Εργατικό κίνημα
Η μάχη της ΔΕΘ: Οι δρόμοι ανήκουν στους εργάτες

Ξεκάθαρο μήνυμα εργατικής αντίστασης έστειλαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος στις προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και της αριστεράς και στην διαδήλωση της ΔΕΘ το Σάββατο 8/9, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των φασιστών που, με τις πλάτες των μπάτσων και των ΜΜΕ, ήθελαν να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε εθνικιστική φιέστα. Η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν η συνέχεια σε ένα διήμερο εργατικής αντίστασης που ξεκίνησε με την απεργία στα νοσοκομεία (βλέπε σχετικά στη σελίδα 4).

Μπορεί ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ να πανηγύριζε για ένα ακόμα success story και για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που έρχεται. Και μπορεί λίγες εκατοντάδες γελοίοι “μακεδονομάχοι” να προσπαθούσαν επι ώρες, αγκαλιά με τα ΜΑΤ, να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Όμως η πραγματική εικόνα ήταν πως όλη η πόλη ήταν στολισμένη με τις αφίσες που καλούσαν σε μια εργατική διαδήλωση ενάντια στις εθνικιστικές φιέστες και οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης στις 8/9 ανήκαν στο εργατικό κίνημα και την αριστερά.

Από νωρίς το απόγευμα τα τραπεζάκια της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης στην Αριστοτέλους έστελναν αντιφασιστικό μήνυμα, ενώ λίγο αργότερα οι δρόμοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης γέμισαν από τις εργατικές προσυγκεντρώσεις.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην γωνία Αγ. Σοφίας και Εγνατίας. Ήταν εκεί με τα πανό τους εργαζόμενοι από Νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης αλλά και το Γεννηματάς της Αθήνας, από την Ιντρακόμ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλους χώρους. Μαζί τους και το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης που απαιτούσε τη διαγραφή του χρέους. Εκεί συναντήθηκε και η ΛΑΕ αλλά και άλλες οργανώσεις της αριστεράς. Λίγο αργότερα ο Συντονισμός έκανε πορεία μέχρι την συγκέντρωση του ΕΚΘ και των συνδικάτων στο άγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί βρίσκονταν δεκάδες πανό από Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ΔΟΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ-ΚΗΕ, στα ΕΚΑΒ της βόρειας Ελλάδας, η ΠΟΣ, οι εργαζόμενοι στην ΒΦΛ αλλά και δεκάδες Εργατικά Κέντρα.

Σημαντική παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. Το πρωί της ίδια μέρας το εργολαβικό προσωπικό των ΕΛΠΕ είχε κάνει απεργία και συγκέντρωση στην πύλη.

“Βρεθήκαμε στην απεργιακή φρουρά στην πύλη των ΕΛΠΕ σε συμπαράσταση στους εργολαβικούς που απεργούσαν. Η απεργία είχε πολύ καλή συμμετοχή. Οι εργολαβικοί απέργησαν το Σάββατο θέλοντας να δείξουν πως δεν πληρώνονται τα έξτρα των αργιών, δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με αυξήσεις. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και με 48ωρες επαναλαμβανόμενες, συντονισμένοι με το πανελλαδικό τους σωματείο και τους συναδέλφους τους στην Ελευσίνα”, ανέφερε στην ΕΑ ο Νίκος Χατζάρας από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια που βρέθηκε και στην απεργία το πρωί και στην διαδήλωση της ΔΕΘ το απόγευμα. 

“Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση γιατί επιμένουμε πως ο φορέας πρέπει να μείνει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Η ίδια η επιτροπή κεφαλαιαγοράς μπλοκάρισε τη διαδικασία μετά από νομική παρέμβαση του σωματείου. Την επόμενη περίοδο θα έχουμε εξελίξεις και γι' αυτό προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης”, ανέφερε στην ΕΑ ο πρόεδρος του περιφερειακού σωματείου των μόνιμων εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, Θόδωρος Κεμαραντζής. 

Με σχεδόν καθολική συμμετοχή βρέθηκαν στην συγκέντρωση του ΕΚΘ οι καθαρίστριες από τα νοσοκομεία του Αγ. Ανδρέα και του Ρίου της Πάτρας που εδώ και λίγους μήνες έχουν φτιάξει σωματείο διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. 
“Χρειάστηκε αγώνας για να φτιάξουμε το σωματείο και χρειάζεται να παλέψουμε για τη δουλειά μας, γιατί είμαστε με συμβάσεις έργου που λήγουν στις 31 Δεκέμβρη. Είμαστε 44 καθαρίστριες στον Αγ. Αντρέα και γύρω στις 130 στο Ρίο. Σχεδόν όλες είμαστε εδώ, εκτός από πολύ λίγες που έμειναν προσωπικό ασφαλείας για να κρατήσουν τα νοσοκομεία καθαρά. Έχουμε φτιάξει επιτροπές αγώνα. Θέλουμε εδώ και τώρα συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αν όπως λέει η κυβέρνηση βγαίνουμε από τα μνημόνια, τότε μπορούν να κάνουν προσλήψεις και να δώσουν λεφτά για την Υγεία”, ανέφερε στην ΕΑ η Χριστίνα Τσάμη, πρόεδρος στο σωματείο των καθαριστριών στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας της Πάτρας.
Από τις 6μμ με την έναρξη των εργατικών συγκεντρώσεων όλο το κέντρο της πόλης πλημμύρισε από τα μπλοκ των συνδικάτων, της αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος. Το ΚΚΕ ξεκίνησε πρώτο την πορεία από την Αριστοτέλους προς την είσοδο της ΔΕΘ μέσω της οδού Τσιμισκή. Λίγο αργότερα στην οδό Τσιμισκή μπήκε το μπλοκ των διαδηλωτών από την Καμάρα και στη συνέχεια το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Τελευταίο ακολουθώντας την ίδια διαδρομή βρέθηκε το μπλοκ από την συγκέντρωση του ΕΚΘ που από το άγαλμα του Βενιζέλου έφτασε και αυτό μέχρι την οδό Τσιμισκή και ολοκλήρωσε από την ίδια διαδρομή την πορεία στην  ΔΕΘ.
“Μετά τη διαδήλωση των υγειονομικών την Παρασκευή 7/9, η διαδήλωση των συνδικάτων και της αριστεράς το Σάββατο 8/9 έδειξε στην πράξη πως η μεταμνημονιακή περίοδος μπορεί και πρέπει να σφραγιστεί από τους αγώνες των εργατών/τριων για να κερδίσουν πίσω όλες τις κατακτήσεις που τους λεηλάτησαν τα μνημόνια των τελευταίων 8 ετών. Απέναντι στους λιγοστούς φασίστες, όλα τα διαφορετικά κομμάτια του κινήματος κατάφεραν να ενωθούν στο δρόμο δείχνοντας πως το εργατικό κίνημα και η αριστερά είναι τη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τους φασίστες”, ανέφερε στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.