Εκπαίδευση και Νεολαία
Στέγαση για όλους!

Αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης έρχονται χιλιάδες νέοι φοιτητές-τριες σε όλη τη χώρα καθώς είτε δεν μπορούν να βρουν σπίτι είτε δεν μπορούν να καταβάλουν τα ψηλά ενοίκια. Ήδη στις 5 Σεπτεμβρίου, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγαση ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και σε άλλες πόλεις.

Από τη μια η συρρίκνωση των φοιτητικών εστιών, από την άλλη οι «νόμοι της αγοράς» μέσω της αύξησης των airbnb για τουριστικούς λόγους (στις μικρές πόλεις αλλά και στις περιοχές του κέντρου των μεγάλων πόλεων όπου κατεξοχήν μένουν οι φοιτητές) έχει κάνει δύσκολη την εύρεση στέγης για τους πρωτοετείς –και όχι μόνο, καθώς ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι φοιτητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. 

«Στο Ηράκλειο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, λόγω των airbnb δεν μπορείς να βρεις χώρο και οι τιμές έχουν ξεφύγει, 200 ευρώ για χώρους 25 τετραγωνικών σε ημιυπόγεια και 250 ευρώ για αντίστοιχους σε όροφο» μας μεταφέρει ο Φρέντι, πατέρας πρωτοετούς φοιτήτριας από τη Νάουσα. 

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να μπουν μπροστά, να οργανώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν ότι θα χτιστούν νέες εστίες κατάλληλες να στεγάσουν όλους τους φοιτητές» υποστηρίζει στο κείμενο που μας έστειλε ο Γιάννης Μακαρώνας, φοιτητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου.

Η τελευταία εβδομάδα στο Ηράκλειο, μαζί με τις επόμενες δύο, αποτελούν μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τους φοιτητές. Είναι η περίοδος που οι πρωτοετείς ψάχνουν για να νοικιάσουν σπίτια και κάθε χρονιά μοιάζει και πιο δύσκολη.

Με την ενοικίαση πολλών σπιτιών μέσω airbnb (αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 300 σπίτια στο site), τα ενοίκια πλέον είναι απαγορευτικά για πολλούς ενώ ανέκαθεν ήταν σχετικά υψηλά, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Παλαιότερα πολλοί ψάχνανε σπίτια πιο παλιάς κατασκευής ακόμα και αν έχουν προβλήματα υγρασίας, συγκατοικούσαν ή βρίσκανε σπίτια εκτός κέντρου με βασική προϋπόθεση να βρίσκονται κοντά σε στάση λεωφορειου για το πανεπιστήμιο.

Τώρα ούτε αυτό είναι δυνατό, με τις τιμές να ανεβαίνουν σε κάθε περιοχή, ακόμα και αν απέχουν αρκετά από το κέντρο ώστε να χρειάζεται κανείς αυτοκίνητο. Οι τιμές στο κέντρο της πόλης για ένα παλιό σπίτι με κακά κουφώματα είναι στα 10 ευρώ/τμ (ή 200 ευρώ για ένα σπίτι 20τμ) ενώ φτάνουν και τα 13 ευρώ/τμ. Με λίγα λόγια στο Ηράκλειο για να μείνει κανείς σ’ ένα σπίτι που με το ζόρι δεν είναι τρύπα χρειάζεται τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονά η επιλογή της συγκατοίκησης είναι πιο δύσκολη αφού τα περισσότερα πιο μεγάλα σπίτια είναι είτε αρκετά παλιά, είτε αρκετά ακριβά ώστε να μην έχει καμία διαφορά από το να μένει κανείς μόνος του.

Πάντα τον Σεπτέμβρη παρατηρούταν μια μικρή αύξηση στα ενοίκια λόγω του ότι έρχονται αρκετοί για να σπουδάσουν, αλλά πλέον και άλλες περιόδους όπως ο Ιούνιος ή ο Νοέμβριος όπου έβρισκε κανείς πιο φθηνά σπίτια λόγω των φοιτητών που ορκίζονται και ξενοικιάζουν, τα ενοίκια δεν έχουν καμία διαφορά, με αποτέλεσμα και παλαιότεροι φοιτητές που ψάχναν εκείνες τις περιόδους να αλλάξουν σπίτι, να μην βρίσκουν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η απάντηση που δίνει η διοίκηση του Πανεπιστημίου ήταν πάντα και παραμένει ανεπαρκής. Παλαιότερα οι φοιτητές που δικαιούνταν στέγαση, στεγάζονταν σε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων που νοίκιαζε το πανεπιστήμιο αλλά με αρκετά μεγάλο κόστος ανά φοιτητή. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστοι φοιτητές είχαν στέγαση από τα 8 τμήματα του πανεπιστημίου. Πλέον τα παλιά προκάτ κτίρια στην λεωφόρο Κνωσού, όπου στεγάζονταν το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, το Μαθηματικό και το Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, χρησιμοποιούνται ως εστίες αλλά και πάλι είναι αρκετά μικρός ο αριθμός των φοιτητών που μένουν εκεί, χωρίς δικαίωμα να μείνουν το καλοκαίρι.

Για το ζήτημα της στέγασης όμως δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να μπουν μπροστά, να οργανώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν ότι θα χτιστούν νέες εστίες κατάλληλες να στεγάσουν όλους τους φοιτητές. Μέχρι να χτιστούν νέες εστίες να δίνεται επίδομα ενοικίου σε κάθε φοιτητή, ικανό να καλύψει το ενοίκιό του κάθε μήνα. Να παρέχεται δωρεάν σίτιση και δωρεάν μεταφορές σε όλους τους φοιτητές. Η διάθεση γι’ αυτό υπάρχει καθώς έχουν γίνει παλαιότερα προσπάθειες οργάνωσης από τους φοιτητές των εστιών προκειμένου να διεκδικήσουν την παραμονή τους εκεί το καλοκαίρι και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μαζί χρειάζεται όμως να γίνεται και η σύνδεση με την γενική κατάσταση γιατί η επιλογή των κυβερνήσεων και των υπουργών είναι γνωστή και βρίσκεται στην αποπληρωμή του χρέους και τη διάσωση των τραπεζών. Γι’ αυτό οι σύλλογοι πρέπει να διεκδικούν τη διαγραφή του χρέους και την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο για να μπορούν τα λεφτά να πάνε στις ανάγκες μας.

Γιάννης Μακαρώνας 
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου