«Αγγλική Άμυνα», ένα νέο προσωπείο του φασισμού

Στις γραμμές του EDL συσπειρώνονται κυρίως χούλιγκαν από συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Παρουσιάζονται ως «πατριώτες» και τα κύρια συνθήματά τους είναι ενάντια στο Ισλάμ. Προσπαθούν να συνδυάζουν τις «διαδηλώσεις» τους με ποδοσφαιρικούς αγώνες για να στρέφουν κάποιους από το συγκεντρωμένο πλήθος ενάντια σε μετανάστες και άλλους στόχους.

Η αρχή είχε γίνει στο Λούτον, το Μάρτη του 2009. Εκεί οργανωνόταν μια επίσημη παρέλαση για την υποδοχή βρετανών στρατιωτών που γυρνούσαν από το Αφγανιστάν. Παράλληλα οργανωνόταν από μέλη της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας μια αντιπολεμική διαδήλωση ενάντια στην παρουσία της Βρετανίας στο Αφγανιστάν. Κάποιοι από τους «πατριώτες» του πλήθους επιτέθηκαν στους μουσουλμάνους και ορισμένοι το θεώρησαν ευκαιρία για να οργανώσουν δύο αντι-μουσουλμανικές κινητοποιήσεις τις επόμενες βδομάδες μέσα στις ασιατικές γειτονιές. Ηγετίσκοι των δύο παλιότερων φασιστικών οργανώσεων, του BNP και του NF μπήκαν σε δουλειά, οργανώνοντας τον EDL και δύο αδελφές οργανώσεις στην Ουαλία και τη Σκοτία.

Ενας από τους ηγέτες του EDL, ο Αλαν Λέικ συμμετέχοντας σε συνέδριο Σουηδών ακροδεξιών, μίλησε ανοιχτά για τη στρατηγική τους: «Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με μαχητικές ομάδες, όπως είναι οι οπαδοί του ποδόσφαιρου. Ολοι οι άλλοι φοβούνται να φάνε ξύλο και να δεχτούν επιθεση. Αυτοί δεν φοβούνται.» Παρά το «πατριωτικό» προκάλυμμα, τα μέλη του EDL όπου εμφανίζονται χαιρετάνε ναζιστικά και κάνουν επιθέσεις σε έγχρωμους, μετανάστες σε τζαμιά και μαγαζιά.