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος. Όπως αναφέρει χαραχτηριστικά το κάλεσμα: «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη άνοδο στην υποστήριξη του φασισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού από τη δεκαετία του 1930. Στη Βρετανία οι φασίστες και οι ρατσιστές κινητοποιούνται σε κλίμακα που δεν παρατηρείται εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να ενωθούμε ενάντια σε αυτήν την απειλή».
Η Διεθνής Συνάντηση και η Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Οκτώβρη στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ρουφ στην Αθήνα θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την οργάνωση των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων και για το διεθνή συντονισμό.
Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη