Τελευταίο αντίο στη Μαρία Μάντζαρη

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε την φίλη και συντρόφισσα Μαρία Μάντζαρη, η οποία μας άφησε την Πέμπτη 23 Αυγούστου μετά από άνιση μάχη με την αρρώστια, η οποία κράτησε 1,5 χρόνο και την οποία έδωσε με συγκλονιστική αξιοπρέπεια.
Η Μαρία γεννήθηκε 13 Νοέμβρη του 1983 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη. Το 2001 εισήχθη στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Από τα πρώτα χρόνια εντάχθηκε στην ΕΑΑΚ και έκτοτε πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες, μικρούς και μεγάλους, εντός και εκτός της σχολής. Το 2006-2007 έπαιξε τεράστιο ρόλο στο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, το οποίο πυροδότησε την δημιουργία της ΕΝΑΝΤΙΑ και κατόπιν συνέβαλλε στην διαδικασία συγκρότησης και εξέλιξης του νέου μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως μέλος της τοπικής επιτροπής Νοτίων Προαστίων, όπου γνωριστήκαμε και μαζί δουλέψαμε για το χτίσιμο και την παρέμβασή της στις γειτονιές μας.
Ταυτόχρονα συνέβαλλε στην ίδρυση και λειτουργία, τόσο της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων όσο και στο Αλληλέγγυο Εργαστήριο Σχεδίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής, ενώ συμμετείχε και σε άλλες ομάδες.
Παράλληλα η ακαδημαϊκή της πορεία ήταν μοναδική και άριστη με μεταπτυχιακά στο Παρίσι, ενώ το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω στο διδακτορικό της στην Ελλάδα παρά την δύσκολη μάχη που έδινε.
Η Μαρία όμως ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος και για έναν ακόμη λόγο. Είχε μια σπάνια ικανότητα να επικοινωνεί τις απόψεις της με νηφαλιότητα, διάλογο και ψυχραιμία, ενώ η καλοσύνη και το ήθος της άγγιζαν όποιον άνθρωπο την γνώριζε. Η ηρεμία της ήταν εκκωφαντική. Μαρία ήμασταν τυχεροί που σε γνωρίσαμε. Θα είσαι πάντα εδώ.
Ευχόμαστε καλή δύναμη στην οικογένεια, τους οικείους και τους συντρόφους της.

Χριστίνα Κόικα, πυρήνας ΣΕΚ Ελληνικού, μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων Προαστίων.