Γράμματα και σχόλια
Ανώγεια: Αντιφασιστικό φεστιβάλ “Χαϊμαλίνα”

«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..».

Αυτοί οι στίχοι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου είναι γραμμένοι κάτω από το γκράφιτι με την μορφή του Νίκου Ξυλούρη που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου στα Ανώγεια. Ο τίτλος του φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» προέρχεται από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα» του Ανωγειανού ποιητή, Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, που δημοσιεύτηκε το 1978.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων ο οποίος από το 2000 φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής. Το πλούσιο πρόγραμμα περιείχε μία σειρά από δρώμενα όπως προβολές, έκθεση φωτογραφίας, την έκθεση σκίτσου «Made in Europe» του Μιχάλη Κουντούρη με αντιπολεμικές και αντιφασιστικές γελοιογραφίες, προβολές, μουσική καθώς και ομιλίες-συζητήσεις. 

Δίκη ΧΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση για την κοινωνική βάση του φασισμού και τα τρία χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τον Θανάση Αλεξίου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφο, μέλος του Golden Dawn Watch. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται εγχάρακτη η διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης για την καταστροφή και ισοπέδωση των Ανωγείων που άρχισε την 13η Αυγούστου 1944.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν εκατοντάδες φοιτητές και νεολαίοι, μπήκε η ιστορική διάσταση του φαινομένου του φασισμού από τον Θανάση Αλεξίου, ενώ η Ελευθερία Κουμάντου επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής για την αντιμετώπιση της εγκληματικής συμμορίας καθώς και την ανάγκη να δυναμώσει η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της δίκης.

Σήμερα, με την απειλή της ακροδεξίας να απλώνεται από τις ΗΠΑ του Τράμπ ως την Ευρώπη του Κούρτς και του Σαλβίνι, αλλά και με τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 15 Σεπτέμβρη που οργανώνουμε, πρωτοβουλίες όπως η «Χαϊμαλίνα» χρειάζεται να αγκαλιαστούν και να υποστηριχθούν.